Pazar fiyatları  zirveyi zorluyor

Pazar fiyatları zirveyi zorluyor

Temmuz ayında olunmasına rağmen havanın mevsim normallerine göre soğuk gitmesi, tarla ürünlerinin piyasaya tam olarak girmemesi sebze ve meyve fiyatlarını artırdı. Halciler, 20-25 TL'lerin artık normal karşılanması gerektiğini söyledi

Kurban Bayramı sonrası gerek pazarlarda gerekse de hallerde sebze ve meyve fiyatları arttı. Fiyat artışına gerekçe olarak ise en fazla hava şartlarındaki gidişat gösterildi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi ürünlerin olgunlaşmasını geciktirdi. Tarla ürünleri ise yeterince piyasaya sürülemedi. Özellikle biber, domates fiyatları zirveyi gördü.

yayayayay.jpg

HAVA ŞARTLARI FİYATTA ETKİLİ OLDU

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, seradan tarlaya geçiş dönemlerinde fiyat artışlarının yaşanabileceğine vurgu yaptı. Ayrıca bu yıl yağışların fazla olduğunu da hatırlatan Başkan Pirinç, “Ürünlerin olgunlaşması geç oldu. Yüksek fiyattan veya düşük fiyattan ziyade, doğru fiyatı konuşmalıyız. Her fırsatta bunu söylüyorum. Yok olan bir ürün ucuza verilmez, çok olan bir ürün de pahalıya. Üreticinin girdi maliyeti gerçekten çok yükseldi. Fidan, gübre, ambalaj, nakliye masrafları çok arttı. Üretici batarsa da olmaz. Biz, her fırsatta haller güçlendirilsin diyoruz. Yüzde 25 zayiattan bahsediyoruz. Bunun önüne geçilse, ambalaj masrafı da çok tutmaz, fiyatlar da bu denli yüksek olmaz. Bunun için de içinde soğuk zincir sisteminin olduğu güçlü hallerin olması gerekir. Tarla ürünlerinin piyasaya girmesiyle birlikte fiyatların düşeceğini göreceğiz. Ancak eskisi gibi öyle 5-10 liraya ürün alma devri sona erdi. Bugünün 10 lirası, eskinin 1 lirası. 20-25 TL'leri normal karşılamamız gerekir” dedi.

4-1-1.jpg

TARLA ÜRÜNLERİ PİYASAYA GİRİNCE FİYATLAR DÜŞER

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez de sebze ve meyve fiyatlarındaki artış ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bayramdan çıkıldığını, bayram tatilinin uzun sürdüğünü, 4-5 gün boyunca hallerin kapalı kaldığını, araya bir de hafta sonunun girdiğini ve bu süreç içinde de tüketimin arttığına dikkat çeken Dönmez, “Girdi maliyetlerindeki artışlar da fiyat artışlarına neden oldu” dedi. Havaların serin, ürünlerin olgunlaşmasının geç olduğunu söyleyen Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bundan sonra fiyatların düşeceğini öngörüyoruz. 1 hafta içinde problem azalır. Geçen yıl pazarda iyi bir domates 10-15 liraya satılırdı, bugün 25 liraya satılıyor. Bugün 20-25 TL'yi iyi karşılamak lazım. Bayramdan sonra domatesin kilosu bir ara 50 liraya, biberin kilosu da 70-80 TL'ye çıktı. 2-3 gün sonra fiyatlar düştü hemen. Patates ve soğanda 1-2 liralık artış oldu, bunu normal karşılarız ama domates ve biberdeki o kısa süreli artış normal karşılanamaz. Bizim bir üretim planlamamız olmalı. Önümüzü kestiremiyoruz. Tarla ürünleri çıkınca fiyatlar düşecek ama hiçbir ürün artık öyle eskisi gibi ucuza tüketilemez.”

4-3-ibrahim-donmez.jpg

ÜRÜNLERİN KONYA HAL FİYAT ÇIKIŞI İSE ŞÖYLE:

Domates çeri: 25-30 TL

Domates yayla: 10-15 TL

Sivri biber: 10-15 TL

Kapya biber: 8-14 TL

Çarliston biber: 14-16 TL

Karpuz: 3-7 TL

Kavun: 4-14 TL

Patates: 7-17 TL

Soğan: 4-15 TL

Salatalık: 5-12 TL

Patlıcan: 2-9 TL

Kiraz: 10-30 TL

Kayısı: 10-20 TL

Armut: 25-30 TL

Bezelye: 15-18 TL

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum