Sabahat Tuncel: PKK çekilse de mücadele bitmez

Sabahat Tuncel: PKK çekilse de mücadele bitmez

Her ne kadar şimdiye kadar MİT götürüyor deseler de en son Başbakan kabul etti, kendi yetkisi dahilinde yetkililer görüşüyor.’ diyen BDP’li Tuncel, PKK’nın sınır dışına çekilmesi ile mücadelenin bitmeyeceğini açıkladı.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, yaşanan barış sürecinin çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Meclis'in barışın idaresini ele almasını istediler. Kürkçü, savaş baltalarının toprağa gömülmesine doğru gidildiğini söyledi.

Malatya'da düzenlenen Halkların Demokratik Kongresi toplantısına, katılan BDP Milletvekilleri Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda ilk olarak söz alan Ertuğrul Kürkçü, sürecin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Savaş baltalarının toprağa gömülmesine doğru gidiyoruz" dedi. Sürecin daha başında olduklarını dile getiren Kürkçü, kamuoyunun da süreci tam olarak anlayamadığını belirtti. Barış sürecinde Meclis'in asıl çözüm yeri olmasını istediklerini kaydeden Kürkçü, Meclis'in barışın idaresini ele almasını istediklerini söyledi. Kürkçü konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Kim kimle çatışıyorsa onunla konuşacak. Silahlı kuvvetlere kim yön veriyorsa her iki tarafta siyasette onlar konuşacaklar. Dolayısıyla hükümetle bir görüşme olacak ama toplumun tamamının bu süreçte yer alması için Meclis'in devrede olması lazım. Bu nedenle biz CHP'nin bu süreçte Meclis'in aktif olması talebine tamamen destek veriyoruz. Fakat, 'Hükümet devreden çıksın' demek de herhalde aslında bir şey yapmamaktır."
 
ÖCALAN'LA BAŞBAKAN'IN YETKİSİ DAHİLİNDE GÖRÜŞÜLÜYOR
 
BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise, Türkiye haklarının gerçek anlamda bir arada yaşamasının mümkün olduğuna inandıklarını ifade ederek, bunun da bir barışla olacağını belirttiklerini, Kürt sorununun da çözümümün müzakerelerle çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
Tuncel konuişmasını şöyle sürdürdü:
 
"Müzakereler dışında önemli bir aşama elde edilmiş durumda. Abdullah Öcalan'la İmralı'da devlet görüşüyor. Her ne kadar şimdiye kadar MİT götürüyor deseler de en son Başbakan kabul etti, kendi yetkisi dahilinde yetkililer görüşüyor."
 
Yürütülen müzakerelerin çok önemli olduğunu ifade eden Tuncel, Hükümetin bundan sonra geri adım atamayacağını, bununla beraber demokrasi güçlerinin de geri adım atamayacağını söyledi. Diyarbakır'da Öcalan'ın mesajının okunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Tuncel, AK Parti'nin barış kavramıyla kendi kavramlarının bir olmadığını anlattı. 
 
PKK'NIN SİLAHLI GÜÇLERİ SINIR DIŞINA ÇEKİLSE DE MÜCADELE BİTMEYECEK
 
AK Parti'nin 'PKK silah bıraksın, PKK'dan kurtulalım, bu iş bitsin' dediğini öne süren Tuncel, Biz diyoruz ki; evet silahlar devre dışına çıksın ama bizim dilimiz, kimliğimiz, kültürümüz, inancımız, hak ve özgürlüklerimiz yasa ve anayasal güvenceye kavuşsun. Yani devlet diyor ki biz bu Kürtlere, emekçilere bir hak vermeden kurtulalım, biz diyoruz ki haklarımızı alalım. Dolayısıyla bu süreç yeni bir süreç daha. Kürtlerin bu sistemle, AKP ile mücadeleleri bitmiyor. Bazen bazı arkadaşlar düşüncesi, 'Sanki AKP ile BDP anlaşmış bu iş bitmiş' gibi bir algı var. PKK'nın silahlı güçleri sınır dışına çekilse de bu mücadele bitmeyecek" dedi.
 
BDP'li Kürkçü: Kuvvetli istenirse barış gelir
 
CHP VE KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ
 
Meclis'te bir araştırma komisyonunun kurulması ile ilgili CHP'yi eleştiren Tuncel, daha komisyon açıklanır açıklanmaz MHP'den önce çıkıp, komisyonda olmayacaklarını açıkladıklarını belirtti. CHP'den Kürt sorunu konusunda daha duyarlı davranmalarını beklediklerini söyleyen Tuncel, CHP Lider Kılıçdaroğlu?nu da eleştirdi. Kılıçdaroğlu'nun, 'Bu iş Meclis'in işi değil' dediğini hatırlatan Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü;
 
"Kılıçdaroğlu diyor ki masanın bir başına Abdullah Öcalan oturmuş bir başına Erdoğan. E kim oturacak sen mi oturacaksın  İkiniz oturunca zaten bu iş olmuyor. O zaman Erdoğan?ın yanına otur Devleti temsilen Kürt halkı ile birlikte bir süreci başlat. Ama ısrarla bu masayı devirmeye yönelik dışarıdan müdahale etmeye çalışıyor."
 
TOPLANTIYA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Toplantı nedeniyle Malatya Emniyet Müdürlüğü ekipleri Belediye Konferans Salonu çevresinde geniş güvenlik tedbirleri aldı. Konferans salonu çevresinde adeta kuş uçurtmayan polis ekipleri, salona girenleri tek tek aradı. Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, toplantı devam ederken alınan güvenlik önlemlerini incelemek amacıyla konferans salonuna geldi. Emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri ve birim amirleriyle bir araya gelen Aygün, HDK üyelerinin faaliyetlerinin sorunsuz şekilde sona ermesini sağladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.