Rusya Nükleer Santral İnşaatına Yakında Başlıyor
Rusya’nın 20 milyar dolara Mersin Akkuyu’da inşa edeceği nükleer santralle ilgili takvim planlandığı şekilde ilerliyor. Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir iki hafta içinde ÇED raporuna onay vermesinin ardından inşa aşamasına geçilecek.
Rusya Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom) Türkiye'de nükleer santral kuracak şirketi Akkuyu NGS A.Ş Operasyon Müdürü Oleg Titov, Cihan Haber Ajansı' na (Cihan) yaptığı açıklamada raporla ilgili uyarıların dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapıldığını, gelecek ay içerisinde olumlu sonuç almayı beklediklerini söyledi.
İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca 24 Ekim’de kabul edilen ÇED raporu genel görüşlere açılmıştı. Rapora itirazları olan 10 iş günü içinde Mersin Valiliği veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat etmeleri gerekiyor. Ek görüşlerle birlikte hazırlanan raporun son hali Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın onayına sunulacak. Sonrasında ise inşaat çalışmalarına başlanacak.
Kasım ayının ortasında raporun son halinin bakanlığa ulaşmasını beklediklerini ifade eden Titov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için yıl sonundan önce Türkiye’ye gitmesi planlanıyor. Burada muhtemelen santralin kurulumu ile ilgili takvim, çalışmaların hızlandırılması ve Türk firmaların da katılımı ile ilgili konular ele alınacak. ÇED raporunun bir miktar geciktiği söylenebilir. Bürokrasi her yerde aynı…” dedi.
KREDİ SORUNU YOK
Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve mali piyasalardaki istikrarsızlığın santral inşaatının finansmanı konusunda herhangi bir sorun oluşturması ile ilgili soruya yanıt veren Titov, “Kriz kesinlikle çalışmalarımızı ekilemiyor. Tam tersi Rusya hükümeti yeni dilim tahsis ediyor. Bu paralar 2015 yılında Akkuyu santrali çalışmaları için aktarılacak. Zorluklara rağmen biz çalışmalara devam ediyoruz. Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko açık şekilde şöyle ifade etti: Batı yaptırımları başka ülkelerin baskıları kesinlikle bizim Türkiye veya başka iş yaptığımız ülkelerle ilişkilerimiz bozmadı. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz.” bilgisini verdi.
TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİNE DE TALİBİZ
Türkiye’nin ilk nükleer santralini yapacaklarını, Sinop için talip olduklarını ancak kararın Türkiye’ye ait olduğunu ifade eden Rus yetkili, üçüncü santralle ilgili taleplerinin olduğunu belirtti.
Nükleer santralin 500 tonluk dev uçakların düşmesi durumunda bile herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmayacağı garantisi veren Titov, “Santralimiz azami derecede güvenli olacak. Ona göre hazırlıyoruz. Japonya’da yaşanan Fukuşima santral olayı ve 500 tonluk dev uçağın düşmesi olasılığını göz önünde bulundurarak santral yapıyoruz. Santralimiz için en üst, fevkalade düzeyde modern emniyet sistemleri ile donatılacak. Santral terör, deprem, sel ve diğer olası tehlikelerden korunacak ve ucuz elektrik verecek.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 16’SINI KARŞILAYACAK
Mersin’de inşa edilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle ilgili hükümetlerarası anlaşma, Rusya ile Türkiye arasında 2010 yılında imzalanmıştı. İnşaatın 2020 yılına kadar tamamlanması ve santralin ilk enerji bloğunun aynı yıl devreye girmesi bekleniyor.
Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kurulu güce sahip 4 üniteden oluşacak ve yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Bu miktar, bugünkü Türkiye elektrik tüketiminin yüzde 16'sına denk geliyor. Toplam maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olması öngörülen santralin işletme ömrü ise 60 yıl olacak. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.