Salçaya yüzde 30 zam

Salçaya yüzde 30 zam

Domatesteki fiyat artışına bağlı olarak yemeklerin olmazsa olmazı olan salçaya yüzde 30 zam yapıldı. Patatese de zam yolda.

Domates fiyatlarındaki artış salçaya yansıdı. Yemeklerin vazgeçilmezi olan salçaya ciddi oranda zam geldi. Yüksek zamlar vatandaşı üzdü. Kuraklı, don, dolu ve aşırı yağışlar nedeniyle bu yıl bir çok tarım ürünü olumsuz etkilendi. Doğal afetlerden domates de nasibini aldı. Domates fiyatlarındaki artış salçayı etkiledi. Salçaya yüzde 30 zam geldi. Salça fiyatlarının daha da artacağından endişe ediliyor. Üretim yerlerine giden domates miktarında da düşüş gözleniyor. Bazı firmalar, iç ve dış piyasanın salça talebini karşılamakta zorlanıyor.

FİYATI DAHA DA ARTABİLİR

Fiyat artışıyla ilgili konuşan ve salçaya yüzde 30 zam geldiğini belirten Aşçılar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Musa Aşcı, "Geçen yıl 5 kiloluk salça 15 liraydı. Bu yıl bu rakam 19-20'yi buldu. Önümüzdeki dönemde bu sayı daha da artabilir. Domatesin rekoltesinde yüzde 40 kayıp oldu. Doğal afetler üreticileri üzdü. Ürünün az olmazı fiyatları arttırdı. Üreticiler geçen yıl 30 kuruşa aldığı domatesi bu yıl 50 kuruşa aldı. Maliyetler arttı. Bir spekülasyon yok. Salça, başta domates ve kırmızı biber olmak üzere çeşitli sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kaynatılarak elde edilen püre halindeki yiyecek maddesidir. Yemeklerin vazgeçilmezidir. Vatandaş bu yıl salçayı pahalı yiyecek" şeklinde konuştu.

ARTIŞTAN ÜRETCİLER DE ETKİLENDİ

Salça fiyatlarıyla ilgili görüş bildiren Ersu Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş. Fabrika Müdürü Yurdal Kökbudak, "Domotesteki rekolte kaybı salçaya yansıdı. Geçen seneye oranla bu yıl salçaya ciddi bir zam geldi. Üretimimizin yüzde 60'ın ihracata ayırıyoruz. Salçanın tonu bin 200 dolardı. Son artışla birlikte bin 300 dolara çıktı. Şu an firma olarak 10-15 ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Fiyat artışından üreticiler de etkilendi" dedi.

PATATES FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Sebze ve meyve fiyatlarında korkutan bir artış yaşanmadı. Muhacir Pazarı'nda sebze ve meyve fiyatlarında geçen yıla göre ciddi bir artış yaşanmadı. En fazla artış patateste yaşandı. Patatesin kilosu 1.5 TL'den satılıyor. Önümüzdeki günlerde bu fiyatın artması bekleniliyor. Muhacir Pazarı Esnafı Mustafa Gökhan, “Bu yıl fiyatlar genel itibariyle normal. Hatta son 10 yıldır fiyatların pek değişmediğini, küçük bir azalışın olduğunu bile söyleyebilirim” dedi. “Mevsime göre fiyatlar uygun. Büyük bir sıkıntımız yok. Geçen yıl 2- 2,5 liraya satılan domates bu yılda aynı fiyattan satılıyor. Patates fiyatı için aynı düşüncede değiliz” diyen Gökhan, şunları söyledi: “Patates üretiminden bu yıl pek verim alınamadı. Verim kıtlığı sebebiyle patates bu yıl sınırlı sayıda. Bu durum patates fiyatlarını ister istemez etkiledi. Şu an 1,5 - 2 lira olan patates fiyatının kışın ortasına doğru 3-4 liraya kadar çıkacağını düşünüyoruz. Bu patates fiyatı için bir rekor. Patates almayanların bir an önce alıp stok yapması lazım. Sebze ve fiyatlarının dışında, pazarcı olarak vatandaşlarımızdan da beklentilerimiz var.” Vatandaşların kendilerine daha iyi davranmasını isteyen Gökhan, “Bizde bu toplumun insanıyız.Bize kaba davranan ve hakaret eden insanlar oluyor. En çok sıkıntıyı, vatandaş sebze meyve alırken alırken yaşıyoruz. Zaten hizmet noktasında biz onlar için varız. Lütfen vatandaşlarımız bize kaba davranmasın. Pazarcıya kötü gözle bakacak kadar yanlış bir intiba uyandırmadık kimsede. Bu düşüncelerin yıkılması lazım” diye konuştu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.