"Özür" İsrailli turist sayısını artıracak

"Özür" İsrailli turist sayısını artıracak

İsrail'in, Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye'den özür dilemesinin, bu ülkeden gelecek turist sayısını artırması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılında Türkiye'yi ziyaret eden İsrailli turist sayısı 331 bin 582 iken, bu sayı saldırının gerçekleştiği 2010 yılı sonu itibarıyla 109 bin 559'a geriledi. 2011'de 79 bin 140'a kadar düşen ziyaretçi sayısı, geçen yıl sonunda 83 bin 740 olarak gerçekleşti.

İsrail'in özür dilemesinin, bu ülkeden gelecek turist sayısına etkisinin ne olacağı konusunda AA muhabirine değerlendirmede bulunan Esta Travel Genel Müdürü Hüsniye Engin, şu ana kadar yoğun bir talep gelmediğini söyledi.

-"1 Temmuz'dan sonra hareketlenme bekliyoruz"-

İsrailli turist sayısının gelecek yıllarda artmasını beklediklerini kaydeden Engin, "Bütün hazırlıklarımızı artışın yaşanacağı öngörüsünden hareketle yaptık. İsrail'de 1 Temmuz'da okullar kapanıyor. Okullar kapandıktan sonra talebin artacağını düşünüyoruz. Şu an bekleme aşamasındayız" dedi.

Engin, olaydan önce yılda 45 bin İsrailli turist getirdiklerini, geçen sene bu sayının çoğunluğu Müslüman olmak üzere 9 bin kişi de kaldığını dile getirdi.

"İsrail kamuoyunun yüzde 50'sinin özür dilenmesini olumlu karşıladığını" ifade eden Engin, "İsraillilerin Türkiye'ye gelmeyi çok istediklerini biliyoruz. Tatil açısından Türkiye, İsrailliler için oldukça iyi bir ortam. Bir saatlik uçuş mesafesindeki Türkiye kadar iyi tatil ortamı sağlayan başka ülke yok" diye konuştu.

İsrail ile ilişkilerin normale dönmesinin başka ülkelerden gelecek Musevi turist sayısına etkisini de değerlendiren Engin, ABD'den gelecek Musevi turist sayısında yeniden hareketlenme beklediklerini bildirdi.

Antalya'da faaliyet gösteren Kalanit Tours Genel Müdürü Serdar Ünsalan da yaklaşık 20 yıldır İsrail pazarı ile çalıştıklarını belirterek, Mavi Marmara saldırısından önce yılda 136 bin turisti ağırladıklarını ancak geçen yıl bu rakamın 16 bin seviyelerinde kaldığını söyledi.

İsrailli turistlerin genellikle grup organizasyonları aracılığıyla tatile geldiklerini ifade eden Ünsalan, "Grup organizasyonu ile gelecek olanlar yılbaşında Yunanistan'daki firmalara rezervasyonlarını yaptırdıkları için bu insanları bu yıl geri getirme şansımız yok. Dolayısıyla bireysel olarak tatil kararı alanlara odaklanmış durumdayız. Bu yıl 50-55 bin civarında İsrailli turist getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Ünsalan, İsrail hükümetinin, saldırının ardından vatandaşlarına "Türkiye'ye tatile gitmeyin" uyarısının grup organizasyonu ile gelen turist sayısındaki düşüşte belirleyici olduğunu savunarak, özür sonrası bu engelin ortadan kalktığını kaydetti.

Mayıs ayından itibaren ayda 38 uçuşla İsrailli turist getirmeyi planladıklarını anlatan Ünsalan, 1 Temmuz'dan sonra talebin artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.