Sağlık ve çevre için bisiklet kullanın

Sağlık ve çevre için bisiklet kullanın

Karne hediyelerinin vazgeçilmezi olan bisiklet, bisikletçi esnafının yüzünü güldürdü.

Bisiklet satışlarının her dönemin haziran ayında bir artış gösterdiğini ifade eden bisikletçi esnafı İbrahim Erbaş, "7-17 yaşları arasındaki öğrenciler için karne hediyesi olarak bisiklet alınıyor. Vatandaşın alım gücünün düşüklüğünden dolayı tercih edilen, binilebilir bisikletler genelde 200-250 lira arasında değişiyor" diye konuştu. Yoğun trafikten kurtulmak isteyenlerin ve spor yapmak isteyenlerin de bisikleti  tercih ettiğini söyleyen İbrahim Erbaş, "Bisiklet kullanıcıları artık daha bilinçli. Ayrıca Konya'nın ova olması sebebiyle yollar düzlük olması bisiklet kullanıcısının işini oldukça kolaylaştırıyor" dedi.
'BİSİKLET KAZALARININ ORANI OLDUKÇA DÜŞÜK'
Son dönemde yaşanan ölümlü bisiklet kazalarını değerlendiren Erbaş, "Konya'da ayda yaklaşık 45 tane ölümlü araba kazası olmakta, fakat ölümlü bisiklet kazası 2-3 tane. Belediye'nin yaptığı araştırmaya göre Konya'da yaklaşık 500 bin kişi bisiklet kullanıyor. Oranın düşüklüğü ortada fakat yine de kazalar olmamalı. Kazaların sebebiyse çoğunlukla bisiklet yollarının yetersizliği ve kullanıcı bilinçsizliği. Kullanıcıların bilinçlenmesi gerekiyor. Çocukların eğitim sürecinde bu bilinçliliğin sağlandırılması lazım. Ayrıca bisiklet yollarının daha da geliştirilmesi gerekiyor. Bisiklet yolu olmayan yerlere yeni bisiklet yolları yapılarak kaza oranları daha da düşürülebilir" ifadelerini kullandı.
'KONYAMIZ BİR AMSTERDAM OLABİLİR'
Bisiklet kullanıcılarının Avrupa'da teşvik edildiğinin altını çizen Erbaş, "Konya'nın bir ucundan diğer ucu yaklaşık 30 kilometre. Bisiklet yollarıyla çevrilebilir. Konyamız bir Amsterdam olabilir. Gerekirse bazı yerler araç trafiğine kapatılabilir. Bisiklet kullanımı insan sağlığı için çok önemli. Bisiklet, küresel ısınmanın ve hava kirliliğinin çözümü. Bisiklet kullanılmasının teşvik edilmesi gerekiyor. Mesela Ericcson fabrikası çalışanları, bisikletle gidip geldikleri takdirde ek maaş alıyorlar. Bazı ülkelerde bisiklet kullanıcılarının vergilerinde indirime gidiyorlar. Eğer hedefimiz Avrupa'ysa bu ve bunun gibi teşviklerle bisiklet kullanımı yaygın hale getirilmeli.
'GARANTİ BELGELİ BİSİKLETLERİ ALIN'
Bisiklet almak isteyenleri dikkatli olmaları konusunda uyaran İbrahim Erbaş, "Promosyon yerlerden alınan bisikletlerde teknik sorunlar olabiliyor. Bisiklet alacaklarsa garanti belgeli bisikletleri alsınlar. Yoksa sonu faciaya sebep olabilirler.
SELÇUK KARPUZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.