Petrol ve altın fiyatlarını bekleyen senaryolar

Petrol ve altın fiyatlarını bekleyen senaryolar

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır emtia piyasalarındaki son durumu ve olası senaryoları değerlendirdi. Petrol ve altını neler bekliyor?

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, ABD ekonomisinin "mali uçurum"un üzerinden atladığı bir ortamda petrolün doğal olarak alıcılı seyrettiğini belirterek, "Ortadoğu'da Suriye ile İsrail arasında yeni yeni başlayan gerginliğin kritikleşmesi durumu petrole yarayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Candır, ABD ham petrolünde toparlanan bir ABD ekonomisi ve bu toparlanmayı hisse piyasalarında alıma çeviren bir sürecin söz konusu olduğunu dile getirerek, "Geçtiğimiz ay zayıf gelen tarım dışı istihdam verisinin zayıflığının devam etmemesi, 88 bin gelen bu verinin bu ay 128 bin'e revize edilmesi ve bu ay gelen 'tarım dışı' verisinin beklentileri aşması ekonominin kuvvetli olmasa da toparlandığının göstergesidir" diye konuştu.

Büyüme verilerinin de olumlu gelmeye başladığı ekonomik ortamda, petroldeki yükseliş hareketlerinin kuvvetli, çekilmelerin ise kademeli olduğunu anlatan Candır, şunları kaydetti:

"ABD ekonomisinin mali uçurumunun üzerinden atladığı, 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar yüzde 2 seviyesine yaklaştığı bu ortamda, petrol de doğal olarak alıcılı kalabiliyor. Ayrıca, Orta Doğu'da Suriye ile İsrail arasındaki yeni yeni başlayan gerginliğin de kritikleşmesi durumunda petrole yarayabilir."

Petrolün Mart'taki zirvesi olan 97,55 direncine oldukça yaklaşmasına karşın bu noktayı aşamamasının bir kısım geri çekilmelerin olabileceğini gösterdiğini belirten Candır, "Ancak bizim beklentimiz bu geri çekilmelerin 94 Dolar seviyesinin aşağısında fazla kalamayacağı yönünde. ABD'de Dow Jones'un 15,200 ve ardından 15,500 seviyelerine yükseliş eğilimine girmesi durumunda ise Petrolde de 98,50 - 99,00 arasına hareketlerin gerçekleşebileceğini düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Altın fiyatları

En önemli emtianın, altının, 1,330 Dolar/Ons seviyelerindeki diplerden 1,400'lere kadar toparlanma gösterdiğini, Amerikan ham petrolünün ise 85,60 dolar seviyelerinden 96,80 dolar seviyelerine toparlanabildiğini anımsatan Candır, "Petroldeki yükselişin genel olarak emtia yükselişi dışında ABD hisse piyasalarının yeni rekorlara ulaşması ile olduğuna dikkati çekmek istiyoruz.

Ağırlıklı olarak ABD'de işlem gören ve ABD'deki hisse piyasalarının durumu ile orantılı hareket eden petrol, bu piyasalardaki risk iştahının artması ile kuvvetli yükseliş gösterebiliyor" dedi.

Özellikle Çin ve Hindistan'daki fiziksel talep ve Goldman Sachs, Barclays gibi major bankaların altın ön görünümlerini olumlulaştırmaları ile yükselişler görüldüğünü söyleyen Candır, petrol ve altın arasındaki farklılaşmaların ise yavaş yavaş belirginleşmeye başladığını savundu.

Altın için fiziksel talebin şu sıralar aşmakta zorlandığı 1,480 Dolar/Ons seviyelerinin üzerinde ne kadar etkin olabileceğinin meçhul olduğunu dile getiren Candır, şöyle devam etti:

"Öncelikle fiziksel talebin, altının finansal piyasalarda işlem gören meblağlara karşılık gelmesinin mümkün olmadığını belirtmek isteriz.

Altın için bir gün içerisinde görülen işlem miktarları 20 milyon onsun üzerinde seyretmekte. Kiloya vurulduğunda, bu rakamın 625 bin kilo civarında bir rakama tekabül ettiği düşünülürse, Çin veya Hindistan Hazinelerinin alımları dahi söz konusu olsa, bu günlük rakamın sürdürülebilir bir oranda fiziksel ile karşılanması söz konusu olamaz.

Buradan çıkarılacak sonuç, "fiziksel talep" adı altında telaffuz edilen ve alımlara sebep olan hareketlerin spekülatif olduğudur. Böyle bir ortamda, 1.500'lerin içerisine girmekte zorlanan bir altın için, ABD kaynaklı bir ekonomik zayıflık söz konusu olmadığı sürece yükselişlerin sürdürülebilir olması düşünülmemelidir."

Altında piyasaların 240 dolarlık satışı (USD/ONS) sırf Güney Kıbrıs ile yapmadıklarını, arkasında başta ABD olmak üzere küresel piyasalarda toparlanma sinyallerinin olmasının yattığını belirterek, "Böyle bir ortamda, biz önümüzdeki ay içerisinde altının 1,520-1,530 Dolar seviyelerinin üzerine hareketlerde zorlanabileceğini, spekülatif alım kuvveti görülmesi durumunda da 1,550 seviyelerinin sınır olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Yıldırımtürk: "Merkez bankaları bile daha önce rezervlerini çeşitlendirmede hisse senetlerine yöneldi"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise küresel durgunluğun temel sıkıntıyı oluşturduğunu belirterek, son dönemde gelişen ülke merkez bankalarının parasal genişleme söylemlerinin emtialara, altın ve diğer kıymetli metal fiyatlarını yükselten etkisinin yok denecek kadar az olduğu söyledi.

Yıldırımtürk, "Son zamanda büyük yatırım fonlarının daha riskli varlıklar olarak bilinen hisse senedi ve tahvillere bir noktada görünen karla yöneldikleri gözleniyor. Söz konusu merkez bankaları bile daha önce rezervlerini çeşitlendirmede altını tercih ederken son dönemde hisse senetlerine yöneldikleri görülüyor.

Bütün bu gelişmeler büyük yatırım fonlarının petrolden, emtialardan, altın ve diğer kıymetli metallerden uzak durmaya başladıkları bu nedenle de fiyatların aşağı yönlü dalgalı seyir izlediği gözleniyor" diye konuştu.

Yıldırımtürk son günlerde altın fiyatlarına paralel hareket eden emtia fiyatlarının önceki gün bu ezberi bozduğuna işaret ederek, başat emtia türlerinin dünkü fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Önceki gün açılışında Uzakdoğu ve Asya Borsalarında platinin 1,494 Dolar/Ons'tan işlem gördüğünü anımsatan Yıldırımtürk, "Gün içinde diğer önemli borsalarda platin 1,480-1,503 Dolar/Ons aralığına dalgalandı. Platin fiyatı ile altın fiyatı arasında gün açılışındaki 40 Dolar/Ons'luk fark 35 Dolar/Ons'a gerilediği gözlendi. Kapalıçarşı Altın Piyasası'nın kapanışında platin 1,499 Dolar/Ons'tan işlem görüyordu" bilgisini verdi.

Paladyum fiyatının gün açılışında Uzakdoğu ve Asya borsalarında 686 Dolar/Ons'tan işlem gördüğünü aktaran Yıldırımtürk, şunları kaydetti:

"Gün içinde diğer önemli borsalarda paladyum 681-693 Dolar/Ons aralığında sıkışık seyir izledi. Gümüş fiyatına baktığımızdaysa en sakin seyir izleyen kıymetli metal olduğunu görüyoruz. Gün açılışında Uzakdoğu ve Asya Borsalarında 23,93 Dolar/Ons'tan işlem gördü. Gün içinde diğer önemli borsalarda gümüş 23,67-24,05 Dolar/Ons aralığında sıkışık seyir izledi. Kapalıçarşı Altın Piyasası'nın kapanışında 23,718 Dolar/Ons'tan işlem görüyordu. Gümüş bir süre daha dar aralıktaki sıkışık seyrini sürdürebilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.