‘sağlık Turizminin Başkenti Olmak İçin Termal Kaynakları İyi Değerlendirmeliyiz’

‘sağlık Turizminin Başkenti Olmak İçin Termal Kaynakları İyi Değerlendirmeliyiz’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 59 termal kaynağı ile İzmir’in, termal turizmi için zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “İzmir bu potansiyel ve kaynaklar ile sağlık turizminin başkenti olabilir....

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 59 termal kaynağı ile İzmir’in, termal turizmi için zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “İzmir bu potansiyel ve kaynaklar ile sağlık turizminin başkenti olabilir. Bunu iyi değerlendirmeliyiz.” dedi.

Türkiye’de 1300 civarında bulunduğu tahmin edilen termal kaynağın 410 adedi, sıcaklığı ve debisi ile turizm açısından ön palana çıkıyor. Turizme uygun olan 410 kaynaktan 123’ü Ege Bölgesi’nde, 59’u ise İzmir’de bulunuyor. Ege Bölgesi ve İzmir’in termal kaynaklar açısından oldukça zengin olduğuna dikkat çeken Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2023 yılı hedeflerini içeren Turizm Stratejileri Raporu'nda da sağlık ile ilişkilendirilmiş termal turizmin geliştirilmesi için jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerin belirleneceği ve bütün kaynakların etkin kullanımının sağlanacağının belirtildiğini söyledi. Demirtaş, “Bakanlığın bu raporunda termal turizmin, 12 ay turizm imkanı ve sürekli istihdam sağladığı belirtiliyor. Yüksek iç turizm talebi, bölgesel kalkınma aracı olması, yaşlanan Avrupa nüfus yapısı ve onların termal turizme gösterdiği ilgi de diğer avantajlar. Böylesine önemli avantajları ve getirileri olan termal turizmin geliştirilmesi için de dört adet turizm geliştirme bölgesi belirlendi. Bu bölgelerden birisi de Güney Ege Termal Turizm Bölgesi. Bu bölge, İzmir'le birlikte Manisa, Denizli, Aydın illerini kapsıyor.” diye konuştu. Demirtaş, İzmir’in bu zengin termal kaynakları ile sağlık turizminin ve termal turizminin başkenti olabileceğini söyledi.

‘YENİ TESİSLER YAPILMALI, HASTANE GÖRÜNTÜSÜNDEN KAÇILMALI’

Termal turizmindeki potansiyelin kullanılabilmesi için öncelikle insan sağlığı, zindelik, rekreasyon, eğlence, dinlence ve spor tesisleri gibi imkanların yer aldığı ve 12 ay boyunca hizmet veren tesislerin sayısının arttırılması gerektiğini belirten Demirtaş, İzmir’deki jeotermal alan potansiyelleri dikkate alınarak yeni yatırım alanlarının tespit edilmesi ve bu alanlarda mülkiyet araştırmasının yapılmasının önemine dikkat çekti. Bu alanlardan uygun olanlara yerli ve yabancı turistlerin taleplerine uygun, dünya standartlarında yeni termal tesislerinin kurulması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti: “Tedavi amacıyla gelen hastaların, termal tesislerde konaklama, beslenme, kür ve tedavi uygulaması yanında dinlenme ve eğlenme gereksinimlerini de karşılayabilmesi sağlanmalı.” Termal turizm için gelen turistlerin sadece tedavi için değil, aynı zamanda tatil için de geldiğine dikkat çeken Demirtaş, “Bu nedenle klinik merkezler hariç bir hastane görünümünden kaçınılarak düzenleme yapılmalı. Yabancı turist, termal tedavi olurken doğanın içinde olmak istiyor, kendini hastanenin içinde gibi hissetmek istemiyor. Bu nedenle termal tesislerin bulunduğu bölgelerdeki doğal yapının korunması, aşırı yapılaşmadan kaçınılması da önemli.” diye konuştu.

‘YALNIZCA TURİSTE DEĞİL, KÜRİSTE DE İHTİYACIMIZ VAR’

İZTO Uzmanı Nesrin Yardımcı Sarıçay’ın termal kaynaklarla ilgili hazırladığı, “Termal Kaynaklar Daha Bekleyecek mi? Yalnızca Turiste Değil Küriste de İhtiyacımız Var” başlıklı raporun, termal turizmindeki pazarı gözler önüne serdiğini belirten Demirtaş, “Termal tesislerde tedavi veya sağlığını koruma amaçlı konaklayanlar, kürist olarak tanımlanıyor.” dedi. Termal turizmin küristlerin yoğun ilgisi sebebiyle dünya genelinde 100 milyar dolarlık bir pazara ulaştığını aktaran Demirtaş, Avrupa ve ABD'nin yalnızca termal turizmden 30 milyar dolara yakın gelir sağladığını dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.