Putin: Krizden Hızla Çıkılacağı Umutları Gerçekleşmedi

Putin: Krizden Hızla Çıkılacağı Umutları Gerçekleşmedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel ekonomik krizin akut döneminin sona erdiğini, ancak krizden hızla çıkılacağı yönündeki umutların gerçekleşmediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel ekonomik krizin akut döneminin sona erdiğini, ancak krizden hızla çıkılacağı yönündeki umutların gerçekleşmediğini söyledi.

VTB Kapital’ın Moskova’da düzenlenen yatırım forumunda konuşan Putin, mevcut ekonomik modelde krizin yapısal sorunlardan kaynaklandığını ve uzun vadeli nitelik taşıdığını vurguladı. Büyüme hızında yavaşlama sorununu tüm ülkelerin hissettiğine değinen Rus lider, uyumlu adımlara ve yeni gelişim kaynaklarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Rusya ekonomisinin hammadde ihracatına dayanmasını eleştiren Putin, işçi verimliliğinin dünya ortalamasının çok gerisinde olduğunu, gelecek nesillerin imkanlarının gasp edildiğini savundu.

Rusya için temel sorunun düşük işçi verimliliği olduğunun altının çizen Rus lider, “Büyüme rakamları açısından Avrupa’nın bir numarası ve dünyanın da beşinci ekonomisiyiz. Kişi başına düşen milli gelir açısından da Avrupa ülkeleri ile denk durumdayız. Ancak Rusya’da işçi verimliliği gelişmiş ülkelerin yarısı kadar.” eleştirisi getirdi.

Tüketim ve üretim verimliliği arasındaki uçurumun çok tehlikeli boyuta ulaştığına işaret eden Putin, “Kazanılmamış, doğal kaynakların tüketilmesi ile elde edilen servet sadece gelecek nesillerin hakkını gasptır. Bunun uzun vadeli ve istikrarlı olması beklenemez…” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel piyasalarda rekabet, teknoloji lideri ve serbest piyasa ekonomisi gibi hedefleri olan ülke için bu şekilde bir yolun kabul edilemeyeceğine değinen Putin şu tespitlerde bulundu: “2012’de yakalanan yüzde 3,2’lik işçi verimliliği artışı ile fark kapatılmaz. Bu hammadde merkezli ekonomik modelin devamı anlamına geliyor. Verimlilik önümüzdeki yıllarda yüzde 5-6 seviyelerine çıkmalı.”

Ekonomik büyüme rakamlarını yetersiz bulan Putin, 2014’de enflasyonun yüzde 5’in de altına çekilebileceğine değindi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.