Rehberimiz Kur'an olsun

Rehberimiz Kur'an olsun

Enderun Vakfı'nın düzenlediği konferansta konuşan Nurettin Soyak, "Müslümanlar olarak aynı coğrafyada yaşıyoruz ancak birbirimizden haberdar değiliz" diye konuştu

Eğitimci-Yazar Nurettin Soyak, Enderun Eğitim Vakfı'nın düzenlediği programda konuştu. Programa Enderun Eğitim Vakfı Konya Şube Başkanı Osman Bağcı ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Bağcı, Müslümanlar olarak hataların gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Bağcı, karışık bir coğrafyada yaşadığımızı ifade ederek, "Yaradan'ın her şeyden haberi var. Hatalara göz yummayalım. En yakın arkadaşımız bile olsa, Kur'an'a ve sünnete ters bir hareket yaptığında onu uyaralım. Bu bizim, Müslüman olarak bir görevimiz. Yaşadığımız coğrafya, zaten çok karışık bir ortam. Bazen konuştuğumuz şeyi bilmememize rağmen konuşuyoruz. Bu dedikoduya giriyor. Bilmediğimiz şeyler hakkında susalım. Olaylara karşı uyanık olalım. Ümmetimiz birbirine çok yakın. Bakın Orta Doğu'da çok sayıda Müslüman kardeşimiz yaşıyor. Ancak birbirlerimizden haberleri yok. Rehberimiz mutlaka Kur'an ve sünnet olmalıdır. Orada her şeyin cevabı vardır. Bir çelişkiye düştüğümüz zaman mutlaka önce Kur'an'ı Kerim'e daha sonra da sünnete bakmalıyız" dedi.

SAHİP OLDUĞUMUZ HER ŞEY ALLAH'INDIR

Eğitimci- Yazar Nurettin Soyak da, Müslüman aleminin hicri yılbaşının hayırlar getirmesini dileyerek konuşmasına başladı. Soyak, her Müslüman'ın bir örnek olması gerektiğini belirterek, "Müslümanlar olarak örnek ve uyanık olmamız gerekiyor. Bu bizim asli görevlerimizden bir tanesidir. Bu dünyada bizlere ait olduğunu zannettiğimiz her şey, aslında Allah'ındır. Bugün hicret konusuna değinmek istiyorum. Hicretin ne olduğunu bizlere Resulullah öğretti. Hicret hakkında bizlere ne emretti, ona bakmamız gerekiyor. Resulümüz hicret konusunda şöyle buyurmuştur, 'İnsanoğlunun her hayırlı teşebbüsünde yoluna şeytan çıkar, değişik oyunlarla ona engel olmaya çalışır. İnsan hicrete niyet edince şeytan yoluna çıkar ve sen şimdi memleketini, yerini, göğünü terk ederek hicret mi ediyorsun? Halbuki göç eden adam tıpkı yuları kazığa bağlı, ancak ipin miktarınca hareket serbestisi olan bir at gibidir.' Yani hicret etmek niyeti olan birisinin karşısına şeytanın çıkacağını belirtmiştir" ifadelerini kullandı.

HİCRETİ İYİ BİLMEMİZ LAZIM

Kur'an'a bakarak ve Peygamber efendimizin sözlerinden yola çıkarak hicret konusunu iyi anlamamız gerektiğini dile getiren Soyak, şöyle konuştu: "Hicret konusu biz Müslamanlara yabancı bir konu değildir. Hicret bizim içimizde olan bir şeydir. Göçebe bir insan hicret etmesi ile yerleşik hayattaki bir insanın hicret etmesi ayın değildir. Göçebe insan zaten sürekli oradan ora taşınıp, hayatını sürdüren insan. Ancak bizim gibi yerleşik düzene geçmiş insanlara için, hicret etmek çok daha farklı anlamlar getirmektedir. Evini, yurdunu, malını mülkünü terk etmek demektir. Efendimiz yine hicret ile ilgili şöyle buyurmuştur, 'İman edenler, hicret edenler ve Allah yolunda cihat edenler, işte onlar Allah’ın rahmetini umarlar. Allah bağışlayandır, merhamet edendir.' Müminin sürekli hicrete hazır bir tavır sergilemesi gerekmektedir."

CENNETİ VE CEHENNEMİ İYİ ÖĞRENELİM

Her Müslüman'ın cenneti düşündüğü kadar cehennemi de düşünmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Soyak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Allah rızası için Kur'andan ve sünnetten hayatı iyi öğrenelim. Cennet, biz Müslümanlar için en büyük nimettir. Fakat cennet kadar cehennemi de düşünmemiz gerekmektedir. Cenneti gerçekten istiyor muyuz? Peki, cehennemi ne kadar iyi biliyoruz, bunları düşünmek lazım. Yoksa biz Müslümanız Allah bizi cehenneme koymaz' diye mi düşünüyoruz?"

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.