Pazara ÖTV darbesi

Pazara ÖTV darbesi

İkinci el oto pazarında hareketliliği ÖTV'deki artış olumsuz etkiledi. Oto pazarında satışların azalması alıcıyı da satıcıyı da mutsuz ediyor

İkinci el oto pazarında hareketliliği ÖTV'deki artış olumsuz etkiledi. Oto pazarında satışların azalması alıcıyı da satıcıyı da mutsuz ediyor. Aylık en az üç araç sattığını aktaran satıcılar, şimdilerde ayda bir araç zor sattıklarını belirtiyor

 

Her hafta sonu 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir alana kurulan ikinci el oto pazarında araçlar alıcılarını bekliyor. Pazarda her bütçeden alıcıya hitap eden araç bulmak mümkün. Ancak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'nin yükselmesi araç fiyatlarını yükselttiği için pazarda alım-satımı durma noktasına getirdiği belirtiliyor. Araç satıcıları, "ÖTV'ye yapılan zam araç fiyatlarını artırdı. Araçlar kendi durumlarına göre bin TL ile 2 bin TL arasında pahalandı. Araç fiyatlarının pahalanması da doğal olarak işlerimizi durma noktasına getirdi" diyor.

Kış mevsiminin gelmesiyle araçlara fazla rağbetin olduğunu aktaran Ahmet Güzelsucu isimli bir araç satıcısı, "Yılın bu döneminde işlerimizin daha iyi olması gerekiyordu. Şu anda pazarda müşteri var ancak satışlar durgun. Özellikle bayramdan önce işlerimiz fena değildi. Başka şehirlere gidecek olan insanlar araç aldılar. Araç satımı normalde Ocak ayına kadar fena olmamalı. Ancak yüksek fiyatlardan dolayı kimse araç almaya yanaşmıyor. Aslında pazara çok fazla müşteri geliyor. Araçlara bakıyor fiyatlarını yüksek buluyor" dedi.

ARAÇ FİYATLARI YÜKSEK BULUNUYOR

Araç fiyatlarının yükselmesinin doğal olduğunu vurgulayan araç satıcısı Mustafa Demir de, ÖTV'nin yükselmesi ve kış mevsiminin gelmesi araçlara rağbeti artırdığı için araç fiyatları doğal olarak yükseldiğini bildirerek, "Ben yaklaşık 3 haftadır pazara aracımı satmak için geliyorum. Müşteri fiyatları yüksek buluyor. Ama şunun iyi bilinmesi gerek araç fiyatlarının yükselmesinin nedeni bizler değil. Yinede araç fiyatları pazarda daha ucuz. İnternet üzerinden ve pazar dışında elden satılan araçlar daha yüksek fiyatlara gidiyor. Pazarda araç fiyatları normale göre daha ucuz" diye konuştu.

SATICI FİYATLARI GEREĞİNDEN FAZLA YÜKSELTMİŞ

Araç fiyatlarının olması gerekenden daha fazla yükseltildiğini söyleyen Mehmet Ali Kaya isimli bir vatandaş ise, "Ben iki haftadır 17 bin TL civarında bir araç almak istiyorum. Ancak araç fiyatları müthiş artmış. ÖTV yükseldi ancak, satıcı aracının fiyatını olması gerekenden daha yüksek fiyata satmak istiyor. ÖTV yükselmeden önce aracın değeri 16 bin TL'yken şimdi araca 18.5 bin TL istiyor. Bu çok yüksek bir değer. Fiyatlar bu şekilde artırılırsa satış elbette ki olmaz. Araç sahipleri aracımızı satamadık hayıflanıyor. Bu fiyatlara müşterinin araç alması imkansız. Pazarda çok fazla satılacak olan araçta var müşteride var. Araç fiyatları bana göre gelecek günlerde düşecektir" şeklinde konuştu.

MÜŞTERİ VAR SATIŞ YOK

ÖTV yükseltilene kadar ve Kurban Bayramı'ndan önce pazarda araç satımında bir patlamanın olduğunu hatırlatan Ali Güzel ise, "İkinci el oto pazarına rağbet büyük. Görüldüğü gibi binlerce insan araç almaya ve satmaya geliyor. Pazara ilçelerden ve başka illerden de gelen var. Pazarın hareketliliğinden memnunduk ancak, araç fiyatlarının pahalanması bizim bu memnunu niyetimizi azalttı. Şu an satış yapamaz duruma geldik. Araç alacak olan insanlarda haklı. Araç satıcıları olarak biz de haklıyız" ifadelerini kullandı.

Araç satıcısı Yaşar Kulaksız da, pazarda araç satımının durma noktasına geldiğini aktararak, önceki yıllarda ayda 3-4 araç satarken şimdi bir araç zor satabildiklerini, oto pazarındaki durgunluğun kısa zamanda son bulmasını beklediklerini dile getirdi.

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.