Samsun Tabip Odası: Yabancı Hekim Sağlık Sistemine 'Taşıma Su' Gibidir

Samsun Tabip Odası: Yabancı Hekim Sağlık Sistemine 'Taşıma Su' Gibidir

Samsun Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından sık sık gündeme getirilen yabancı hekim istihdamının sağlık hizmetine ‘taşıma su’ olarak nitelendirileceğine dikkat çekti. Başkan Doç. Dr. Fatih Özkan, “Sağlık hizmetlerinde personel...

Samsun Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından sık sık gündeme getirilen yabancı hekim istihdamının sağlık hizmetine ‘taşıma su’ olarak nitelendirileceğine dikkat çekti. Başkan Doç. Dr. Fatih Özkan, “Sağlık hizmetlerinde personel açığı ve personelin yükü ancak tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanlarında artırıma gidilmesi ve yeni tıp fakültelerinin kurulmasıyla mümkün olur.” dedi.

Sağlık Bakanlığı, sahlık hizmetindeki açığı kapatmak için yabancı hekim istihdamına yönelmesine sağlıkçıların tepkisi devam ediyor. Yabancı hekim istihdamı özel sağlık kuruluşlarında gündeme gelmiş takibinde Bakanlığa bağlı hastanelerde de çalıştırılabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin başlatıldığı bildirilmişti. Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, sağlık çalışanlarının istihdam edildiği her alanda iş yükü fazlalığı ve personel yetersizliği olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Özkan, “Bu gerçeğe dönük bakanlığımız ve ulusal sağlık politikamız adına alınan tedbirler arasında hemen ilk akla gelenler; mevcut tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanlarında artırıma gidilmesi ve yeni tıp fakültelerinin kurulmasıdır. Ayrıca Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Tüzüğünde yer alan uzmanlık eğitim sürelerinin kısaltılmasını ve emekli olan hekimlerin açıktan atamayla yeniden görev başı yapmalarını da ekleyebiliriz.” dedi. 2007 yılından itibaren yapılan çalışmalar neticesinde önemli gelişmeler yaşandığına değinen Özkan, hem yeni mezun hekimlerin hem de uzmanlık eğitimini tamamlayan asistan ve yan dal asistanları mecburi hizmete başladığını ancak pratikte yetişen yeni hekimlerin önemli bir bölümünün TUS sınavı hazırlığına yönlendirildiğine geri kalanlarının ise aile hekimi olduğuna dikkat çekti.

“YABANCI ASİSTAN DENEYİMİ BİZİM İÇİN YENİ DEĞİLDİR”

“Üniversite ve Bakanlığımızın Eğitim Araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan yabancı asistan deneyimi bizim için yeni değildir. Başta soydaşı olduğumuz Türki devletlerden çok sayıda arkadaşımız ülkemizde hem eğitim almış, hem de hak ettiği ücreti alamadan hizmet vermiştir.” diyen Dr. Özkan, “Bu bağlamda verilen eğitim sonucunda pek çoğu kanunlar gereği ülkesine dönmüştür. Dolayısı ile ülkemizdeki hekim açığına orta ve uzun vadede katkı sağlamamışlardır. Bunu söylerken üniversitelerimizin başta KVC, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi gibi asistan yokluğu ve/veya kısıtlılığı yüzünden kapanma noktasına gelen anabilim dallarını takviye etmek düşünülüyor ise takdirle karşılanabilir. Aksi halde 20.000 uzman açığı olduğunun ifade edildiği bir ortamda kendi uzman yetiştirme kaynaklarımızın yabancı kadrolara heba edilmesi uzun vadede hedeflenen amaca hizmet etmeyecektir.” tespitinde bulundu.

“GELECEK HEKİMLERİN KALİTESİ BİLİNMİYOR”

Getirilmesi düşünülen yabancı uyruklu hekimlerin Yunan hekimler olduğunun altını çizen Dr. Özkan, “Ekonomik yoksunluk içinde olan komşumuzun kendi sağlık sistemi içinde ne kalitede hizmet verdiği bilinmektedir. Bu meslektaşlarımız arasında Türkçe bilen hekimlerin çok az olması, İngilizce bilenlerin ise aksan ve düzey yönünden sıkıntılar taşıması ayrı bir açmazdır. Böyle bir durumda komşumuzdan gelen meslektaşlarımızın yanlarında bir tercüman ile hasta bakmaları hasta ve hekim için önemli bir sorun, ülkemiz için artı bir yük olacaktır.” uyarısını yaptı.

“SAĞLIK ÇALIŞANININ İŞ YÜKÜ ÇOK ARTTI”

Son on yılda sağlık hizmetlerinde vatandaşın gözüyle pek çok iyileşme ve ilerleme kaydedilse de, hekim ve sağlık çalışanı gözüyle iş yükünün çok arttığına vurgu yapan Dr. Özkan şöyle konuştu: “Özel sağlık kuruluşlarının ve zaman zaman bakanlığımızın sağlık çalışanlarını işçi gözüyle değerlendirmesi ve kamuyu saymazsak işverenlerin çoğunlukla hekim dışı yöneticiler olması çalışanları mutsuzluğa sürüklemektedir. Bu bağlamda yabancı hekim istihdamı iyi niyetli bir temenni olmaktan öteye geçebilecek bir proje değildir. Kendi hekim ve sağlık çalışanlarımız bu koşullarda çalışmanın uzun süre devam etmeyeceğini düşünürken yabancı insanların bizim gibi bu yükle çalışmasını beklemek iyimserlik olacaktır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.