Reklam almak için fark oluşturmalıyız

Reklam almak için fark oluşturmalıyız

Basın İlan Kurumu kuruluşunun 50. yılında yerel medyanın gelir kaynağını artırmak için Gaziantep, İzmir, Trabzon ve Antalyadan sonra Konyada düzenlenen Türk Basanı Reklâmcısıyla Buluşuyor semineri

Basın İlan Kurumu kuruluşunun 50. yılında yerel medyanın gelir kaynağını artırmak için Gaziantep, İzmir, Trabzon ve Antalya’dan sonra Konya’da düzenlenen ‘Türk Basanı Reklâmcısıyla Buluşuyor’ seminerinin öğleden sonraki oturumunda, internet sitelerinin sorunları ve internet sitelerine reklâm nasıl alınır konularında bilgi verildi. ‘Yerel İnternet Sitelerinin Sorunları’ konusunda dinleyicilere bilgi veren Localtime Basın Sözcüsü Ömer Akgün, “Yerel internet sitelerinin birçok sorunu bulunuyor. Öncelikle internet üzerinde tüm dünyadaki gazete ve internet siteleri bir biriyle rekabet içindedir. Bizim internet üzerinden reklâm almamız için diğer sitelerden farkımız olması gerekir. Bu alanda sitemizin; yazılımını, hostingini, görselliğini, rengini ve hızını çağın teknolojisine göre ayarlamalıyız. Sitemizin vatandaşlar tarafından tıklanması için bu alanlarda gerekli ayarlamaları yapmalıyız. Sitemiz tıklanmazsa reklâm verilmesi beklenemez. İnternetin önemine artık varmamız gerekiyor. Artık gazeteler internet üzerinden okunuyor. Geleceğimizi güven altına almak için internet adresi üzerinde okur kitlesinin ve reklâm gelir kaynağı oluşturulmalıdır” diye konuştu.
‘REKLÂMI KENDİNİZE ÇEKMENİZ GEREKİR’
‘Reklâm Nasıl Artırılır’ oturumunda konuşan Sözcü Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Ahmet Coşkun Aydın, “Öncelikle yerel basın kavramını aklımızdan silmemiz gerekir. Böyle bir kavramı kullanmak artık doğru değil. Artık dünyanın neresinde bulunursak bulunalım bulunduğumuz yerde internet üzerinden tüm şehirlerin gazetelerine siteleri üzerinden ulaşmak mümkün. Reklâmı gazetemize ve internet sitemize çekmek için ilk olarak özel haber yapmalıyız. Özel haber insanlar tarafından okunacağı için bir okur kitlesi oluşacaktır. Reklâm verenler sizin daha fazla okunduğunuzu düşünerek size reklâm verecektir. İkinci olarak hızlı olunması gerekir. Rakiplerinizden önce internet siteniz üzerinden haberi okuyucuya sizin duyurmanız gerek. Bu durumda sizin çok tıklanmanızı sağlayacaktır. Üçüncü olarak yayınlarımızın güzel, kaliteli, çağın teknolojisiyle ayarlanmış olması gerekir. Bu şekilde reklâmı kendi gazete veya internet adresimize çekersiniz. Burada önemli olan bir diğer durum ise haber ile reklâmı birbirinden ayırt etmeliyiz. Yeni çıkan ürün veya yeni kurulan bir kurumun haberini yaparak reklâm talep etmek etik olmayan bir durumdur. Bizim reklâmı kendimize çekmemiz için yapılması gerekenleri yaparak doğru, tarafsız yayın yapmaktır. İnanın bu şekilde bir yayın politikanız varsa reklâm pastasının büyük bölümünden yararlanırsınız” ifadelerini kullandı.
‘OLUŞTURULAN YENİ EKONOMİYE AYAK UYDURULMALIDIR’
‘İnteraktif Bir Yaklaşım’ konusunda dinleyicilere bilgi veren Uğur Şeker ise “Dünyada harcanan her 100 TL’nin en az 8 TL’si interaktif iletişimde kullanılıyor. Türkiye’de 35 milyon kişi internet kullanıyor. Bu insanların yüzde 85’i ise her gün internete giriyor. Artık insanlar her şeylerini internet üzerinden yapmaya başladılar. Burada yeni bir ekonomi oluşturuluyor. Oluşturulan yeni ekonomiye ayak uydurulmalıdır. Gazeteler internet siteleri üzerinden okuyucularına daha fazla ulaşmaya başladılar. Artık gazetelerin gelirleri de buradan sağlanacak. Ancak ülkemizde şu an reklâma harcanan bütçe çok küçük ve bu kimseye yetmiyor. Kişi başına düşen reklâm ücreti çok düşük. Bizden kat kat küçük Yunanistan’ın bile kişi başı reklâm ücreti çok fazla. İletişim ve teknolojinin gelişmesiyle üretim ve tüketim çok fazla oluyor. Kurum olarak bizim az olan reklâm payından fazla yararlanmamız için internet sitemizin niteliği ve niceliği kaliteli olması gerekir. İngiltere dâhil birçok ülkede internet ücretleri diğer iletişim araçlarının kazandığı reklâm gelirini geçmiş durumda. Bizim ülkemizde de artık internet reklâm ücretleri televizyon ve gazete reklâm ücretlerini geçecek. Ülkemizde şu an reklâm pastasının dağılımı televizyon yüzde 55 gazete yüzde 24 internet ise yüzde 10 kalan oranları ise diğer megalayt ve el ilanları oluşturuyor. Ama yakın bir zamanda bu oranlar hızlı bir şekilde değişecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.