“rusya’nın Kırım’ı İşgalini Durdurun!”

“rusya’nın Kırım’ı İşgalini Durdurun!”

Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım özerk bölgesindeki uygulamaları Almanya'nın Bonn şehrindeki Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım özerk bölgesindeki uygulamaları Almanya'nın Bonn şehrindeki Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. Almanya’daki Kırım Tatarları, Türkler, Ukraynalı ve Almanların destek verdiği gösterideki açıklamada, tüm demokratik ülkeler göreve çağıralarak, Rusya’nın Kırım’ı işgalinin engellenmesi, askerlerin çekilmesi ve referandumun geçersiz sayılması talep edildi.

Rusya’nın Kırım özerk bölgesini ele geçirme girişimleri Bonn’daki Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. Batı Avrupa Kırım Tatar Dayanışma ve Kültür Merkezi’nin “Rusya’nın Kırım’ı işgalini durdurun” adı altında organize ettiği gösteriye Almanya’da yaşayan Kırımlı Tatarların yanı sıra, Türkler, Ukraynalılar ve Almanlar destek verdi. Kırım, Ukrayna, Türkiye, Almanya ve KKTC bayrakları açıldı. Gösteride, “Dün Stalin, bugün Putin. 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarına yapılan soykırım görmezden gelinemez. Bugün Kırım, yarın Avrupa. Rus medyası yalana son ver. Putin Ukrayna’dan ellerini çek” gibi pankartlar taşındı.

Bir basın açıklaması yapan Batı Avrupa Kırım tatar Dayanışma ve Kültür Merkezi Başkanı Rafet Karanlık, “Bugün burada, Ukrayna’da çıkan olaylar bahane edilerek, Kırım özerk bölgesinin Ruslar tarafından, uluslararası hukuk hiçe sayılarak işgal edilmesini kınamak için toplandık. Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarları büyük bir baskı altındadır. Rus işgaline karşı Avrupa Birliği’nin daha aktif politika yürütmesi beklenmektedir. Kırım coğrafyası, asırlardır Kırım Tatarlarının vatanı olmuştur. 18 Mayıs 1944’te, Stalin’in emriyle bir gecede, Almanlara yardım ettikleri gerekçesiyle Kırım Türkleri vatanlarından sürülmüştür.” dedi.

İkinci bir acı istemediklerini vurgulayan Karanlık, “Kırım Tatarları’nın ve Ukrayna’lıların bir soykırıma uğraması, ikinci bir 18 Mayıs 1944 sürgünü yaşanmasının endişesini taşıyoruz. Biz Kırım Tatarları ve Ukraynalılar demokrasi, hukuk devleti, bireysel özgürlükler, Avrupa Birliği üyeliği perspektifi olan bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bu sebeple Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, demokrasisini destekleme, Rusya’nın Kırım’ı işgalini engelleme çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Taleplerini sıralayan Karanlık, “Rus askeri kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesini, uluslararası bir komisyon kurulmasını, Moskova baskısıyla alınan yasa dışı referandum kararının geçersiz olduğunun ilan edilmesini, sürgündeki Kırım Tatarlarının geri dönmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Tatarları temsil eden kurum olarak tanınması, Rusya’ya baskı uygulanması için tüm demokratik ülkeleri, uluslararası kuruluşları ve özgür dünyanın tüm vatandaşlarını göreve davet ediyoruz” dedi.

Gösteriye destek verenlerden Halil Aydemir, “Kırım Türk tarihinin, milletini bir parçası. Geçmişte yaşanan acıların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Referandum siyasi bir oyundur. Rusya burayı kendine bağlamak istiyor.” dedi. Ukraynalı kız arkadaşı Oksana Sendra ile gösteriye destek veren Daniel Boese ise “Rusya bilmeli ki, Ukrayna’da yaptıklarını sessiz şekilde izlemeyeceğiz.” dedi. Nogay Türklerinden Cemile Orhan ise “Eskiden yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için burdayız. Kırım özerk kalmalı. Tüm dünyadan, herkesten destek bekliyoruz.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.