Saim Sakaoğlu’na büyük ödül

Saim Sakaoğlu’na büyük ödül

Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Türk diline ve edebiyatına yaptığı hizmetler nedeniyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık görüldü

Türk halk edebiyatının usta derlemecilerinden olan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, ortaya koyduğu birçok çalışmalar ile edebiyat anlayışına yeni bir soluk getirdi. Türk Dili ve Edebiyatı’na hayatını adayan Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, ‘Türk Edebiyatı ve Türk Diline’ vermiş olduğu katkılardan dolayı Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Ortayla koyduğu eserlerle birçok alanın yeniden keşfedilmesini sağlayan Sakaoğlu, "Son nefesime kadar Türk edebiyatına hizmet etmeye devam edeceğim" dedi.

Derlemeci, hikâye yazarı gibi kimliklerinin yanında Saim Sakaoğlu masalları da halk edebiyatında oldukça önemli bir yer ediniyor. Bu bağlamda ele alınan Saim Sakaoğlu kitapları ve makaleleri, halk edebiyatı açısından zengin bir kaynak oluşturuyor.

307442.jpg

SAİM SAKAOĞLU KİMDİR?

20 Mart 1939'da Konya'da doğan Saim Sakaoğlu, edebiyat ve halk edebiyatı araştırmacısı olarak bilinmektedir. Babası hafız ve hattat Mehmet Sakaoğlu'dur. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Konya'da okudu. Yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde bitirdi. Bunun yanında Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirerek öğretmen oldu Kasımpaşa İlkokulunda (1964) ve Tokat Gaziosmanpaşa Lisesinde ve Ticaret Lisesinde (1965-1967)edebiyat öğretmenliği yaptı.

Daha sonra Atatürk Üniversitesinde asistan olarak(1967) göreve başladı. Yaptığı "Gümüşhane Masalları / Metin Toplama ve Tahlil" adlı tezi ile doktor olurken (1971), "Anadolu Türk Efsanelerinde Taş Kesilme Motifi ve Bu Efsanelerin Tip Kataloğu" ile de doçent oldu. Daha sonra "Kadirlili âşık Halil Karabulut" isimli takdim tezi ile Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde profesör olarak takdim edildi. Atatürk Üniversitesinde yirmi bir yıl çalıştıktan sonra da Selçuk üniversitesine geçti. Burada 1988 ile 9994 yılları arasında Eğitim Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1983 ile 2001 yılları arasında Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu üyeliği yapmıştır. Yazarlık yaşamında ilk yazıları Matrak isimli(1957) mizah dergisi ve okul gazetesinde çıkmıştır. Sonraki yıllarda ise şiir, makale ve eleştiri yazıları Çağrı, Türk Folklor Araştırmaları, Adımlar, Türk Kültürü, Türk Edebiyatı, Yağmur, Millî Kültür, Töre, Türk Folkloru vb. gibi daha pek çok dergide yayımlanmıştır.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.