Rönesans Ve Çalık'tan Türkmenistan’a Yeni Projeler

Rönesans Ve Çalık'tan Türkmenistan’a Yeni Projeler

Rönesans Holding ve Çalık Holding tarafından inşa edilen yeni tesisler, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı. Başkent Aşkabat’a yaklaşık 350 kilometre mesafedeki Mari vilayetinde Rönesans Holding’in...

Rönesans Holding ve Çalık Holding tarafından inşa edilen yeni tesisler, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı. Başkent Aşkabat’a yaklaşık 350 kilometre mesafedeki Mari vilayetinde Rönesans Holding’in toplam maliyeti 1,1 milyar dolar değerindeki dünyanın sayılı büyük gübre fabrikalarından Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası ile birlikte Çalık Holding’e bağlı Çalık Enerji şirketi tarafından 421,5 milyon dolarlık 146,7 MWt gücündeki gaztürbinli elektrik santrali törenle devreye alındı.

Açılış törenine katılan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov yaptığı konuşmada, amanyok ve üre üretim fabrikasında yılda 400 bin ton amonyak ve 640 bin ton üre üretileceğini kaydetti. Bu ürünlerin Türkmenistan’daki tarım sektöründe yaygın bir şekilde kullanılacağını belirten Berdimuhamedov, üretim fazlasının yurtdışına ihraç edileceğini belirtti. Türk Rönesans Holding tarafından yapılan tesisin petrokimya sektörü için büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Türkmen lider, yurtdışına ihraç ederek, yabancı döviz geliri elde edeceklerini belirtti.

Türkmen lider, Çalık Holding’e bağlı Çalık Enerji firması tarafından inşa edilen elektrik santralinde üretilecek elektriğinin de belirli bir kısmının yurtdışına satılacağını ifade etti. Türkmenistan’ı sanayi ülkesine dönüştürmek için ülke genelinde kalkınma programlarını hızlandırdıklarını söyleyen Berdimuhamedov, zengin enerji kaynaklarını verimli kullanarak, ihracata yönelik yeni ürünleri üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Berdimuhamedov daha sonra resmi heyet ile sırasıyla gübre fabrikasının, elektrik santralinin, pazarın ve modern otelin açılışını gerçekleştirdi. Türkmen liderin Türk şirketlerinin yaptığı tesislerden memnun kaldığı gözlemlendi.

RÖNESANS’TAN DEV ÜRETİM TESİSİ

Rönesans Holding, Japonya’nın dev şirketlerini Türkmenistan’da buluşturdu. Türk firması, Japon Kawasaki ile Sojits şirketleriyle oluşturduğu konsorsiyum sayesinde Türkmenistan’da dünyanın sayılı büyük gübre fabrikalarının birini inşa etti. Toplam maliyeti 1 milyar doları aşan projenin temeli 2011 senesinde atılmıştı. 3 yılda 400 bin ton amonyak ve 640 bin ton üre üretim kapasiteli modern teknoloji ile donatılan tesis kuruldu. Dünyada son dönemde üre gübresine büyük talep var. Türkmenistan’daki gübre fazlalığının Çin pazarına ulaştırılması hedefleniyor. Çin bu alanda da büyük bir pazar konumunda.

Rönesans ile birlikte Mari vilayetinde Çalık Holding’in 421,5 milyon dolar değerindeki elektrik santrali ile Sedaş firması tarafından inşa edilen 350 kişilik 47 milyon dolar maliyetli otel de hizmete açıldı.

Türk inşaat firmaları, Türkmenistan’da büyük projelere imza atıyor. Geçen sene 11 milyar dolara yaklaşan müteahhitlik işi ile rekor kıran Türk firmaları, bu senede 2,6 milyar dolara yakın yeni müteahhitlik işi aldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.