Saldırıların bilançosu ağır

Saldırıların bilançosu ağır

Son 5 yıl içerisinde Türkiye'de gerçekleştirilen bombalı eylemlerinin bilançosu ağır oldu. Büyük çaplı terör saldırılarında yüzlerce kişi can verdi. Bombalı eylemlerde 272 kişi öldü, 605 kişi de yaralandı

Hafta sonu Ankara'da 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı eylem, terör saldırılarını bir kez daha ülkenin gündemine taşıdı. Terör örgütleri Türkiye'yi hedef alan saldırılar gerçekleştiriyor. Örgüt mensubu canlı bombacılar, metropollerin en işlek noktalarında kendini patlatıyor. Tarihin en kanlı saldırılarına imza atan teröristler, eylemin şiddetini artırmak için bir ton patlayıcı bile kullanıyor. Son yıllarda farklı şehir ve tarihlerde gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 272 sivil ve güvenlik görevlisi can verdi. 600'den fazla sivil ve güvenlik görevlisi de yaralandı. Hain saldırıları daha çok IŞİD ile PKK ve ona bağlı örgütler gerçekleştiriyor. DHKP-C de zaman zaman kanlı eylemlere imza atıyor. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör eylemini IŞİD yapmıştı.

BOMBA BAYRAMDA PATLADI

2012 yılında 20 Ağustos'ta Gaziantep, büyük bir patlama ile sarsıldı. Saldırı, Şehitkamil ilçesi Karşıyaka Polis Karakolu'na 15 metre mesafeye bırakılan C4 patlayıcı, beton çivisi ve metal parçalarla hazırlanmış bomba yüklü çalıntı otomobilin saat uzaktan kumandayla patlatılmasıyla gerçekleşti. Patlamanın etkisiyle otomobil havaya uçarken, yakındaki üç otomobil, bir halk otobüsü ve bir cezaevi servisi alev aldı. PKK terör örgütü Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde 10 kişinin ölümüne 9'u ağır 66 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

EN KANLI İKİNCİ EYLEM

11 Mayıs 2013'te Reyhanlı Hatay'da düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı 2015 Ankara saldırısından sonra tarihlere Türkiye tarihinin en kanlı 2. terör eylemi olarak geçti. Saldırıdan haftalar önce MİT, Suriye’nin Rakka kentinde 3 otomobile bomba yüklendiğini ve şüphelilerin Türkiye’ye saldırı planladığını, bombacıların Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’da üç ayrı sınır kapısını kullanabileceğini söyledi. Bu gelişmelerden sonra Reyhanlıda iki ayrı patlama yaşandı. Saldırının ilki, belediye önünde  bombalı aracın patlayıcı infilak etmesi sonucu saat 13:37'de gerçekleştirildi. İkinci Patlama saat ise 13:40'de yapıldı. PTT binası yakınında bombalı aracın patlaması sonucunda 52 sivil öldü 146 kişi  yaralandı. Saldırı ile ilgili 32 kişi göz altına alındı. Bu zanlıların 20'si tutuklandı. Saldırının arkasında ise Esed rejimi yanlısı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantılı bir silahlı grup olduğu öğrenildi.

10 ALMAN TURİST ÖLDÜ

İstanbul'un en işlek meydanlarından olan, Sultanahmet Meydanı Türkiye'yi yasa boğan büyük bir patlama ile sarsıldı. İstanbullular güne kanlı bir saldırı ile uyandı. Gerçekleştirilen saldırıda canlı bomba da dahil 12 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Yaralılar arasında sadece Türk vatandaşları değil, Almanya, Peru ve Norveçli turistler de yer alıyordu. Patlamadaki yaralı yabancı turist sayısı 11'idi.

PATLAMADA 105 KİŞİ ÖLDÜ

Ankara'da Tren Garının önünde sabah saatlerinde düzenlenen Barış Mitingi öncesi, mitinge katılacak vatandaşların toplandığı yerde 2 ayrı patlama yaşandı. Patlamalarda 105 kişi öldü. 48'i ağır 246 kişi yaralandı. Olay, Türkiye tarihine tarihin en kanlı eylemi olarak yazıldı. Patlama, iki ayrı canlı bombanın kendini patlaması ile gerçekleştirildi.

ANKARA'NIN KALBİNE SALDIRI

Ankara'da bir ayrı patlamada geçtiğimiz günlerde askeri lojmanların olduğu bölgede yaşandı. Bombalı araçla düzenlenen saldırıda 28 kişi öldü, 61 kişi de yaralandı. İnönü Bulvarı'nı Dikmen Caddesi'ne bağlayan Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında patlama meydana geldi. Askeri personeli taşıyan servis araçları kırmızı ışıkta beklediği sırada hızla aralarına dalan bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Patlamanın gerçekleştiği noktanın da Türkiye Büyük Millet Meclisi binasına çok yakın olduğu biliniyor. Saldırının hemen ardından bölgeye çok sayıda sağlık çalışanı ve güvenlik güçleri gitti.

SON SALDIRIDA 37 CAN GİTTİ 

Geçtiğimiz gün Ankara'nın Kızılay semtinde akşam saatlerinde büyük bir patlama oldu. Resmi makamların yaptığı açıklamaya göre patlamada 37 kişi öldü, 19'u ağır toplamda 125 kişi yaralandı. Patlamanın yaşandığı sıralarda bölgedeki araçlarla bazı binalar büyük hasar gördü.  Patlama Türkiye gündeminde ve basınında olduğu kadar dünya gündeminde ve basınında da kendine geniş yer buldu. Ekipler, saldırı ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.