Profesör Peçen: Dünya Ciddi Enerji Sorunlarıyla Karşı Karşıya

Profesör Peçen: Dünya Ciddi Enerji Sorunlarıyla Karşı Karşıya
North Amerikan Üniversitesi Rektörü ve öğretim üyesi Prof. Dr. Recai Reg Peçen, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulamaya konulamaması durumunda, enerji ihtiyacı içindeki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ciddi krizlerle karşılaşabileceği...

North Amerikan Üniversitesi Rektörü ve öğretim üyesi Prof. Dr. Recai Reg Peçen, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulamaya konulamaması durumunda, enerji ihtiyacı içindeki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ciddi krizlerle karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Cihan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Profesör Peçen, “Enerji ve içme suyu kaynakları azaldıkça ve iklim değişikliği faal oldukça, enerji ve diğer doğal kaynaklar üzerine bölgesel seviyede anlaşmazlık hatta savaş riski artıyor.” uyarısında bulundu.

Peçen, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’inde (IPCC) ödül komitesinin gelecekte devletler arası olası savaş ve çatışmalar konusuna dikkat çektiğini hatırlattı. Söz konusu panelde, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore de küresel ısınma konusunda farkındalık oluşturma çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Profesör Peçen, Rice Universitesi’den ünlü bilim adamı Prof. Dr. Wade Adams’ın gelecek 50 yıl için dünyada "enerji"yi; su, terör, fakirlik gibi en temel 10 problem arasında 1. sırada listelediğini belirterek; enerji bağımsızlığı konusunun 21. yüzyılın en önemli sorunu olduğu görüşüne katıldığını belirtti.

Prof. Recai Reg Peçen sözlerine şöyle devam etti: Buna enerji verimliliği konularını da ekleyebiliriz. Zira özellikle eski enerji sistemlerinde, enerji jenerasyonu, iletimi ve dağıtımı bağlamında çok ciddi enerji kayıpları söz konusu. Enerji sorunları ve iklim değişikliği dünya politikalarında hayati rol oynadılar ve her iki faktör de dünyayı etkilemeye devam edecek.

Rüzgar ve solar enerji kaynaklarının değişkenlik faktörlerinden ötürü, yenilenebilir enerjinin yakın gelecekte tüm enerji ihtiyacını karşılamasının mümkün olamayabileceğini belirten Peçen, dolayısıyla kömürün doğal gaza kimyasal olarak dönüştürüldüğü temiz kömür teknolojilerinin (IGCC) ve nükleer tesislerin hala temel enerji kaynakları olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

25 yıldır Türkiye’den uzak olduğunu belirten Peçen, Türkiye’nin enerji sorunlarıyla ilgili çok detaylı çalışmalarının olmadığını; ancak rüzgar enerjisinin Türkiye’de gelişmekte olmasının ümit vadettiğini belirtti. Rüzgar enerjisinin ve solar PV güneş enerjisi teknolojilerinin, yerel hükümetlerin teşviği olmadan gelişemeyeceğini hatırlatan Peçen, Türkiye’nin rüzgarlı alanlarında rüzgar çiftlikleri ve güneşli bölgelerde PV enerji sistemlerini geliştiren kişi ve şirketlere desteğinin sürmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Yenilenebilir enerji alımı anlaşmalarının katı kurallarla düzenlenmesinin zorunlu olduğunu belirten Peçen, Türkiye’nin detaylı rüzgar ve solar haritalarının geliştirilmesi ve “hybrid” enerji projelerinin de bilim adamları tarafından değerlendirilmesinin faydalı olacağının altını çizdi.

Türkiye’nin iki nükleer enerji tesisini geciktirmeden bitirmesinin hayati olduğunu vurgulayan Peçen, nüfusun artması ve endüstriyel elektrik enerji ihtiyacının büyümesi, diğer taraftan hidro enerji tesislerinin yağışların azalması sonucu kapasitesinin düşmesi, kömür ve petrol kaynaklarının azalması; dolayısıyla en son teknoloji ile inşa edilecek iki nükleer enerji santralinin Türkiye için acil bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Recai Reg Peçen, 1998-2012 yıllarında Kuzey Iowa Devlet Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği Teknolojileri bölüm başkanlığı, yüksek lisans bölüm başkanlığı, 2009-2012 yıllarında Iowa Rüzgar Enerjisi Birliği’nde (IAWIND.org) yönetim kurulu üyeliği, 2012-2013 yılları arasında, Amerikan Mühendislik Eğitimi Topluluğu'nda (ASEE-EECD) “Enerji Korunumu ve Dönüşümü” başkanlığı ve ABD Enerji Bakanlığı güneş enerjisi proje değerlendirme üyeliği görevlerinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.