Rus Kazakların yıllarca barındıkları köy: Gürsu Kazak Köyü

Rus Kazakların yıllarca barındıkları köy: Gürsu Kazak Köyü
Akşehirin, Gürsu eski adı halk arasında kazak köyü köyünde oturanlar Rusyadan 1911 yılında Osmanlı imparatorluğuna bağlı Konya vilayeti, Akşehir kazasına göçmen olarak gelmişler.

TUZLUKÇU’NUN TAK KAZAK KÖYÜ GÜRSU
Akşehir’in, Gürsu eski adı halk arasında kazak köyü köyünde oturanlar Rusya’dan 1911 yılında Osmanlı imparatorluğuna bağlı Konya vilayeti, Akşehir kazasına göçmen olarak gelmişler. Göç sebepleri büyük olasılıkla Rus çarlığından kaçıştır. Rus Kazak köyü olan Gürsu’ya Kazakların çok uzun yıllar önce geldiğini ifade eden Gürsu Köyü Bakkalı 70 yaşındaki Rasim Ayaz, köyü hakkında bilgi verdi. Ayaz, “Köyümüz düz bir ovada kurulu, ilçeye 6 kilometredir uzaklıkta. Şu anda 197 kişi yaşıyor. 400 dekar merası olan küçük bir köydür. Köyde eski Rus Kazakları yaşadığından “Kazak Köyü” de denmektedir. Halen kilise kalıntılarının olduğu biliniyor” dedi.
KAZAKLAR 1963 YILINDA GERİ GÖÇ ETMİŞLER
Gürsu Köyü’nden 1963’lü yıllarda Kazakların geri gittiğini de dile getiren Ayaz, “O tarihlerde 20 aile Kanada ve ABD’ye, 10 aile geri Rusya’ya gitti. Kazaklara ait şu anda hiçbir şey kalmadı. Kilise yıkıldı. Sadece birkaç tane evleri kaldı. Şu anda Gürsü Köyü Muhtarı’nın evinin önünde Kazakların, ‘Saklama Kasası’ dedikleri büyük bir tahta kasa var. Kazaklar o tarihte tüm yiyecek ve kullanacakları eşyaları bu kasada saklarmış. Kazaklardan kalan tek kasa da şu anda evin önünde harap halde duruyor ve çürüyüp gidiyor. Bu tür eserlerin korunmasını istiyoruz” diye konuştu.
BAZI KAZAKLAR HER YIL ZİYARETE GELİYOR
Gürsü Köyü’nde Kazaklardan kalan evde yaşayan Hasan Aktaş ise Kazaklardan kalan evi çok fazla değiştirmemiş. Kazakların evlerinin değişik bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Aktaş, “Köyümüzden göç eden Kazaklardan Yako Kamış isimli Kazak hemen her yıl gelir. Onunla birlikte Pavnişka Alagöz isimli arkadaşı da geliyordu. Bu insanlarla tüm köy halkının iyi bir dostluğu vardı. Kazaklar köyde balıkçılık yaparak geçimlerini sağlıyordu” dedi.
SOMUNCUOĞLU’NUN TARİH KOKAN BİLGİLERİ
‘Akşehir’de Rus Kazaklar’ isimli sitede Kazaklar ile ilgili geniş bir bilgi sunan Fotoğrafçı ve araştırmacı Servet Somuncuoğlu’nun kaleme aldığı bilgiler tarihi bir belge niteliğinde idi.
Tuzlukçu Gürsu Köyü gibi birçok köyden yeniden memleketlerine göç etmek zorunda kalan Kazak aile ile görüştüğünü ifade eden Somuncuoğlu, Göç yıllarını yaşayanların içinde derin bir Türkiye hasreti olduğunu belirtiyor. Somuncuoğlu, “Şu anda 50 ve üzeri yaş grubunda olan Kazakların ve hepsi Türkçe biliyor. Hatta çocuklarına Türkçe öğretenler bile var. Türkiye’den geldiğimizi duyunca boynumuza sarılıp ağlayanlar oldu. Sohbet ederken cüzdanlarındaki Türk bayrağı, Atatürk resmi ya da askerlik fotoğrafını gösteriyorlar. Ayrıca ibadet ve sosyal yaşantılarında bizden çok şey almışlar. Mevlit okutuyor, sünnet merasimi yapıyorlar...
KAZAKLAR KÖYLERİNİ ÇOK ÖZLÜYORLAR
Bir masal bu belki ama yeniden Türkiye”ye gelip yaşamayı çok arzu ediyorlar. Çünkü Türkiye”de yaşarken özgürlük sorunları olmamış. Maddi durumları fena değilmiş. Hatta göçe karar verildiği zaman malını mülkünü satıp aldıkları parayı harcamakla bitiremeyenler olmuş. Rusya’ya dönüşten sonra göçe sebep olanlara yıllarca beddua edildiği söyleniyor. Amerika’ya gidenler arasında da Türkiye özlemi çekenler var. Kazakların ülkemizden ayrılış sebeplerinin en önemli nedenlerin başında kazak ırkında evlenme şartları geliyor. Kazaklar yedi göbekten sonra kız alıp vermeleriymiş. Onun için yerli ahaliye, :kızlarımızı alın, kızlarınızı verin yoksa bizde yakın akraba evliliği olmaz onun için neslimiz yok olacak. Şeklinde isteklerini iletmişler. Ancak kimse kız vermeyince onlarda yaşadıkları köylerden ayrılmışlar. Hatta taşınmaz mal ve mülklerini yerli halka satmışlar. Maalesef sattıkları mülklerinin paralarının bir bölümünü bile alamamışlar.
TEK ARZULARI KÖYLERE ZİYARETE GELMEK
Türkiye”den başlayarak farklı ülkelerde Kazaklarının haritasını veren bu kitapla göçün savurduğu insanların tekrar kucaklaşmasını isterim. Keşke Kültür ve Turizm Bakanlığımız bir imkan oluştursa ve Kazakların Türkiye”deki köylerini bir kez daha görmelerini sağlayabilse. Buraların özlemini çekiyorlar. Çoğunun bu yolculuğu karşılayacak parası yok”
Akşehir’de Rus Kazakları isimli sitede yer alan ve Fotoğrafçı-Araştırmacı servet Somuncuoğlu’nun bu güzel bilgilerini paylaşmak istedik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum