Prof. Kaymakçı: Koyun, Keçi Yerine Sığır İkame Etmeye Çalıştık, Başarılı Olamadı

Prof. Kaymakçı: Koyun, Keçi Yerine Sığır İkame Etmeye Çalıştık, Başarılı Olamadı

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, "Karkas ette ortaya çıkan sorunların çözümünde önemli kaynaklardan biri koyun ve keçi yetiştiriciliğinin daha önemle üstünde durulması gerekiyor....

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, "Karkas ette ortaya çıkan sorunların çözümünde önemli kaynaklardan biri koyun ve keçi yetiştiriciliğinin daha önemle üstünde durulması gerekiyor. Çünkü uzun yıllardan beri Türkiye’de koyun keçi sayısı hızla azaldı. Biz bunun yerine sığırı ikame etmeye çalıştık. Ancak bu gerçekten başarılı olamadı." dedi.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Muş Yatırım Ofisi tarafından “Doğu Anadolu Bölgesi’nde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panel düzenlendi. Muş Öğretmenevi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, katılımcılara küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda bilgi aktardı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin, Türkiye açısında çok önemli olduğunu belirten Kaymakçı, panelde küçükbaş hayvancılığın sorunlarını anlattıktan sonra çözüm yolları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Kaymakçı, “Koyun keçi yetiştiriciliği hem bölge için hem de Türkiye için çok önemli. Bizim coğrafyamız yani iklim düzenimiz, meralarımızın durumu nedeni ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelmişiz. Zaten Anadolu bir söz vardır. ‘Buğdayla koyun gerisi oyun’ bu boşuna söylenmiş bir söz değildir. Bu coğrafyanın getirdiği bir zorunluluktur. Dolayısıyla Türkiye’nin bugün özellikle karkas ette önemli sıkıntıları var. Bu karkas ette ortaya çıkan sorunların çözümünde önemli kaynaklarından birisi koyun ve keçi yetiştiriciliğinin daha önemle üstünde durulması gerekiyor. Çünkü uzun yıllardan beri Türkiye’de koyun keçi sayısı hızla azaldı. Biz bunun yerine sığırı ikame etmeye çalıştık. Ancak bu gerçekten başarılı olamadı. Dolaysıyla burada önemli noktalardan birisi, koyun keçi yetiştiriciliğinin tekrar nasıl para kazanılır getirilmesidir.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KOYUN VE KEÇİ ÇOK ÖNEMLİ”

Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yaşanan güvenlik sorununa değinen Prof. Kaymakçı, “Son dönemlerde alınan önlemlerle güvenlik sorunu konusunda önemli ilerleme kaydedildi. Dolayısıyla bu güvenlik sorunlarından kaynaklanan koyun keçi sayısında büyük ölçüde azalmalar vardı. Güvenlik sorunu çözümünden sonra bölgede tekrar çiftçi koyun ve keçiye dönmeye başladı. Bu son derece önemli bir ilerleme olarak görmekteyiz. Bu açıdan bu güvenlik sorunu çözümü konusunda gayret gösteren başta devletimiz olmak üzere bütün yetkililerin gerçekten kutlanması gerekiyor. Çünkü Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinde koyun ve keçi çok önemli. Yalnız Türkiye açısından değil Avrupa Birliği açısından da bu çok önemli. Avrupa’nın sığır eti ihtiyacı yok. Koyun oğlak etine ihtiyaçları var ve Avrupa, kuzu ve oğlak etini Arjantin’den Yenizelanda’dan ithal ediyor. Çünkü koyun ve keçiler doğaya bağımlı olduğu için onlardan elde edilen et ve süt insan beslenmesi açısından daha sağlıklıdır. Biz onlara organik besinler diyoruz. Çünkü doğaya bağımlıdır. Bu gün Avrupa artık bizden eğer sağlık koşulları yerine getirdiğimiz takdirde koyun sütü istiyor keçi sütü istiyor, oğlak ve kuzu istiyor. Türkiye bunu başardığı takdirde dışarıdan et getirmeyecek aksine dışarıya et satacaktır. Buda koyun ve keçi yetiştiriciliğinin önemli bir göstergesidir.” dedi.

“1 MİLYON 300 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN POTANSİYELİMİZ VAR”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın ise “İlimizdeki hayvan potansiyelini ortaya çıkarmak için bu toplantı önem arz etmektedir. 279 bin hektar meraya ve 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvan potansiyeline sahip olan ilimiz için bu toplantı oldukça önemlidir. Bu rakamlar oldukça önemli bir varlık ve değerdir. Bu toplantıda koyun ve keçi yetiştiriciliğinde ileri tekniklerin kullanımı konusunda önemli bilgiler aktarılmaktadır.” diye konuştu.

“MUŞ BİR HAYVANCILIK KENTİDİR”

DAKA Muş Yatırım Ofisi Koordinatörü Oğuz Görür ise şunları ifade etti: “Daha iyi şartlarda koyun keçi yetiştiriciliği yapmak, bölgedeki doğal ürünler konusunda bir farkındalık oluşturmak için bu toplantıyı tertiplemiş bulunmaktayız. Amacımız, küçükbaş hayvancılığın gelişmesi ve buna dayalı tarımsal ürünleri daha pazarlanabilir hale getirmek. Bu ürünlerin önemi konusunda bir farkındalık oluşturmak. Bölgemizin temel sektörlerinden biri hayvancılıktır. Dolayısı ile biz ölçüp biçiyoruz hangi sektöre daha çok ağırlık vermeliyiz diye. Muş’u şu anda bir sanayi kenti olarak düşünemeyiz ama Muş bir hayvancılık kentidir. İşte bu hayvancılığı daha geliştirmek ve daha kazançlı, modern hale getirmek için kurum olarak zaman zaman gerekli çalışmaları yapmaktayız. Bu toplantıda bu çalışmalardan bir tanesidir.” Düzenlenen toplantıya sivil toplum örgütü temsilcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanları ile çiftçiler katıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.