Sanayiciler zorda!

Sanayiciler zorda!

İşletme elektrik ve doğalgazına yapılan yüzde 14'lük zammın sanayicilerin yükünü iyice artıracağını söyleyen KSO Başkanı Memiş Kütükcü, "Bu zamlar gözden geçirilmeli. Zam, sanayicinin rekabet gücünü azaltır, enflasyonu da artırır" dedi

Döviz kurundaki artış ile birlikte, zam furyası yine ateşlendi. Konut fiyatlarına, doğalgazına ve elektriğine yüzde 9 zam yapıldı. İşletmelerin ise elektrik ve doğalgazlarına yüzde 14'lik bir zam yapıldı. Elektrik üretim santrallerinde kullanılan doğalgaza yapılan zam oranı ise yüzde 49 oldu. Elektriğin kilovatsaati yüzde 9,57 artış ile 29,578 kuruşa yükseldi. Sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 9,26 arttı. Alınan karar, 1 hafta önce uygulanmaya başlandı. İşletmecilerin doğalgaz ve elektrik faturası bundan sonra daha da kabarık gelecek. İthalatın, yüksek döviz kurunun ve girdi maliyetlerinin altında ezilen işletmeciler, geleceğe yönelik tedirginlik yaşıyor.

ZAM KARARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların sanayideki tedirginliği artırdığını söyledi Başkan Kütükcü, işletmecilerin bu dönemde daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Kütükcü, Yüzde 14'lük doğalgaz ve elektrik zammının destek beklenilen bu dönemde hayata geçirilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. BOTAŞ'IN zam oranını da fazla bulan Kütükcü, "Daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde elektrik ve doğal gaza yapılan yüksek oranlardaki zamlar yeniden gözden geçirilmelidir. BOTAŞ’ın doğalgazdan elektrik üreten santrallere tek seferde yaptığı yüzde 49.5 oranındaki zam da çok yüksektir. Şayet bir fiyat düzenlemesi kaçınılmazsa, bu düzenlemenin zamana yayılması ve daha makul oranlarda yapılması gerekir" dedi.

ZAM YÜKSEK ENFLASYONA YOL AÇAR

"Ayrıca sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe de zam geldi" diyen Kütükcü, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ulusal tarifeden elektrik alan OSB’lerimizin kullandığı elektriğe gelen zam oranı yüzde 13 ile yüzde 15 arasında değişiyor. Bunlar çok yüksek oranlar. Bu zamlar ülkemize, üretimde ciddi bir maliyet artışı, rekabet gücünde zayıflama ve nihayetinde yüksek enflasyon olarak döner. İş dünyası olarak Türkiye’nin yeni dönemde yüksek enflasyon, yüksek kur ve yüksek faizle etkin bir mücadele yürütmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

SANAYİCİLERİN BORCU ARTTI

Geçtiğimiz hafta sanayiciler ve işletmelere yapılan zam oranları ile ilgili yaptığımız bir haber de Kütükcü'nün söylemleri ile birebir örtüşüyor. Ağır yükün altında ezilen sanayiciler, yüzde 14'lük doğalgaz ve elektrik zammı ile birlikte, bellerinin daha da büküldüğünü söylüyor. Girdi maliyetlerinin artması sebebiyle, Konyalı sanayiciler küçülme düşüncesi taşıyor. Çoğu işletme de OHAL kalktıktan sonra kayyuma çekilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak sanayicilerin son 15 gün içerisindeki borcu hayli arttı.  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum