Rusya'dan şok idddia!

Rusya'dan şok idddia!

Rusya, ABD'nin Kırgızistan'daki askeri üssünün, İran'a saldırı düzenlenmesi halinde kullanılabileceği iddiasında bulundu

Rusya: ABD Kırgızistan'daki üssü kullanabilir!
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, "İran'la bir çatışma olasılığında bu üssün kullanılabileceğinin düşünülebileceğini" belirtti.
Rusya diplomasisine göre, ABD, Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetlerinde bulunan büyük hidrokarbon rezervlerinin kontrolünü ele geçirmek amacıyla, nükleer programını gerekçe göstererek İran'a bir askeri saldırı başlatma girişiminde bulunabilir.
Lukaşeviç, "nükleer silahsızlanmayı sağlamanın gerekli olduğuna dair çağrıların ardında, hidrokarbon yönünden zengin geniş bir bölgede jeopolitik kartı elinde tutma amacının gizlenmiş olabileceğini" söyledi.
Sözcü, bu senaryonun gerçekleşmeyeceğini ümit ettiklerini belirtti.
Kırgızistan, topraklarında hem Amerikan hem de Rus üssü bulunduran tek ülke.
ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'daki operasyonları için kullandığı Manas üssü, 2001 yılında 11 Eylül saldırılarının ardından kurulmuştu.
Bin askerin görev yaptığı üssün adı daha sonra "Transit Sevkiyat Merkezi" olarak değiştirilmişti.
Günde ortalama 50 geniş gövdeli askeri uçağın iniş-kalkış yaptığı üs, Uluslararası Manas Havalimanı içerisinde bağımsız bir bölge olarak yer alıyor.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.