Rumların Eski Lideri Klerides, Kktc'nin Kuruluş Yıl Dönümünde Öldü

Rumların Eski Lideri Klerides, Kktc'nin Kuruluş Yıl Dönümünde Öldü

Kıbrıslı Rumların eski lideri Glafkos Klerides, dün akşam saat 18.20'de hayatını kaybetti.

Kıbrıslı Rumların eski lideri Glafkos Klerides, dün akşam saat 18.20'de hayatını kaybetti. Rum kaynaklar, Klerides'in ölümünün KKTC'nin kuruluş yıl dönümüne denk geldiğini açıkladı.

94 yaşında hayatını kaybeden Klerides’in ölüm haberini özel doktoru Yosif Kasios basına açıkladı. Klerides’in ölümünün açıklanmasının ardından, Lefkoşa’nın Rum kesimindeki “Evangelistria Kliniği” önünde toplanan Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Gençlik Kolu mensubu Rum gençler, Klerides’in klinik önüne asılan resminin önüne küçük mumlar yakıp karanfil bıraktı.

ANASTASİADİS SRİ LANKA ZİYARETİNİ YARIDA KESİP DÖNÜYOR.. “MANEVİ BABAM”

Sri Lanka'da bazı temaslarda bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, devlet televizyonu RİK'e yaptığı telefon bağlantısında, Klerides'i 'manevi babası' olarak gördüğünü, kimsenin yadsıyamayacağı bir siyasi miras bıraktığını söyledi.

Bu arada Nikos Anastasiadis’in, Klerides’in vefatı dolayısıyla Sri Lanka ziyaretini yarıda keserek en kısa sürede Güney Kıbrıs’a döneceği bildirildi.

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Glafkos Klerides için, “Kıbrıs büyük bir Helen’i kaybetti” ifadesini kullandı. Rum siyasi partileri de, Glafkos Klerides’in ölümünden duydukları üzüntüyü dile getiren açıklamalar yayınlamaya başladı.

Klerides’in ne zaman toprağa verileceğinin, Anastasiadis’in adaya dönüşüyle netleşmesi bekleniyor.

KLERİDES’İN ÖZGEÇMİŞİ

Rum haber kaynakları Klerides’in özgeçmişiyle ilgili şu bilgileri verdi: Glafkos Klerides 24 Nisan 1919’da Lefkoşa’da doğdu. PanKıbrıs Ortaokulu’nu bitirdikten sonra İngiltere’de hukuk okudu.

Birinci Dünya Savaşı döneminde, 1939’da İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne katıldı. 1942’de uçağı Almanya’da düşürüldü ve tutuklandı, savaş sonuna kadar esir tutuldu. 1951-1960 döneminde Kıbrıs’ta avukat olarak çalıştı.

1955-59 döneminde EOKA’da ‘İperidis’ kod adıyla görev yaptı, İngilizler tarafından tutuklanan diğer EOKA’cıların avukatlığını yaptı. 1959-1960 geçiş döneminde adalet bakanlığı yaptı. Aynı dönemde Anayasa için oluşturulan Karma Komite’de Kıbrıs Rum Delegasyonu başkanlığını yürüttü.

Temmuz 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’ne, ardından da Meclis Başkanlığı’na seçildi. Bu göreve Temmuz 1976’ya kadar devam etti.

Kıbrıs sorununu ele almak üzere Ocak 1964’te toplanan Londra Konferansı’nda Kıbrıs Rum Delegasyonu başkanlığını üstlendi. III. Makarios’un Yunan cuntasının darbesinden sonra 16 Temmuz’da Ada’yı terk etmek zorunda kalmasının ardından 23 Temmuz 1974’ten Makarios’un geri döndüğü 7 Aralık 1974’e kadar geçici “Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlığı” görevini üstlendi.

1976’DA DİSİ’Yİ KURDU... DENKTAŞ’LA MÜZAKERELER YAPTI...

Glafkos Klerides Mayıs 1976’da Demokratik Seferberlik (DİSİ) Partisi’ni kurdu. 1968’deki toplumlar arası görüşmelerde Rum tarafının temsilcisi olarak atandı. Bu konumunda 1976’ya kadar Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’la birlikte müzakereler gerçekleştirdi.

Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi sırasında birçok kez Güney Kıbrıs’ı temsil etti. Rum Yönetimi Başkanlığı’na ilk kez 14 Şubat 1993’te, daha sonra 15 Şubat 1998’de seçildi. “1993-2003 Bir Dönemin Belgeleri” isimli bir kitap yayınladı. Yunanca dışında, çok iyi İngilizce biliyordu. Lila-Eleni ile evli olan Glafkos Klerides'in bir kızı (Keti Klerides) var.

SİYASET DÜNYASININ BÜTÜN BASAMAKLARINDA BULUNDU

Rum siyaset dünyasının bütün basamaklarında; milletvekili, bakan, müzakereci, meclis başkanı ve “Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı” olarak görev yapan tek kişi olma ünvanına sahip olan Klerides, Zürih ve Londra Konferansı çerçevesinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilanını gündeme getiren perde gerisi temaslarda yer aldı. Kıbrıs Anayasası’nı hazırlayan Karma Komite üyesi idi.

NEREDEYSE BÜTÜN BM GENEL SEKRETERLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Klerides, BM Genel Sekreterlerinin neredeyse tamamıyla (Ouland, Kurt Valtheim, Perez De Cuellar, Ghali ve Kofi Annan) müzakere etti ve BM ile defalarca gerek 'Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı' gerek 'Kıbrıs Rum toplumu temsilcisi' olarak görüştü.

“YASA DIŞI AKRİTAS ÖRGÜTÜNÜN EN ÜST MEVKİİNDEYDİ”

Klerides yasadışı bir örgütte (AKRİTAS) en üst mevkide bulunan ve diğer iki yasa dışı örgüt Milli Cephe ve EOKA-B’de de yer aldı.

EOKA’nın önceki başkanı Georgios Grivas’ı, ölümünün arifesinde (Ocak 1973) Rum meclisine çağırıp EOKA-B’deki faaliyetlerinden dolayı ortak katil ilan etmekle açıkça tehdit etti.

YUNANİSTAN’LA ORTAK SAVUMA DOKTRİNİ, HAVA VE DENİZ ÜSLERİ VE S-300’LER…

Savunma alanında Yunan hükümetiyle, özellikle de 'Kıbrıs-Yunanistan Ortak Savunma Sahası Doktrini'ni ilan ettikleri Andreas Papandreu hükümetiyle işbirliği yaptı.

S-300 tipi Rus uçaksavar füzelerinin satın alımı, Güney Kıbrıs’ta hava ve deniz üsleri kurulması kararlarını ileri götürdü. AB üyelik sürecinde Mart 1995’te AB’den taahhüt aldı ve üyelik müzakereleri 1997’de başladı. Üyelik müzakereleri devam ederken Kıbrıs sorununun müzakere yoluyla çözüm çabaları da devam etti.

Nikos Anastasiadis’in DİSİ Başkanı’yken, 8 Ocak 2012’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi onuruna Limasol’daki evinde verdiği yemeğe, Glafkos Klerides de katılmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.