Putin, Mısır Yönetimi İle Suriye’yi Görüştü

Putin, Mısır Yönetimi İle Suriye’yi Görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur’la telefon görüşmesi yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur’la telefon görüşmesi yaptı. Rus tarafının inisiyatifi ile gerçekleşen görüşmede Suriye sorunu ve iki ülke askeri ve diğer alanlardaki işbirlikleri ele alındı.

Kremlin basın bürosundan yapılan açıklamada görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun 13-14 Kasım tarihlerinde Kahire’ye gerçekleştirdikleri ziyaretin de değerlendirildiği kaydedildi. Taraflar ziyaret vesilesi ile elde edilen sonuçlardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İki yıldan uzun süredir iç savaş nedeni ile büyük kayıplar yaşayan Suriye’deki durumu da liderler ele aldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ilk kez savaş gemisi eşliğinde Mısır’a üst düzey ziyaret gerçekleştiren Lavrov ve Şoygu enerji, savunma ve siyasi alanda işbirliği konusunda mutabakata vardı. Şoygu yaptığı açıklamada askeri teknoloji alanında yakın işbirliği çerçevesinde çeşitli anlaşmalar imzalamaya yakın olduklarını ifade etti.

Rus basınına konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Rus silahların alımı ile ilgilendiklerini, bu konuda detaylı bir çalışma yapılacağını söylemişti.

Mısır’ın Rusya’da talep ettiği silahlar arasında alçak irtifalarda etkili olan savaş uçakları, modern tanksavarlar ve eski Sovyet tanklarının modernizasyonu bulunuyor.

ABD’nin Mısır’la soğuyan ilişkilerinin sonrasında gelişen askeri işbirliği ile Rusya’nın Mısır yönetimine toplam 4 milyar dolarlık bir silah satışı yapacağı kaydediliyor. Moskova, Kahire’nin inşa edeceği 12 milyar dolarlık nükleer santral ihalesi ile de yakından ilgileniyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, önceki gün de Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’le iki yıl aradan sonra ilk kez bir telefon görüşmesi yapmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.