Rusya’dan “esed Pazarlığına” Yalanlama

Rusya’dan “esed Pazarlığına” Yalanlama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta Suudi Arabistan Güvenlik Kurulu Sekreteri ve İstihbarat Başkanı Prens Baddar Bin Sultan’la yaptığı görüşmede Suriye lideri Beşşar Esed’in desteklenmemesi karşılığında 15 milyar dolarlık silah satış anlaş.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta Suudi Arabistan Güvenlik Kurulu Sekreteri ve İstihbarat Başkanı Prens Baddar Bin Sultan’la yaptığı görüşmede Suriye lideri Beşşar Esed’in desteklenmemesi karşılığında 15 milyar dolarlık silah satış anlaşması yaptığı iddiaları yalanlandı.

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov basına yaptığı değerlendirmede, “Askeri teknik konularla ilgili somut bir müzakere olmadı. Putin herhangi bir anlaşmayı da görüşmedi. Suudi Prens Moskova’da görüşmelerde bulundu. Putin’le genel konuları değerlendirdiler.” dedi.

Görüşmede bölgede artan tansiyon nedeni ile tarafların benzer şekilde endişelerini dile getirdiğini kaydeden Uşakov, “Rusya ve Suudi Arabistan, Suriye konusundaki pozisyonları ile ilgili net değerlendirmede bulundu. Görüşme çok yapıcı ve filozofik boyutta geçti. Orta Doğu'nun diğer konuları ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler de ele alındı.” bilgisini verdi.

Batı basınında yer alan haberlerde Suudi Arabistan’ın Esed yönetimine BM Güvenlik Konseyi’nde alınacak yaptırım kararlarını veto etmemesi karşılığında 15 milyar dolarlık silah alımı teklif ettiği iddia edildi. Haberlere göre Suudi Prens, 4 saat süren görüşmede Putin’e Avrupa doğalgaz tedarikinde Rusya ile rekabete girilmeyeceği de önerildi.

Moskova merkezli savunma düşünce kuruluşu CAST uzmanı Ruslan Puhov ise pazarlıkla ilgili doğrudan bilgisinin olmadığını, Suudi Arabistan’ın Rusya’dan 150 adet T-90 tankları ile ilgili alımının yeniden gündeme gelmesi durumunda bazı konuların Suriye ile ilgili olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya ve Suudi Arabistan 2008’de varılan anlaşma çerçevesinde 100’ün üzerinde Mi-17 ve Mi-35 saldırı helikopterleri ve BMP-3 piyade zırhlı araçları alımı yapacaktı. Kommersant anlaşmanın İran’ın çevrelenmesi karşılığında yapıldığını yazmış, Kremlin ise iddiaları reddetmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.