Pandemide ilk ceza Konya'da yazılmıştı: Şimdi af geliyor!

Pandemide ilk ceza Konya'da yazılmıştı: Şimdi af geliyor!

Pandemi döneminde maske takma zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere verilen cezalar affediliyor.

Meclis’e sunulan 52 maddelik torba yasa teklifiyle, salgın döneminde maske takma zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere verilen cezalar affedilecek. Böylece toplam 2.7 milyarlık cezadan vazgeçiliyor. Torba yasada KYK kredi faizlerinin silinmesi teklifi de var. Korona salgınına karşı alınan önlemler kapsamında, 11 Mart 2020’den itibaren Hıfzıssıhha Kanunu ile Kabahatler Kanunu kapsamında çok sayıda kişiye ‘maske takmama’ ve ‘sokağa çıkma yasağını ihlal’den Ceza kesilmişti. Kimi bu cezaları zamanında ödedi kimi ise ödemedi. AK Parti’nin dün TBMM’ye sunduğu torba yasa teklifinin kabulüyle kesilen bu idari para cezalarının ödenmeyenleri silinecek.

TAHSİL EDİLMİŞ OLANLAR İADE EDİLMEZ HÜKMÜ

Bu kapsamda henüz tebliğ edilmemiş cezaların tebliği durdurulacak. Pandemi cezalarını ödeyenler ise iade alamayacak. Zira bu konuda teklifte açıkça, “Tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez” hükmüne yer verildi.

KARARIN GÜNCELLENMESİ GEREKİR

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Dinç, vatandaşın devlete olan güven duygusunun zedelenmemesi adına kesilen cezayı ödeyen vatandaşlara da paralarının iade edilmesi veya vergi borcundan düşürülmesi gerektiğini dile getirdi. Pandemi döneminde yazılan cezaların yargıya tabii cezalar olduğunu ifade eden Başkan Dinç, “Vatandaşın itiraz hakkı var” dedi. Normal şartlarda bu cezaları ödeyenlerin itiraz ve yapılan değerlendirmeler sonucunda parasını geri alabileceğini söyleyen Dinç, “Bugün aynı şey söz konusu olamaz. Vatandaşın itiraz hakkı vardı. Ancak yazılan cezaların üzerinden çok zaman geçti. Bugün vatandaşın dava açıp, ödediği parayı geri alma imkânı yok. Binlerce vatandaş o dönem yazılan cezayı ödedi. Meclis’e sunulan 52 maddelik torba yasa teklifiyle, salgın döneminde maske takma zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere verilen cezalar affedileceği söylendi. Vatandaş, 'Biz ödedik, şimdi biz ne yapacağız' diyor. Haklılar. Burada cezaların silinmesi kararının güncellenmesi gerekir. Bu karara ilave olarak, 'Bu cezayı önceden ödeyenlerin paraları da hesaplarına yatırılacak ya da vergi borçlarından düşürülecek' ibaresinin eklenmesi şart. Aksi halde devletimizle vatandaşımızın arası açılır” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK CEZA KONYA'DA YAZILMIŞTI

Pandemi sürecinde Konya'da da binlerce vatandaşa ceza kesilmişti. Türkiye'de ilk kural ihlali cezası da Konya'da yazılmıştı. Beyşehir'de, karantina kurallarına uymayarak evlerinden dışarıya çıkan gurbetçi çifte, Hıfzıssıha Kanunu'na muhalefetten kişi başı 3 bin 150'şer lira olmak üzere 6 bin 300 lira ceza kesilmişti. Maske takmayan, karantina kuralını ihlal eden vatandaşlar toplum sağlığını koruma adına cezaya çarptırılmıştı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum