Rusya, Kazakistan Ve Ermenistan’la Ortak Uçaksavar Sistemi Kuruyor

Rusya, Kazakistan Ve Ermenistan’la Ortak Uçaksavar Sistemi Kuruyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ve Ermenistan’la ortak uçaksavar sistemi kurmayı planladıklarını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ve Ermenistan’la ortak uçaksavar sistemi kurmayı planladıklarını kaydetti.

Moskova’da Rusya Savunma Bakanlığı subaylarıyla bir araya gelen Putin, Belarus ile ortak uçaksavar sistemini güçlendireceklerini ifade etti. Benzer çalışmaların Kazakistan ve Ermenistan’la da yapılacağını sözlerine ekleyen Rusya lideri, “Ermenistan ve Kazakistan ile de benzer bölgesel (ortak uçaksavar sistemi) sistemlerin oluşturulmasını planlıyoruz. Böyle bir askeri işbirliği Rusya ve ortaklarının savunma potansiyelini artırıyor, Avrasya coğrafyasında istikrar ve barışın güçlenmesine hizmet ediyor.” dedi.

Bu yıl içinde Zapad-2013 isimli Rus-Belarus stratejik askeri tatbikatının başarılı şekilde gerçekleştirdiklerine işaret eden Putin, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Tacikistan’ın katılımıyla bölgesel askeri birliklerinin oluşturacaklarını kaydetti. Putin, “Önceliği KGAÖ, ŞİÖ ve BDT üye ülkeleri olan geleneksel ortak ve müttefiklerimizle karşılıklı işbirliğini artıracağız.” şeklinde konuştu.

Geçen yılın Kasım ayında Putin, ortak uçaksavar sisteminin kurulması için Kazakistan mercileriyle müzakerelerin başlatılması talimatında bulunmuştu. Daha sonra Ocak ayında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kazak meslektaşı Adilbek Djaksıbekov’la ortak uçaksavar sisteminin kurulması hususunda sözleşme imzalamıştı.

5 Aralık’ta Brüksel’de yapılan Rusya-NATO zirvesi öncesi Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, KGAÖ örgütü üyesi altı ülkenin askeri yapılarının güçlendirileceğini ve hava sistemlerinin de ortak kalkan oluşturacak şekilde güçlendirileceğini söylemişti. Rusya’nın dışında Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan KGAÖ içinde yer alıyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.