Romanyalı Binlerce Doktor Ülkeyi Terk Ediyor

Romanyalı Binlerce Doktor Ülkeyi Terk Ediyor

Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde 1 Ocak'tan itibaren çalışma hakkı elde etti.

Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde 1 Ocak'tan itibaren çalışma hakkı elde etti. AB'nin en fakir bu iki ülkesinden büyük sayılarda göç bekleniyordu. Ancak göç korkulan sayılara ulaşmadı.

Financial Times'ın haberine göre serbest çalışma izni, Romanya'dan nitelikli işçi göçüne neden olacak. Düşük maaşlarla çalışan Romen doktorların da yurtdışına çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Son 3 yıllık raporlara göre Romen doktorların yüzde 30'u diğer Avrupa Birliği ülkelerine göç etmiş durumda. 5 yıllık süre içinde 14 bin doktor Romanya'dan ayrılmış.

10 KAT MAAŞ FARKI

Romanya'dan gerçekleşen bu beyin göçünün en büyük nedeni verilen ücretlerin azlığı. Romanya'da doktorlar ortalama 350 Euro kazanırken Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmaları halinde ortalama 3 bin Euro kazanıyorlar. Bu fark nedeniyle gelecek yıllarda Romen doktorların göçünün artarak devam edeceği tahmin ediliyor.

Fakat yapılan araştırmalar, Romen doktorların ırkçı ayrımlara da maruz kaldıklarını gösteriyor. Romanya'nın Londra büyükelçisi Ion Jinga, Telegraph gazetesine verdiği demeçte 2 bin Romen doktorun hastalarının ırkçı söylemleriyle karşı karşıya kaldıklarını bildirdi. Ancak buna rağmen Romanya'dan Avrupa'ya gerçekleşecek nitelikli işçi ve beyin göçünün artarak devam etmesi bekleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.