Rus Muhalif Lider Navalnıy’ın Hapis Cezası "Şartlı Salıvermeye" Dönüştü

Rus Muhalif Lider Navalnıy’ın Hapis Cezası "Şartlı Salıvermeye" Dönüştü

Kremlin karşıtı muhalif liderlerden Aleksey Navalnıy, 500 bin dolar zimmetine para geçirdiği gerekçesi ile aldığı 5 yıl hapis cezası “şartlı salıverilmeye” dönüştü.

Kremlin karşıtı muhalif liderlerden Aleksey Navalnıy, 500 bin dolar zimmetine para geçirdiği gerekçesi ile aldığı 5 yıl hapis cezası “şartlı salıverilmeye” dönüştü. Eşi ile birlikte başkent Moskova’dan 900 kilometre uzaklıktaki Kirov bölgesi Leninski Mahkemesi’ne gelen Navalnıy, hakimin şartlı salıverilme kararının ardından mahkemeden özgür olarak ayrıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kaşıtı gösterileri organize eden Navalnıy, Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 27,2 oy alarak sürpriz yapmıştı. Yüzde 51,4 oyla seçimleri ilk sırada tamamlayan Sergey Sobyanin belediye başkanlığını kazanmıştı.

Üç saat süren mahkemenin ardından basın mensuplarına konuşan Navalnıy, “Açık olan şu ki, yönetim beni siyasetin dışında tutmak için tüm yöntemleri kullandı. Bunlar organize edilmiş siyasi davalar. Emin olduğumuz konu şu; onlar bizi ve taraftarlarımızı siyasi yaşamın dışında tutmayı başaramadılar.” dedi.

Kararın Kremlin’de görülen mahkemede alınmadığını iddia eden Navalnıy, “Beş yıl hapis cezasının verilmesi, şimdi de bu cezanın şartlı salıverilmeye dönüştürülmesi kararının ardında kişisel olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olduğunda şüphe yok. Onun düşüncesinde ne vardı, şimdi bu neden değişti bilmiyorum.” eleştirisi getirdi.

Navalnıy Temmuz ayında Moskova belediye başkanlığı seçimleri öncesinde Kirov bölgesinde belediye başkan yardımcısı olduğu 2009’da 16 milyon ruble (500 bin dolar) zimmetine geçirdiği gerekçesi ile 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bir gün hapis yatan Navalnıy, Moskova ve diğer kentlerde gösterilerin başlamasının ardından beklenmedik bir şekilde salıverilmişti.

Siyasi uzmanlara göre Navalnıy’ın hapis cezası alması onu daha fazla popüler yapacaktı. 2014 Şubat ayında Soçi Kış Olimpiyatları’na hazırlanan Rusya, batıda ülkenin imajının bozulmaması için çaba harcadı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.