Rum lider: Babam Türkler'i EOKA'dan kurtardı

Rum lider: Babam Türkler'i EOKA'dan kurtardı

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Anastasiadis, subay olan babasının ilginç hikâyesini anlattı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin 100'üncü gününü tamamlayacak olan Nikos Anastasiadis, Milliyet Gazetesi'ne röportaj verdi.

Güney Kıbrıs'ta Şubat ayında yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Anastasiadis'in babası Hrisanthos Anastasiadis'in Limasol'a bağlı Silifke (Silikou) köyünde yaşayan Kıbrıslı Türkleri EOKA'cıların elinden kurtardığı ortaya çıktı. Ada'da 1974 yılında başlayan savaş ile ilgili bir anısının olup olmadığıyla ilgili Anastasiadis babasının yaşadıkarını anlattı.

BABASI, TÜRKLER'İN YANINDA BÜYÜMÜŞ

Babası Hrisanthos'un yaşadığı önemli bir anıyı anlatan Anastasiadis, "Babasının, Kıbrıslı Türkler'in yardımı ile büyüdüğünü" söyledi ve şöyle devam etti:

"Hem yaşantılarım hem de anılarım vardır. Birkaç ay önce, Kıbrıslı Türk Gazeteci Sevgül Uludağ, Limasol kazasında bulunan ve Rumlar ile Türkler'in beraberce barış içinde yaşadıkları bir köyün Kıbrıslı Türkleri'nin hikâyesini yayımladı. 1974 yılında, fanatik Kıbrıslı Rumlar'dan oluşan ve tehditkâr tavır takınan bir grup köye gitmiş. Kıbrıslı bir Türk olan İbrahim Hüseyin Şahali, telefon kulübesine koşarak görevli polis subayını arayıp tehlike içinde olduklarını söylemiş. Subay, Limasol'dan hareket edip köye gitmiş ve askerleri kovarak tek bir Kıbrıslı Türk'e bile dokunmaya cesaret etmemelerini söylemiş. Telefon eden İbrahim Hüseyin Şahali, lakabı 'Rizoto' olan subayın babası gibiymiş. Aynı köyden gelen Rizoto yetimmiş, babası yokmuş ve İbrahim'in ailesinin yanında yardımcı işler yaparak annesiyle beraber büyümüş. Bu hikâyeyi okuyunca onu yayımlayan gazeteciyi arayarak Rizoto'nun babam olduğunu söyledim."

RUM SUBAY BABASI, TÜRKLERİ EOKA'DAN KURTARMIŞ

Gazeteci Uludağ ise, "Hrisantos, yoksul bir ailenin çocuğuymuş. Köyde Kıbrıslı Türklerin yardımları ile büyümüş. Kıbrıslı Türk köylüler, Hrisantos'a yiyecekler verirlermiş. Bu şartlarda büyüyen Hrisantos, polis subayı olduktan sonra bunları unutmamış. EOKA'cılar köyü basmış ve Türk erkekleri toplamak istemiş. Köylüler Hrisantos'u arayınca hemen olay yerine gelmiş ve 'köylülerin kılına dokunursanız, sizi mahvederim' demiş. Sonra EOKA'cılar köyden ayrılmış" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.