Konya'da pekmez Mesaisi başladı
Köylüler, hem kendine ve yakınlarına pekmez yapıyor hem de bu işten hem para kazanıyor. Konya'da özellikle kış aylarında sofralardan tahin ve pekmez eksik edilmiyor. Konya'da bağ bozumu ve pekmez yapım başladı. Şehirde özellikle dağ köylerinde yetiştirilen üzümlerden pekmez yapılıyor. Toplananan üzümlerin bir kısmı da kuru üzüm olarak satılıyor. Seydişehir, Hadim, Bozkır, Derbent ve Güneysınır gibi ilçelerde bu hafta sonundan beri pekmezler kaynatılıyor. Hazırlıkların Kasım ayının ilk haftasına kadar sürmesi bekleniyor.
DOĞAL OLUNCA TALEP ARTIYOR
Üreticiler tarafından toplanan üzümler öncelikli olarak yıkanıyor. Yıkanan üzümler, sonra römorklar üzerinde çiğneniyor. İlk olarak şırası çıkartılıyor. Çıkarılan şıralar kazanlarda asırlardır devam eden beyaz toprakla mayalandıktan sonra mayalanması için bekletiliyor. Dibine çöken tortudan ayrıştırılan şıra kazanlardan alınarak dığanlarda altı saat gibi uzun sürede yüksek ateşte kaynatılarak pekmeze dönüşüyor. Pekmezin doğal ve şekersiz olması, talebi artırıyor. Katkı maddesiz yapılan pekmez, gerek Konya'da gerekse başka illerde satılıyor. Üreticiler, ayrıca bu işi uzun yıllardan beri yaptığı için pekmezin kıvamını da iyi ayarlıyor.
PEKMEZ FIRINLARININ BAŞINDA KOYU SOHBET
Bozkır, Hadim ve Seydişehir'de birçok aile geçimini bu işten sağlıyor. Üreticiler, üzümlerin bir kısmını sofralık, bir kısmını kuru üzüm bir kısmını da pekmez olarak satıyor. Yöre halkı, kışın tüketeceği en önemli besinler arasından olan pekmezi tüketeceği kadar kendisine alıyor, ihtiyaç fazlasını ise satıyor. Pekmez kaynatma döneminde üreticiler sadece maddi olarak kazanç elde etmiyor, aynı zamanda kardeşlik ve dostluk duygusu da gelişiyor. Yakılan fırınlar, ortak kullanılıyor. Pekmez zamanı bu fırınların başına toplanılıyor, yardımlaşma duygusu da pekiştiriliyor. Pekmez fırınlarının başında sohbetler ediliyor, gelenlere de pekmez köpüğü ikram ediliyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.