Pakistan’da Matem Törenleri Başladı

Pakistan’da Matem Törenleri Başladı

Pakistan'da aşure gününde yapılacak törenler öncesi ülke genelinde gece matemleri düzenlenmeye başladı.

Pakistan'da aşure gününde yapılacak törenler öncesi ülke genelinde gece matemleri düzenlenmeye başladı. Başkent İslamabad’a 60 kilometre uzaklıktaki Rewalpindi şehrinde düzenlenen mateme binlerce kişi katıldı.

Şii cemaatinin önde gelenlerinin evlerinde toplanan gruplar, ellerindeki alemler ile şehrin merkezinde buluştular. Tören öncesi Hz. Hüseyin'in şehit edildiği Kerbela'da bindiği atı olduğuna inanılan ‘Zülcenah’ı temsil eden at, tamamı gümüş savaş silahları ve takılarla salavatlar getirilerek süslendi. Büyük bir dikkat ve saygıyla süslenen ata, kadınlar dualar eşliğinde yaptıkları sütlü tatlıları yedirdi. Buluşma noktasına getirilen atların etrafında toplanan insanlar çocukları ile dua etti. Meydanda toplanan bazı insanlar, Hz Hüseyin'in oğlunun beşiğini temsil eden beşiğe dua ederek para koydu.

Saat 23.00'da şehrin merkezinde buluşan binlerce kişi, üzerlerinde Ehli Beyt’in isimlerinin yazdığı sancaklarla matem törenine başladı. İlahilerle ve ‘Ya Hüseyin’ naralarıyla göğüslerine vuran insanları kadın ve çocuklar arkalarından gelerek takip etti. Sabah ezanına kadar devam eden matem töreni, 12 kilometre yürünüp şehrin en büyük Şii camilerinden Kadimi camisinde son buldu.

Sabah namazıyla biten Matem töreni öncesi büyük güvenlik önlemleri alındı. Yüzlerce polisin güvenliği sağladığı töreni öncesi yollar kapandı. Olası bir saldırıya karşı itfaiye ve ambulanslar bölgede hazır bekletildi.

Muharrem ayının 10’unu Türkiye'den iki gün sonra kutlayacak olan Pakistan'da, 15 Kasım Cuma gününde büyük matem törenleri düzenlenecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.