Rusya Vanaları Açmak İçin Ukrayna’dan 3,9 Milyar Dolar Ödeme Bekliyor

Rusya Vanaları Açmak İçin Ukrayna’dan 3,9 Milyar Dolar Ödeme Bekliyor

Borcunu ödemediği ve fiyat konusunda anlaşma sağlayamadığı gerekçesi ile Ukrayna arzını 16 Haziran’da durduran Rusya, ön ödemeli kış paketi için çerçeve anlaşma sağladı. Ukrayna’nın Rusya’dan doğalgaz alabilmesi için 3,1 milyar...

Borcunu ödemediği ve fiyat konusunda anlaşma sağlayamadığı gerekçesi ile Ukrayna arzını 16 Haziran’da durduran Rusya, ön ödemeli kış paketi için çerçeve anlaşma sağladı. Ukrayna’nın Rusya’dan doğalgaz alabilmesi için 3,1 milyar dolarlık borcun 2 milyar dolarını Ekim sonuna kadar ödemesi gerekiyor. Ukrayna talep ettiği 5 milyar metreküplük doğalgaz için de 1,9 milyar dolar ön ödeme yapacak.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukrayna’ya doğalgaz arzının yapılabilmesi için toplam 3,9 milyar dolar ödeme yapması gerektiğini söyledi. Ukrayna ise ilk dilim olarak 1,5 milyar dolarlık bir ödeme yapacaklarını açıkladı.

Ödeme şeklinin başlangıçta üç dilim olarak görüşüldüğünü, 1,5 milyar dolar ve 0,8 milyar dolarlık iki dilim olarak planlandığını kaydeden Novak, 2 milyar dolarlık borcun ödenmesinin kendileri için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Rus Bakan, “Borcun ilk dilimi arz başlamadan önce mutlaka ödenmeli. Borç ödenmeden arz yapılmasını kimse beklemesin. Bu durumda aynı yola girmiş oluruz. Yeniden arz yapmaya başlarız ve borcu daha sonra görüşmeye bırakırız. Bu kabul edilemez.” eleştirisi getirdi.

RUSYA, UKRAYNA’NIN CEVABINI BEKLİYOR

Berlin’de önceki gün yapılan Rusya, AB ve Ukrayna’nın katılımı ile yapılan görüşmelerde çerçeve anlaşma sağlanmıştı. Kış paketi olarak belirlenen anlaşmaya göre, Ukrayna 3,1 milyar dolarlık borcunu ödeyecek ve 5 milyar metreküplük doğalgazı da ön ödemeli olarak alabilecek. 100 dolar indirim alan Ukrayna bin metreküp doğalgaz için 385 dolar ödeyecek. Rusya’nın 100 dolarlık indirim rakamı ise sadece 6 aylık bir dönem için geçerli.

Kazakistan’ın Atrau kentinde basına açıklamada bulunan Novak, Kiev’in cevabını beklediklerini, olumlu cevap almaları durumunda “Kış paketi” olarak belirlenen çerçeve anlaşmayı imzalamaya hazır olduklarını söyledi. Konunun bundan sonra Ukrayna’ya bağlı olduğunu ifade eden Novak, “Biz pakette öngörülen konuları onaylamaya hazırız. Biz Ukrayna’nın birkaç gün için de vereceği cevabı bekliyoruz.” dedi. Novak daha önce de Berlin’de 2-3 Ekim’de yeni bir görüşmenin yapılabileceğini ifade etmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.