Sahaflar için en önemli kıymetli eser kaynağı hurda kağıtlar

Sahaflar için en önemli kıymetli eser kaynağı hurda kağıtlar

İstanbul'un önde gelen sahaflarından Bahtiyar İstekli, 33 yıldır sürdürdüğü mesleğinde en çok malzemeyi hurdacılarda bulduğunu belirterek, "Hurdacı ve antikacılardan aldığımız malzemeler içinde sahaflar olarak keşif yapıyoruz." dedi.

Üsküdar'daki dükkanında eskimeye yüz tutan sahaflığı ilk günkü coşkusuyla sürdüren Bahtiyar İstekli, mesleğinin inceliklerini ve geleceğini anlattı.

Sahaflığın bilinçli bir tercihi olmadığını ifade eden İstekli, çocukluk yılarından itibaren kitaplara ilgisinin olduğunu, boş vakitlerinin büyük bölümünü kütüphanelerde geçirdiğini anlattı.

Üniversite okumak için 1980'lerin ikinci yarısında İstanbul'a geldiğinde ilk tanıdığı mekanların başında, Galatasaray ve Beyazıt'taki sahaflar çarşısı olduğunu belirten İstekli, "Öğrenci olduğum için ucuza kitap alabilmek amacıyla sahaflara gidiyordum. Öğrencilik yıllarında kaldığım yurdun yanında bir hurda deposu vardı. O depoya çok sayıda eski kitaplar gelirdi. İki arkadaşımla oradan kitapları ucuza alıp sahaflara satmaya başladık. Böylece mesleğe ilk adımı atmış oldum." diye konuştu.

"Sahafın işine merakı olması, edebiyatı, siyasi tarihi bilmesi lazım"

Bahtiyar İstekli, bir süre Taksim, Beyazıt ve Kadıköy'de tezgahta kitap satmaya devam ettiğini, daha sonra bir sahaf dükkanı açtığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşimi, sevdiğim konularla uğraşmak olarak görüyorum, hiç bir zaman iş mantığıyla yapmadım. Sahaf bir arkeolog gibidir. Harf değişikliği nedeniyle eski metinler günümüzde çok anlaşılamıyor. Burada devreye sahaf girerek bir arkeolog gibi önce bulduğu malzemeyi teşhis ediyor. Bir sahafın öncelikle Osmanlıca bilmesi gerekiyor. Tarihi bir önemi var mı, kimin işine yarar? Bunları bilmesi lazım. Eski eserlerin tamire ihtiyacı varsa bunları yapacaksın. Tadilat sahafın üstesinden kalkamayacağı boyuttaysa eser profesyonel restoratöre gönderilir. Sahaflık klasik esnaflık gibi bir şeyi alıp-satmanın ötesine geçen bir meşguliyet. Sahafın işine merakı olması, edebiyatı, siyasi tarihi bilmesi lazım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.