Sanattan yoksunuz

Sanattan yoksunuz
Büyükşehir Belediyesinin davetiyle Konyaya gelen tanınmış ilim adamı Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, Mevlana Kültür Merkezi de dahil olmak üzere yeni yapıtların hepsinin sanattan yoksun olduğunu söyledi

‘SANAT ADINA UCUBE BİNALAR YAPIYORUZ’

Mevlana Kültür Merkezi’nde “Mevlana’da Sanat ve Güzellik” konulu bir konferans veren dünyaca ünlü düşünür ve ilim adamı İranlı Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, İslam coğrafyasında sanat adına yapılan yapıların büyük bir bölümünün İslam medeniyetinden yoksun olduğunu söyledi. Nasr, Mevlana Kültür Merkezi’nin de sanat ve estetikten yoksun binalardan biri olduğunu ifade etti.
MEVLANA’DAKİ GÜZELLİĞİ YENİDEN YAŞAMALIYZ
Hz. Mevlana’nın güzelliği hem insanda, hem de insanın yaptıklarında aradığını dile getiren Prof. Dr. Nasr, “Konya’ya baktığımızda yeni yapılarda İslam sanatından, estetikten ve güzellikten yoksun binaların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Yeni yapılan eserlerde İslam medeniyetini görmek mümkün değil. Mevlana’nın felsefesindeki güzelliği yeniden yaşamalı, onun estetiğini yeniden uygulamalıyız” dedi.
 
Sanattan ve estetikten yoksunuz

Konya Büyükşehir Belediyesi, Musiki, Sema, Mevlevi Kültürünü Araştırma Derneği ile birlikte “Mevlana’da Sanat ve Güzellik” konulu bir konferans düzenledi. Dünyaca ünlü düşünür ve ilim adamı İranlı Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr’ın konuşmacı olarak katıldığı program Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Başbakanlık Baş Danışmanı İbrahim Kalın, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Memiş Kütükçü, AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansın açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Memiş Kütükçü, Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr’ın yaptığı çalışmaların İslam’ın batıda doğru anlaşılması açısından önemli olduğunu ifade etti. Neyzen Muhammed Ceylan’ın ney dinletisinin ardından George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr, “Mevlana ve Güzellik” konulu konferansını sundu. Prof. Dr. Nasr’ın tercümanlığını ise Başbakanlık Baş Danışmanı İbrahim Kalın yaptı.
GÜZELLİK, İLAHİ GÜZELLİĞİN TECELLİSİDİR
Hz. Mevlana’nın güzelliğin tarifini en iyi şekilde yapan önemli bir insan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, onun güzellik ve sanat anlayışını doğru anlamak için öncelikle Mesnevi’yi gözden geçirmek gerektiğini ifade etti. Hz. Mevlana’nın içinde ilahi güzelliği görmediği hiçbir şeyi temaşa etmediğini dile getiren Prof. Dr. Nasr, “Hz. Mevlana’ya göre güzellik, ilahi güzelliğin tecellisidir. İnsani güzellik ilahi güzelliğin yansımasıdır. Güzellik hem Allah’ın yarattığı güzel bir varlık olan insandaki güzellik, hem de bu insanın ürettiği güzellik olabilmektedir” dedi.
SANAT ADINA GARİP, UCUBE BİNALAR YAPIYORUZ
İslam coğrafyasında sanat adına yapılan yapıların büyük bir bölümünün İslam medeniyetinden yoksun olduğunu ve Mevlana Kültür Merkezi’nin de İslam sanatından nasibini almayan binalardan birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, “Hz. Mevlana, güzelliği hem insanda, hem de insanın yaptıklarında aramıştır. Konya’ya baktığımızda yeni yapılarda İslam sanatından, estetikten ve güzellikten yoksun olduklarını görüyoruz. Mevlana’nın felsefesindeki güzelliği yeniden yaşamalı, onun estetiğini yeniden uygulamalıyız” ifadelerini kullandı.
İÇ GÜZELLİĞİNİ GÖREBİLEN İNSAN HER ŞEYİ GÖREBİLİR
Mevlana’nın estetiğinin arkasında suret ve mana kelimeleri olduğunu vurgulayan Nasr, burada temel noktanın insanın kendi iç güzelliğini görebilme yeteneği olduğunu, kendi iç güzelliğini görebilen insanın aslında her şeyi görebileceğini dile getirdi. Suret ile mana arasındaki ilişkiyi de müziğin ortaya koyduğunu bildiren Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, “Hz. Mevlana’ya göre ilahi güzelliği bulmanın yollarından bir tanesi de musikidir. İslam dininin müziği yasakladığı yönünde yanlış bir kanı vardır. Düşünün bir kere, ufacık bir kamış parçası, insana bir anda ilahi gücü hatırlatabilmektedir. Bu yüzden İslam medeniyeti farklı müziklere bakış açısı geliştirmiştir. Bir çok sanatın yok olmasına rağmen Mevlevi müziği geleneğinin Türkiye’de varlığını sürdürmesi, bu toplumu önemli kılmaktadır” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.