Promosyonda yeni yıl hareketliliği

Promosyonda yeni yıl hareketliliği

Yılbaşına sayılı günler kala promosyon sektöründe hareketlilik yaşanıyor. Pek çok işletme, bütçelerinin önemli bir bölümünü promosyon ürünlerine ayırıyor.

Şirketler promosyon bütçesinin yüzde 30'unu yılın son iki ayında harcıyor. Yaklaşan yeni yılla birlikte pek çok işletme, bütçelerinin önemli bir bölümünü promosyon ürünlerine ayırmaya başladı. Yıllık gelirinin ortalama yüzde 5'ini promosyon malzemelerine ayıran kurumlar, bu oranın yüzde 30'unu kasım ve aralık aylarında harcıyor. Türkiye'de yıllık 20 milyar TL'lik büyüklüğe sahip promosyon sektörü, işlerinin en yoğun olduğu günlerini yaşıyor. Yılbaşına sayılı günler kala işlerinin üçe katlandığını belirten Arma Grafik Matbaa sahibi Kamil Parlak, “Yılın en yoğun günlerin yılbaşından önceki iki ay oluyor. Özellikle bu günlerde işlerimiz üçe katladı ve daha yoğun çalışıyoruz” dedi.

ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR

Ürünleri çeşitlendirmeye çalıştıklarını belirten Parlak, müşterilerin ürün çeşitliliği olan promosyoncularla çalışmak istediğini söyledi. Müşterilerin iyi promosyoncuları, promosyoncuların da müşterilerini seçtiğini kaydeden Parlak, yılbaşındaki yoğun sürece ürün çeşitliliğini arttırarak girdiklerini ve yeni tasarımların ilgi gördüğünü aktardı. Parlak, müşterilerin genellikle set yaptırmak istediği belirterek, “Takvim baskılı ürünlere ilgi yılbaşında arttı. Ama genel olarak baktığımızda müşterilerimiz tek tek almaktansa ekonomik olduğu için set yaptırmayı tercih ediyor. Kalem, anahtarlık ve flash disk gibi ürünlere matbaa ürünleri olan ajanda ve not defterleri alternatif oluşturuyor. Bu ürünler arasında not defterleri üzerinde tarih olmadığı için ajandadan daha fazla tercih ediliyor” diye konuştu.

2-4-028.jpg

HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

İşlerin iyi gittiğini fakat ürün maliyetinin her geçen gün artığını dile getirin Parlak, ithalatçıların yıl içerisinde ürünlere üç kez zam yaptığını fakat fiyatlarda bu güne kadar hiç bir düşüş yaşanmadığını aktardı. Ürünlerdeki artışın müşteriye ve ithalatçıya değil aracı olan promosyon şirketlerine zarar verdiğini kaydeden Parlak, şunları söyledi: “Biz birkaç ürün dışında yurtdışından ürün getirtmiyoruz. Fakat kendi üretimini yaptığımız ürünlerin de hammaddesi de dolarla geliyor. Dolar yıl içerinde çok arttığı için ithalatçılar ürünlere üç kez fark koydu ve bu güne kadar da herhangi bir gerileme olmadı. Bu artış sonunda promosyon sektörünün hareketli olduğu şu günlerde ithalatçılar bir düşüş yapmadı. Müşterilere de bu artış yansıtılmadığı içir mecburen biz kârlarımızdan kısmak zorunda kaldık.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.