Rusya-türkiye Toplumsal Forumu, İlk Toplantısını Kazan’da Yaptı

Rusya-türkiye Toplumsal Forumu, İlk Toplantısını Kazan’da Yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın St. Petersburg’a 21-22 Kasım’da gerçekleştireceği ziyaret öncesi Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt yapılarından Toplumsal Forum, ilk toplantısını Kazan.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın St. Petersburg’a 21-22 Kasım’da gerçekleştireceği ziyaret öncesi Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt yapılarından Toplumsal Forum, ilk toplantısını Kazan’da gerçekleştirdi. Foruma Türkiye adına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve Rusya adına yurt dışında yaşayan Ruslarla ilgili faaliyetlerde bulunan Rossotrudnichestvo'nın başkanı Konstantin Kosaçev katıldı.

Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, forum heyetini kabul etti. Minnihanov, ilk toplantı için Kazan’ın tercih edilmesinden dolayı teşekkür etti. Forum çalışmalarına, Kazan’da 50 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak ve başsağlığı dileklerini iletilerek başlandı.

İlk Rus-Türk Toplumsal Forumu’nun Kazan’da yapılmasının kendileri için şeref olduğunu ifade eden Tataristan Başbakanı İldar Halikov, "Her iki ülkenin yöneticilerine de teşekkür ediyoruz. Tabi ki bu tercih bir tesadüf değildi. Tataristan her alanda Türkiye ile iyi ilişkiler içinde. Türkiye ile Tataristan arasında ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Tataristan’a yatırımı 1,5 milyar doları geçti. Kültürel alanda da çok güzel işler yapılıyor. Tatar şair Tukay için Türkiye’de parklar açıldı heykeller dikildi." dedi.

İki ülke halkları arasında doğrudan diyalog kurulması gerektiğini ifade eden Toplumsal Forum Rusya Eşbaşkanı Kosaçev, "Siyasetçiler ya da medyadan alınan bilgiler yeterli değil." dedi. Kosaçev, Amerikan şirketinin yaptığı çalışmada Türk halkının Rusya’ya karşı olumsuz düşündüğünü, ancak Rusya’da yapılan çalışmada negatif görülen 15 ülke arasında Türkiye’nin olmadığını belirtti.

Toplumsal Forum Türkiye Eşbaşkanı Bozkır, uçak kazasına rağmen Tataristan yönetiminin forum çalışmalarını sürdürdüğü için teşekkür etti. Amerikalıların yaptığı anketin doğru olmadığını kaydeden Bozkır, Türkiye’de Rusya’nın çok olumlu olarak değerlendirildiğini, her yıl 4 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı. Rusya-Türkiye ilişkileri açısından Forum’un ilk deneme olduğuna dikkat çeken Bozkır, "Rusya-Türkiye ilişkilerine toplumsal boyutun da katıldığı ilk deneme. Forum iki ülke ilişkilerinde iktisadi ve siyasi alanlarla birlikte 3 ayaktan birini oluşturuyor. Son 300 yıllık dönem dikkate alındığında iki ülke ilişkileri en iyi dönemlerini yaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kosaçev ve Bozkır başkanlığındaki Forum heyeti, Kazan havalimanına giderek kaza alanına çiçek bıraktı ve dua etti. Forum bünyesinde tarih, kültür, eğitim, medya, hukuk, turizm, spor, iş dünyası, üniversite, din ve müze, gibi çalışma komisyonları bulunuyor. Forum çalışmaları St. Petersburg’da gerçekleşecek ÜDİK zirvesi ile birlikte tamamlanacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.