Pasaportu Olmayan Ezidiler, Kaçak Yollarla Türkiye’ye Geliyor

Pasaportu Olmayan Ezidiler, Kaçak Yollarla Türkiye’ye Geliyor

IŞİD saldırılarından kaçan Ezidilerden pasaportu olmayanlar, kaçak yollarla Irak sınırından Hezil Çayı’nı geçerek Türkiye’ye geliyor. Sınırda bulunan Ilıcalar köyü üzerinden Türkiye’ye sığınan Ezidiler, 10 gündür yollarda...

IŞİD saldırılarından kaçan Ezidilerden pasaportu olmayanlar, kaçak yollarla Irak sınırından Hezil Çayı’nı geçerek Türkiye’ye geliyor. Sınırda bulunan Ilıcalar köyü üzerinden Türkiye’ye sığınan Ezidiler, 10 gündür yollarda aç susuz kaldıklarını söyledi. Bugüne kadar Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçesine 2 bin 350 Ezidi geldi. 2 bini Silopi’de, 350'si ise Cizre’de bulunuyor.

Selefi Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) örgütünün 2 Ağustos'ta Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bölgesinde bulunan Şengal bölgesine saldırması sonucu topraklarından göç eden Ezidiler, Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Türkiye’den Kuzey Irak'a açılan ve Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye sığınan Ezidiler, Silopi ve Cizre başta olmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerinde barındırılıyor. Ezidilerin çoğu Silopi’de daha önce yapılan AFAD konutlarına, Cizre’de ise belediyeye ait taziyeevlerine yerleştirildi. Ayrıca Silopi’de konutların yanında belediye tarafından ek kent çadırlar kuruldu. Ezidilerin bir kısmı bu çadırlarda, bir kısmı da Silopili vatandaşlar tarafından verilen evlere gönderildi.

'BİZİ TÜRK TOPRAKLARINDA ÖLDÜRÜN AMA IRAK’A GERİ GÖNDERMEYİN'

Şengal bölgesinde yaşanan çatışmalardan dolayı topraklarından göç etmek zorunda kalan Ezidiler, kaçak yollarla Türkiye’ye sığınıyor. Pasaportu olan Ezidiler, Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye gelirken, pasaportu olmayanlar ise kaçak yollarla sınırdan Hezil Çayı’nı geçerek Türkiye’ye geçiş yapıyor. Sınırı geçen 162 Ezidi, ilk önce Irak sınırında bulunan Ilıcalar köyüne sığınıp, ardından jandarmaya teslim oluyor.

10 gündür yollarda olduklarını ifade eden Ezidiler, 5 gündür Hezil Çayı’nda aç susuz kaldıklarını ve çok zor durumda olduklarını söyledi. Sınırı geçtikten sonra Türk topraklarında kendilerini güvende hissettiklerini söyleyen Ezidiler, artık Irak’a geri gitmek istemediklerini ifade ediyor. IŞİD örgütünün Şengal’de çok sayıda insanı öldürdüklerini söyleyip ve hıçkıra hıçkıra ağlayarak duygularını ifade eden Ezidiler, "Biz 10 gündür yollarda geliyoruz. 5 gündür sınırda bekliyoruz. Başka çaremiz yoktu. Pasaportlarımız da yoktu. Mecburen kaçak yollarla Türkiye’ye geldik. Gerekirse bizi burada öldürün ama Irak’a geri göndermeyin. Biz burada kendimizi güvende görüyoruz." şeklinde konuştu.

70 YAŞINDAKİ KADIN BATTANİYE ARASINDA SINIRDAN GEÇİRİLDİ

İki gün önce kaçak yollarla sınırı geçen 110 Ezidi, Irak sınırında bulunan Ilıca köyüne sığındı. Daha sonra 15 kişi gelirken, şimdi de 37 Ezidi geldi. Sınırı kaçak yollarla geçen Ezidilerden çoğu çocuk ve kadınlardan oluşuyor. 70 yaşındaki bir kadın sınırı yürüyerek geçemeyince battaniye üstünde taşınarak getirildi. Yürüyemez durumda olan kadın, taşınarak sınırı geçtiğini söyledi.

GERİ GÖNDERİLMEK İSTENEN EZİDİLERE KÖYLÜ SAHİP ÇIKTI

Irak sınırında bulunan askeri birlikler güvenlik gerekçesiyle geçişlerine izin vermediği için kaçak yollarla Irak sınırında bulunan Hezil Çayı’nı geçerek Türkiye tarafındaki Ilıca köyüne gelen Ezidiler için köylüler seferber oldu. Köye gelen Ezidileri alıp evlerine götüren Ilıcalılar, onlara su ve yemek verdi. Köylüler, din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin Ezidilere yardım etmek istediklerini söyledi.

Köylülerin yemek ve su vermesinden sonra köye gelen jandarmanın, güvenlik gerekçesiyle onları sınırdan geri göndermek istemesi köylülerin tepkisini çekti. O tarafta savaş olduğunu söyleyen köylüler, onların Türkiye’de güvenli bir yere götürülmesini istedi. Bunun üzerine jandarma, Tabur Komutanlığı’na bilgi verdi. Ezidiler askeri araçlarla Silopi’ye bağlı Ortaköy’deki köy okuluna götürüldü. Burada Silopi Kaymakamlığı ve köylüler tarafından ihtiyaçları giderildi. Kaçak yollarla daha önce gelip burada kalanlarla beraber Ezidilerin sayısı 162’ye çıktı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.