Putin, Papa İle Suriye’yi Görüşecek

Putin, Papa İle Suriye’yi Görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25-26 Kasım 2012 tarihlerinde yapacağı İtalya ziyareti çerçevesinde Papa Francis’le Vatikan’da görüşecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25-26 Kasım 2012 tarihlerinde yapacağı İtalya ziyareti çerçevesinde Papa Francis’le Vatikan’da görüşecek. Rus liderin Papa ile Suriye krizini ele alacağı belirtiliyor.

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov, St. Petersburg’da Eylül ayında Papa’nın Putin’e mesaj göndererek, Suriye krizinin güç kullanmadan çözümünü istediğini hatırlattı ve görüşmede konunun yeniden ele alınacağını söyledi.

Görüşmede diğer konuların da ele alınacağını kaydeden Uşakov, özellikle Ortadoğu ve Afrika’da Hristiyan nüfusun korunması ile ilgili değerlendirmelerin masada olacağını belirtti.

Vatikan’la resmi ilişkilerin kurulduğu Aralık 2009’dan bu yana Rusya Devlet Başkanlığı düzeyinde üçüncü ziyaret gerçekleşiyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, 2000 ve 2003’te Papa II. John Paul’la ve 2007’de de Papa 16. Benedict’le görüşmüştü.

Putin ziyaret çerçevesinde Papa ile önce ikili görüşme yapacak. Sonrasında da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu toplantıya dahil olacak. Rusya Ortodoks kilisesinden temsilcilerin ise geziye dahil olması planlanmadı. Putin, Ortodoks kilisesinden herhangi bir mesajı da Papa’ya iletmeyecek.

Putin, Vatikan ziyareti çerçevesinde Vatikan Başbakanı Pietre Parolin’le görüşmeler yapacak.

Soğuk Savaş döneminde gergin olan Rusya ile Vatikan ilişkileri son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un 1989 yılında Papa 2. John Paul'u ziyaretinin ardından yumuşamaya başladı. Ancak iki kilise arasında bin yıldır devam eden ayrılık sebebi ile Papa’nın Rusya ziyareti bugüne kadar gerçekleşmedi. İki kilisenin temsilcileri de bir görüşme yapabilmiş değil. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.