Saman krizi kapıda

Saman krizi kapıda

Kuraklık nedeniyle 2012 yılında yaşanan saman krizi bir kez daha kapıda. Türkiye 4 yıl aradan sonra yine saman ithal etmek zorunda kalabilir. Saman fiyatları yüzde 100 arttı. Üreticilerin endişesi her geçen gün artıyor

Çukurova bölgesinde ve Mardin'de hububat hasadı başlarken, Konya Ovası'nda ise harman mesaisi bir hafta içerisinde başlıyor. Adana, Hatay ve Mardin'deki hasadın önemli bir kısmını Konyalı biçerciler gerçekleştiriyor. Hasatta verimin düşük olduğu gözlendi. Geçen yıla göre rekoltede yüzde 30'u geçen bir düşüş görülüyor. Sonbahar ve kış aylarında yağışların normalin çok altında seyretmesi, kar yağışının olmaması nedeniyle özellikle buğday ve diğer hububat ürünlerinde üretim kaybına neden oldu.

SAMAN ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

Kuraklık tehlikesi sürüyor. Bundan sonra yağışlar normal seviyede gerçekleşse bile özellikle buğday ve diğer hububat ürünlerinde yüzde 20’nin üzerinde bir verim kaybına neden olacağı tahmin ediliyor. Hububat ürünlerindeki kaybın, saman üretiminin azalmasına ve yeni bir krizin yaşanmasına neden olması bekleniyor. Özellikle İç Anadolu, Trakya, Doğu ve Güneydoğu’da kuraklığa bağlı olarak hububatta üretimin azalması ile saman üretimindeki büyük düşüş hayvancılık sektöründe endişeyle izleniyor.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Hasadın başladığı bölgelerdeki verim düşüşü olası bir saman krizini gündeme getirdi. Konya Ovası'nın farklı noktalarında bulunan yüzlerce ekine biçerin girmeyeceği ifade ediliyor. Rekoltede ciddi bir düşüş bekleniyor. Ekinler bu yıl yeterli yağış almadı. Sonbahar, kış ve bahar aylarında yeterli yağış görülmedi. Bu nedenle ekin boyları kısa kaldı. Kısa boylu saplar da saman azlığının göstergesi.

FİYATLARDA YÜZDE 100 ARTIŞ

Yağışlar düşük kalınca bitkiler yeterince gelişemedi ve hayvan yemi üretimi düştü. Bu da fiyatların yüzde 100'e varan oranda yükselmesine neden oldu. Üreticiler, 4 yıl aradan sonra yine dışarıdan saman getirmek zorunda kalabilir. Türkiye tarihinde ilk kez 2012 yılında saman ithal etmişti. Pek çok alanda ürün ithal eden Türkiye, 4 yıl önce saman farklı ülkelerden saman satın almıştı.

YENİ BİR KRİZ GÖRÜLEBİLİR

Karapınar'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin dört bir yanında saman alım-satımı yapan Ünal Aksöz, saman üretimi ve fiyatları hakkında detaylı bilgi verdi. Birçok ilde hasadın başladığını söyleyen Aksöz, saman noktasında sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Konya'daki kıraç arazilerde ekin boylarının çok kısa kaldığını, sulu arazilerin biraz daha iyi olduğuna dikkat çeken Aksöz, yeni bir krizin yaşanabileceğinin sinyallerini aldıklarını ifade etti.

BALYA 2 LİRADAN 5 LİRAYA ÇIKTI

Geçen yıl kilosu 80-100 lira olan saman fiyatlarının bu yıl 180-200 kuruşa çıktığını dile getiren Aksöz, 2 lira olan 25 kiloluk bir saman balyasının da 5 liradan satıldığını belirtti. Fiyatlarda yüzde 100 oranında bir artış görüldüğünü aktaran Aksöz, "Saman bolluğu yaşanmaz. Geçen yıl saman boldu. Samana talep de fazla. Çünkü hayvancılık yatırımlarında gözle görülür bir artış sözkonusu" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.