Rus Basını: Erdoğan Kamuda Başörtüsü Yasağını Kaldırıyor

Rus Basını: Erdoğan Kamuda Başörtüsü Yasağını Kaldırıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokratikleşme paketi” Rusya’da yankı buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokratikleşme paketi” Rusya’da yankı buldu. Rus basını Erdoğan’ın yeni demokratikleşme paketi ile ülkeyi uzun yıllardır meşgul eden kamuda başörtüsü yasağının kalkacağına, özel okullarda farklı dillerde eğitim imkanı verileceğine ve Türkçe’nin dışında farklı dillerde de propaganda yapma imkanı tanınacağına dikkat çekti.

Itar-tass haber ajansı hükümet açısından stratejik bir adım olan demokratikleşme paketinin, henüz taslak çalışma olduğunu, yasalaşması için Ekim ayında parlamentoya geleceğini kaydetti.

Erdoğan’ın kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması ile ilgili yasal çalışma yapılacağını açıkladığını aktaran Rus haber ajansı, kişinin inançlarını yerine getirmesini engelleyenlere karşı da 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasının öngörüldüğünü yazdı.

Paketin seçim sistemi açısından da yeni düzenlemeler getirdiğine değinen ajans, mevcut yüzde 10’luk barajın devam etmesi, yüzde 5’e çekilmesi ya da tamamı ile kaldırılması gibi 3 alternatif tartışmaya açıldığını vurguladı.

KÜRT VE DİĞER AZINLIKLARA ÖNEMLİ HAKLAR VERİLİYOR

Demokratikleşme paketinin Türkiye’de kamuda başörtüsü yasağını kaldıracağına değinen Nezavisimiya Gazeta, yasağın bundan sonra sadece askeri personel, polis ve yargıda geçerli olacağına dikkat çekti. Kürt halkının köy ve ilçelerine eski isimlerinin verilmesinin önünün açılacağını kaydeden Nezavisimiya Gazeta, azınlıklara yönelik önemli iyileşmelerin planlandığını vurguladı.

RİA NOVOSTİ: BDP REFORMLARI YETERSİZ BULDU

Rusya’nın önde gelen ajanslarından Ria Novosti, Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme reformunun Kürt yanlısı parti BDP tarafından yetersiz bulunduğunu yazdı. Parti Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın değerlendirmelerine yer veren ajans, “Paketin mevcut durumu halk ve özgürlüklere cevap vermiyor. Barış sürecini artırılmasına katkı sağlamıyor… Öneriler azınlık sorunlarının çözüm yolunu açmıyor.” ifadelerine yer verdi.

ROSBALT: ERDOĞAN CİDDİ DEMOKRATİK REFORM VADETTİ

Rosbalt haber ajansı da Erdoğan’ın ülkede demokrasinin güçlenmesi ve sivil barışa yönelik reformlar yapacağını vadettiğini duyurdu. Ajansa göre Erdoğan, bu yöntemle ülkede milli birliğin korunmasına katkı sağlayacak.

INTERFAX: TÜRKİYE BAŞBAKANINDAN KÜRTLERE REFORM

Erdoğan’ın demokratikleşme paketini duyuran Interfax haber ajansı da özel okullarda Türkçe eğitiminin yanı sıra Kürtçe eğitimine de imkan sağlandığına dikkat çekti. Erdoğan’a göre, 1980 darbesi sonrası ismi değiştirilen bazı Kürt yerleşim bölgelerinin eski isimlerine kavuşabilecek. Ajans, PKK (terör örgütü) elebaşı Abdullah Öcalan’ın Mart ayında yandaşlarının Türkiye’den askeri varlıklarını çekmesini ve 35 yıllık ihtilafın çözümü için yetkili mercilerle görüşme masasına oturulması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

LENTA.RU: PAKET, GEZİ OLAYLARINA TEPKİ

Rusya’nın önde gelen internet haber portallarından Lenta.ru Erdoğan’ın demokratikleşme paketi ile ilgili duyurusunda kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması ile ilgili açıklamasını öne çıkardı. Pakette azınlıkların durumlarının iyileştirilmesi, seçim barajının indirilmesi ya da kaldırılması, gibi iyileştirmelerin olduğunu kaydeden ajans, temel hedefin sadece Kürtlere yönelik değil, tüm ülkeyi kapsayan demokratikleşme adımı olduğunu belirtti. Lenta.ru açıklanan paketin Gezi olaylarına bir tepki olarak ortaya çıktığını yazdı.

AİF-TURTSİYA: ERDOĞAN DEMOKRATİK REFORM SÜRECİNİ BAŞLATTI

Argumenti i Fakti-Turtsiya gazetesi, Erdoğan’ın açıkladığı reform paketinin sivilleşme yolunda atılan önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Gazete, Erdoğan’ın “Bu reformlar Türk halkının birliğini, demokrasinin güçlenmesini ve sivil haklarının savunulması için düşünüldü.” ifadesini öne çıkarırken, açıklanan pakette yer alan reformlara maddeler halinde yer verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.