Sahura kadar çalışıyorlar

Sahura kadar çalışıyorlar

Ramazanda birçok sektörde gündüzleri çalışmak neredeyse imkansız hale geliyor

Ramazan ayının bereketi esnafı sevindiriyor. Birçok esnaf gündüzleri oruçluyken çalışmak yerine akşam iftarını açtıktan sonra çalışmayı tercih ediyor. Özellikle sanayide üretim yapan firmalar, daha verimli olabilmek için geceleri çalışmayı tercih ediyor. Ayakkabı üreticileri ve şekercilerde bayram yaklaştıkça yoğunluk ve telaş artıyor. Birçok esnaf geceleri tam kadro çalışırken, dönüşümlü olarak 24 saat çalışıyor. Ekmek üretimi de geceleri sahur sonrasına kadar devam ediyor.

KONYA’DAN TÜRKİYE’YE AYAKKABI GİDİYOR

Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’ndeki ayakkabı üreticilerinin büyük bir bölümü geceleri sahura kadar çalışıyor. Ramazan’da gündüzleri oruçluyken, ayakkabı üretiminde kullanılan bazı kimyasal yapıştırıcıların kokusunun orucu zedelemesini önlemek ve sıcaktan etkilenmemek için geceleri çalıştıklarını ifade eden ayakkabı üreticisi Cemil Kocabaş, “Gündüzleri yoğun bir tempo ile çalışamıyoruz. İş yerimize gelsek de hafif işler yapıyoruz. Ama iftardan sonra geldiğimizde yoğun bir şekilde çalışıyor ve ayakkabı üretimi yapıyoruz. Bayramın yaklaşması ile işlerimiz hareketlendi. Ramazan öncesinde bu kadar yoğun değildi. Bayram yaklaştıkça sipariş artıyor, biz de siparişi yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin dört bir yanına ayakkabı gönderdiklerini bildiren Cemil Kocabaş, günlük ortalama 10 takım (80 çift) ayakkabı üretimi yaptıklarını belirterek, “Ramazan ayı bizim için bereket dolu geçiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan’la birlikte işlerimiz ciddi ölçüde arttı. Bayramın hemen sonrasında okullar açılacak. Bu da iş yoğunluğunun artmasında etkili oldu. Ramazan bizim için çok bereketli geçiyor. Ramazan’da çalışmanın tek zorluğu sıcak hava nedeniyle susuzluk hissinin artması. Bunu da kendimizi fazla yormadan çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Sabahları 9 gibi başlayıp, ikindine kadar çalışıyoruz. Daha sonra iftardan sonra gelip, gece 12’ye kadar çalışıyoruz. Sanayide sadece geceleri üretim yapan firmalar da var. Onlar iftardan sonra gelip sahura kadar çalışıyorlar. Bu şekilde artan talebi karşılamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde geceleri çalışanlar sadece ayakkabıcılar değil. Sanayideki çaycı esnafı da gündüzleri oruç nedeniyle işyerini açmıyor. İftardan sonra iş yerini açan çaycı Cengiz Küpçü, “Ramazan dolayası ile gündüzleri iş yerimi açmıyorum. Akşamları gelip bir süre çalışıyorum. Akşamları iş yerini açan ayakkabıcılar çay siparişi veriyor. Günlük pide parasını kazanacak kadar iş yapıyorum. Hem de çalışmaktan uzaklaşmamış oluyorum” diye konuştu.

ŞEKERCİLER SİPARİŞ YETİŞTİREMİYOR

Gece çalışan esnaflar arasında şeker üretimi yapanlar da yer alıyor. Gıda Toptancıları Sanayi’nde bulunan iş yerinde şeker üreten Mustafa Dilek, yaklaşık 10 yıldır şeker üretimi yaptığını belirterek, iç turizmdeki hareketlilik ve bayramın yaklaşması nedeniyle işlerinin hızlandığını dile getirdi. Gündüzleri sıcak hava nedeniyle çalışamadıklarını söyleyen Mustafa Dilek, “İç turizmdeki hareketlilik nedeniyle iftardan sonra sabaha kadar çalışıyoruz. Sahuru da iş yerimizde yapıyoruz. İmalat nedeniyle burada kalmak zorundayız. Günlük ortalama 500- 700 kilogram arasında şeker üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler anında satılıyor, siparişe göre üretim yapıyoruz. Şu an talebi yetiştiremiyoruz. Ramazanın bereketi, turizm sezonu olması, iç turizmin hareketli olması ve bayramın yaklaşması işlerimizi hızlandırdı. Konya ve Türkiye’nnin dört bir tarafına şeker gönderiyoruz. Özellikle Mevlana civarındaki esnaf, şehirlerarası yolların üzerindeki dinlenme tesisleri, turistik yerlerin yakınlarında Mevlana şekeri çok satılıyor. Özellikle İstanbul Eyüp’te bulunan Eyüp Sultan Camii civarında şeker çok satılıyor. Biz de talebin yüksek olması nedeniyle daha çok Mevlana şekeri ve akide şekeri üretiyoruz” dedi. Şeker üretimi yaparken 170 derecede kaynayan kazanların yanında bulunduklarını ve bu nedenle gündüzleri oruçluyken çalışmanın imkansız hale geldiğini söyleyen Mustafa Dilek, “Bu sıcağın karşısında orucu tutamayacağımız için geceleri çalışmayı tercih ediyoruz. Dünya genelinde yaşanan bir kriz var ama bu turizm sektörünü etkilemedikçe bizim de işlerimize etki etmiyor. Sezonunda olduğumuz için bu kadar yoğunuz. Kışın üretimlerimiz rutin seviyelere gerileyecek” dedi. Mevlana şekerinin yapılışı hakkında da bilgi veren Dilek, “Mevlana şekeri sadece toz şekerden yapılır. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz. Güzel kokması için bergamut esansı verilir. Meyveli olanlarda meyve aroması ve gıda boyası vardır” dedi.

24 SAAT EKMEK ÜRETİLİYOR

Geceleri çalışanlar arasında ekmek üreticileri de yer alıyor. Sille Yolu üzerinde bulunan bir ekmek fırınının sahibi Muhammet Turgut, her gün 24 saat boyunca ekmek üretimi yaptıklarını belirtti. Ramazan ayının girmesi ile birlikte ekmek satışlarında çok ciddi bir artış olmadığını, bunu da sıcak hava dolayısıyla tüketimin azalmasına bağladıklarını dile getiren Muhammet Turgut, “Fırınımızda günün hangi saatinde gelinirse gelinsin sıcak ekmek bulundurmaya gayret ediyoruz. Bu nedenle sürekli olarak üretim yapıyoruz. Ekmek satışları genellikle memur ve işçinin mesaisinin bittiği saatlerde artıyor ve iftar saatine kadar bu seviyede seyrediyor. Bir de sahurda satışlarımız artıyor. Vatandaş az ekmek alıp, taze taze tüketmeyi tercih ediyor. Böylelikle ekmek israfının da önüne geçilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.