Patates de elden gitti

Patates de elden gitti

Patatese yapılan zammın ardı arkası kesilmiyor. Yeni mahsul patatesin kilosu 4 liraya kadar çıkarken, bozulmaya yüz tutmuş patatesin bile kilosu 3 liradan satılıyor.

Patatese yapılan zammın ardı arkası kesilmiyor. Yeni mahsul patatesin kilosu 4 liraya kadar çıkarken, bozulmaya yüz tutmuş patatesin bile kilosu 3 liradan satılıyor. Dar gelirlilerin tercih ettiği patates artık zenginlerin sofrasını süslüyor

Konya'daki meyve-sebze fiyatları cep yakarken, patatese yapılan zam da vatandaşın belini büktü. Geçen hafta 2 lira olan patatesin fiyatı bu hafta tezgahlara 4 liradan girdi. Haftanın 7 günü yoğunluğun yaşandığı Kadınlar Pazarı'nda da sadece birkaç tezgahta patates satılıyor.  Geçen yıl üretimin az olması bu sene de don olaylarının yaşanması patates fiyatında rekor bir zamma neden oldu. Dar gelirlilerin en çok tercih ettiği patates, artık zengin yiyeceği oldu.

FİYATI DON YÜKSELTTİ

Kadınlar Pazarı esnaflarından Hasan Yavuz, tarladaki patatese don vurmasından dolayı üreticinin zarar ettiğini ve bunun da fiyatlara yansıdığını söyledi. Geçen bu aylarda patates fiyatının 2-2.50 lira arasında değiştiğini ifade eden Yavuz, “Don olaylarından dolayı fiyatlar yükseldi. İzmir'in Ödemiş ilçesindeki patatese don vurdu. Hatay ve Adana'ya da sel vurdu. Doğal afetlerden dolayı patatese zam vurdu. Geçen yıl üretim azlığından dolayı kuru fasulyenin fiyatı tavan yapmıştı. Bu sene de patatesin fiyatı  rekor kırdı. Bu ay sonundan sonra yeni mahsulün gelmesiyle birlikte fiyatlar normale dönecektir” diye konuştu.

ARZ TALEBİ KARŞILAMIYOR

Esnaf Nuri Atalay ise, arzın talebi karşılamadığı için patates fiyatının yükselişe geçtiğini söyledi. Türkiye genelinde patates fiyatının yüksek olduğunu belirten Atalay, “Patatesin yeni mahsulü yavaş yavaş geldiği için fiyatlar yüksek. Eski mahsulü de depolardan bilerek çıkarmıyorlar. Bu da fiyatın düşmesini engelliyor. İki haftaya fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz. Yeni mahsul patates tezgaha yeni girdi sayılır. Elimizde kalır diye çok fazla patates almıyoruz. Haldeki fiyatlarda çok pahalı olduğu için el süremiyoruz. Fakir yiyeceği olarak bilinen patates artık zengin yiyeceği oldu. Eski günleri mumla arar olduk” diye konuştu.

STOKÇULAR İŞ BAŞINDA

Depolardaki patatesin tükenmeye başladığını söyleyen esnaf Mehmet Küçükdurmuş ise, yerine yeni patateslerin getirilemediğini söyledi. Patates üreticilerinin şanssız bir yıl geçirdiğini kaydeden Küçükdurmuş, “Üretici zarar edince, fiyatlar patatese yansıdı. Bunda stokçuların da etkisi var. Doğal afet olduğunda bunu hemen fırsata çeviriyorlar. Çiftçi aynı fiyattan satıyor ama tezgaha gelinceye kadar fiyatı yüzde 300 zamlanıyor. Buna artık bir son verilmesi gerekiyor. İnsanlar artık ağız tadıyla mutfaklarını doldursunlar. Fiyatlar yükselince esnafın da işi duruyor. Bu aylarda başımızı kaşıyacak vakit bulamazdık. Şimdi ise gelen giden olmuyor” diyerek fiyatlara tepki gösterdi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.