Projenin altından kalkamazlar!

Projenin altından kalkamazlar!

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, 68 milyonluk YHT Garı projesini tamamlayamayan iktidarın, 7 buçuk milyar liralık metro projesinin altından kalkamayacağını söyledi.

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Konya gündemine dair Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Saydam, Konya'nın oy deposu olarak görüldüğüne dikkat çekti. “Ovanın neresine yer bulamadık” diyen Saydam, Konya'nın henüz sivil bir havaalanı olmadığını söyledi. Yapılan tadilatlarla mevcut havaalanının sivil havaalanı görüntüsüne kavuşturulduğunu aktaran Saydam, “5. Organize Sanayinin yapıldığı, özel organize sanayilerinin olduğu, turizmin başkenti olarak görülen Konya'nın halâ sivil bir havaalanına kavuşturulamaması büyük ayıptır. Konya'yı çantada keklik görmek de büyük ayıp. Şeb-i Arus öncesi tren seferleri düşürüldü. Bunları söylemek şehre zarar değil. Şehre zarar verenler, bunlara sessiz kalanlardır. Konya'nın iktidar Milletvekilleri, Konya'nın işlerini takip etmiyorlar mı? Ya da Milletvekillerini aşan durumlar var. Şehir açısından bunlar hep kayıp. Bu yıl Şeb-i Arus'un teması 'Vefa Vakti'ydi. Eğer öyleyse Konya'nın yetkilileri de bu şehir için bazı konularda vefalı olmalıdır” dedi.

AK PARTİ KONYA'DA KENDİNİ LÜTUF OLARAK GÖRÜYOR!

Konya Büyükşehir Belediyesi için “İndirim beklemiyoruz, yeter ki zam yapmasınlar” söylemlerini hatırlatan Saydam, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maalesef Konya Büyükşehir Belediyesi,2020 Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere su ve ulaşım tarifesinde zam kararı aldı. Konya açısından ciddi bir borç var. İsrafın önüne takip ettiğimiz kadarıyla geçilmiş değil. Büyükşehir Yasası var. Konya'nın bütün ilçelerine ulaşmak durumunda. Belediye, bu yasa ile aslında kolay işlerini zorlu hale getirdi. Akaryakıta ve farklı kalemlere sürekli zam geliyor. Çoğu şeyde dışa bağımlıyız, döviz kuru yine yükseliş içinde. Netice itibariyle Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bu ağır yükün altından kalkabileceğini düşünmüyorum. Merkezi hükümetin bu konuda bir şeyler yapması gerekir. Vatandaşın da yükü çok ağır. Merkezi hükümet, bazı şeyleri zamlarla değil, israflardan süspanse etmesi lazım. Vatandaşın sırtına daha fazla yük bindirmeyin. Ben, böyle bir anlayış görmedim. Sadece 'Vatandaş versin ama nasıl verirse versin' zihniyeti hakim. Kırmızı ışıkta bekleyen, AVM'lerdeki insan sayısından ülke ekonomisi üzerine analiz yapılamaz. Bu, çok sakat bir anlayıştır. İktidar, kendini Konya'da bir lütuf olarak görüyor. 'Vatandaş bedeli ödemek zorunda' anlayışını bırakması gerekir AK Parti'nin ve belediyelerinin.”

METRO PROJESİ BELİRLENEN TARİHTE BİTMEZ!

Yeni Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı ve Konya metrosuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Saydam, şunları kaydetti: “68 milyona ihale edilmiş, bitirilememiş bir proje YHT Garı. Sonra da 77 milyona ihalesi yapıldı. Onun da zamanında bitirileceği konusunda şüphelerim var. Beyşehir Çevre Yolu gibi efsane hale gelmesinden tereddüt ediyorum. Buna gereken hassasiyet gösterilmeli. Zaten garın yeri de yanlış. Şuanki gar bile yeni yapılacak yerden daha iyi konumda. AK Parti iktidarı, bu tarz yatırımları genellikle lazım olduğu için değil, inşaat kelimesini duyduklarında heyecanlandıkları için yapıyorlar. Konya'daki çoğu yatırıma bakın. Emekliler Konağı, spor kompleksleri, mahalle konaklarının bir çoğu atıl halde. İnşaat olsun da ne olursa olsun anlayışları var. Metroyu da bu manâda değerlendiriyorum. Bu tarz yatırımların fizibilite çalışmalarının yapılarak, hayata geçirileceğini düşünmüyoruz. Yatırımların alt yapısına falan bakmıyorlar yani. Metro projesinin de 4 yılda bitirilmesi mümkün değil. Hiçbir şekilde bu yatırım altından kalkabileceklerini de düşünmüyoruz. Çünkü ekonomik gerçeklik ortada. 68 milyonluk ihale tamamlanamıyor, toplam değeri 7 buçuk milyar lira olacak yatırımı mı bitirecekler? Birçok ilçede ulaşım özele devredildi. Ulaşımdan, sudan zarar eden bir belediye var. Şehirdeki bazı kuruluşlar zarar ediyor. Tramvay alındı, döviz kuru yükseldi borç arttı. Yani önümüzde böyle bir gerçeklik varken, metro projesini bakanlık da karşılasa nasıl olacak sorusunu sormadan, duramıyor insan?

Gerçekten bu şehrin yetkilileri ne iş yapar? Belediyecilik, sadece çöp toplamaktan mı ibaret? Her şeyi bakanlığa devredecekseniz, bunun neresine belediyecilik diyeceğiz? Kaç tane cadde açtınız? Ahmet Özcan, Fetih, Kerkük, 2. Larende Caddelerini açanlar kimler? Bunların hepsi belediye kasasından istimlak edilerek, yapılan yatırımlar. Bu şehir, nasıl bu hale geldi? Biz, 15-20 yıl önce belediyeyi de şehri de kendilerine böyle teslim etmedik. Belediyenin kasasında para vardı. Ödemelerini 1 haftada yapan belediyecilik anlayışından şimdi 45-60 günü bulan belediyecilik zihniyetine döndük. Belki bu süreç daha da uzun sürüyordur.”

SULAR TEMİZ DEĞİL, HAVA KİRLİLİĞİ ÇOK FAZLA!

Yetkililer tarafından bir vurdumduymazlık ve umursamazlık olduğunu da belirten Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, şehirdeki kötü koku ve hava kirliliği ile ilgili de sert sözler söyledi. İşin, “Bu şekliyle yaşamalısınız” boyutuna getirildiğini dile getiren Saydam, “Konya halkı bunları hak etmiyor” dedi. Türkiye'de hava kirliliğinden yılda ölen kişi sayısının 30 bine ulaştığını kaydeden Saydam, “Ovanın neresine sığamadık? Her yerimiz beton yığını oldu. 'Laf olsun torba dolsun' diye şehrin bazı yerlerine parklar yapılmış. O parklarda insanlar sabahları hava kirliliğinden dolayı yürüyemiyor. İnsanlar boğuluyor. 'Ben, yaptım oldu' mantığında yapılan işler, şehri bu hale sokuyor. Şehir merkezi her geçen gün daha fazla kırsaldan göç almaya başladı. Tarım ve hayvancılığa iktidar tarafından gerekli ehemmiyetin verilmeyişi, insanları üretimden uzaklaştırdı. Durum böyle olunca hava kirliliği sorunu da, su sorunu da, trafik sorunu da çözülemiyor. Bir şey daha söylemek istiyorum. Konya'nın içme sularının da temiz olduğunu düşünmüyoruz. Sular sapsarı akıyor. Konya'nın alt yapısında sıkıntı var. 1989 yılında da Konya'nın alt yapı problemi vardı. Üzerinden 30 yıl geçmiş halâ alt yapı problemi var. Bundan sonrası artık hastalığa gider. Alt yapıyı yenilemelerine de bütçe yok. Çünkü o kadar boş şeye para harcandı ki!” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

img_5391.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum