Özgüvenli ve Erdemli neslin yetiştirilmesinde Yaz kursları Mihenk taşıdır 

Özgüvenli ve Erdemli neslin yetiştirilmesinde Yaz kursları Mihenk taşıdır 

Her yıl milyonlarca çocuğun Kur'an-ı Kerim ve dini bilgileri öğrendiği Yaz Kur'an Kursları 20 Haziran tarihi itibariyle başlamıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl 90 bini aşkın cami ile uygun mekânlarda düzenlenecek olan yaz Kur'an kurslarında eğitim başlamıştır. Kur'an-ı Kerim, İslam inanç esasları, ibadet, ahlak ve Hz. Muhammed'in (s.a.s.) hayatı (siyer) gibi derslerin verileceği yaz Kur'an kursları, Diyanet İşleri Başkanlığının yaygın din eğitimi programları kapsamında ülke genelinde yapılmaktadır. Halkın büyük çoğunluğunun temel dini bilgileri ilk almaya başladığı yaz Kur'an kurslarına her yıl milyonlarca çocuk ve genç kayıt yaptırmaktadır. Konya’da gerçekleştirilen yaz kuran kursları hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Konya İl Müftü Yardımcısı Dr. Aslan Çıtır, “ İnançlı, özgüvenli, erdemli nesiller yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla gözümüzün nuru evlatlarımızı Kur’an ve Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in örnek hayatıyla buluşturacak bir zaman dilimi daha başlamıştır. Camilerimiz bu yıl da çocuklarımız için din eğitimi yuvasına dönüşecektir. Camilerimiz çiçek açacak ve şenlenecektir. Kur’an’ın emrettiği, Hz. Peygamber Efendimizin de yaşayarak gösterdiği dürüstlük, şefkat ve merhamet, sevgi ve saygı, hak ve adalet, paylaşma ve yardımlaşma, kardeşlik ve muhabbet gibi ahlaki değerler daha derinden evlatlarımızın zihinlerine, kimliklerine, dimağlarına nakşedilecektir” dedi.  

whatsapp-image-2022-06-30-at-14-14-57.jpeg

VATANDAŞLARIMIZIN KUR'AN KURSLARIMIZA TEVECCÜHÜ ÇOK FAZLADIR

Vatandaşlarımızın yaz Kur’an Kurslarımıza ilgilerinin her yaz aratarak devam ettiğini belirten Konya İl Müftü Yardımcısı Dr. Aslan Çıtır, “Her Müslüman Türk evladı dinini, diyanetini bilmesi gerekiyor. Bazı kardeşlerimiz, bazı evlatlarımız Kur’an Kurslarına, İmam Hatip Liselerine, İlahiyat Fakültelerine gidiyorlar. Bu güzide müesseselerimizde biraz daha detaylı bir şekilde dinin sahih bilgilerini öğreniyorlar. Bazı kardeşlerimiz ise kendilerine farklı bir yön çizip Kur'an Kursu, İmam Hatip ve İlahiyat Fakültesi haricinde diğer eğitim kurumlarımızı tercih ediyorlar. İşte bu evlatlarımız için yaz Kur'an Kursları çok büyük önem taşımaktadır. Ben bu meyanda şunu ifade edeyim. Kendim de 11 yıl İmam Hatiplik yaptım. O dönemlerde yaz kurslarında çocuklarımızı okuttuk. Okutmuş olduğumuz evlatlarımızın velileri, 30-40 yaşlarına ulaşmış olan yetişkinlerimizin şu sözlerine tanıklık ettik: “Biz din adına ne öğrendiysek yazın gitmiş olduğumuz camilerden öğrendik. Hayata atıldıktan sonra ailenin ve çocukların iaşesi, çocukların eğitimi derken bir daha din eğitimi alma imkânı bulamadık diyorlar. Bu minvalde yaz Kur’an Kurslarımızın önemi daha iyi anlaşılmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

YAZ KURSLARI ÇOK GÜZEL BİR FIRSAT  

Diyanet İşleri Başkanlığının riyasetinde camiler ve Kur’an Kursları vasıtasıyla Kur’an eğitiminin yıl içerisinde devam ettiğini belirten Çıtır, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın yetişkinlere yönelik de Kur'an eğitimi bulunmaktadır. Özellikle kışın yatsı namazından sonra veya öncesinde imamlarımızın rehberliğinde devam etmektedir. Ancak yoğun bir çalışma temposu içerisine giren kardeşlerimiz bundan faydalanamamaktadır. Onlar da din adına öğrendiğimiz her şeyi, kılmış olduğumuz namazları, tutmuş olduğumuz oruçları, vermiş olduğumuz zekâtları, ahlaki değerleri, milli ve manevi değerleri yaz Kur’an Kurslarında öğrendik, diyorlar. Bazı kardeşlerimizden şöyle dönütler alıyoruz. Annem ve babam rahmetli oldu, Onlara hatmi şerifler okuyoruz, cuma akşamları Yasin-i Şerifler hediye ediyoruz. Bu amellerimiz bizlere huzur veriyor. Kur’an vasıtasıyla geçmişlerimizle iletişim kuruyoruz. Yaz Kur’an Kurslarına gitmeseydik bunları yapamazdık. Çünkü hayatımızın sonraki safhalarında Kur’an öğrenmeye zaman ayırma imkanı olmadı. Bu vesileyle Konyalı hemşehrilerimizin yaz kurslarımıza her zamankinden daha çok önem vermeleri gerektiğini ifade etmek isterim. Hayatın ilerleyen zamanlarının neler getireceğini, hangi imkanları elde edip hangi imkanlardan mahrum kalacağımızı bilemiyoruz. 

Çocukların dört altı yaş grubundan başlayıp 8. sınıfa kadar ki dönemi çok önem arz etmektedir. Bu dönemde dört yaşında olan her bir evladımız, sekizinci sınıfa kadar her yaz Kur’an Kurslarımıza geldiği takdirde Peygamberimizin “Her Müslüman erkek ve her Müslüman kadına farz olan bir ilim vardır.” hadisinin gereğini yerine getirmiş olur. Yani günümüzün ifadesiyle ilmihal bilgilerini elde etmiş olur. Almış oldukları bu ilimle dini hayatlarını tezyin ve tertip edebilirler. Bu minvalde de yaz kurslarımız önem taşımaktadır.” diye konuştu.

İNSANI İNŞA EDEN KUR’AN-I KERİM’DİR

Yaz kurslarında her zaman çok güzel geri dönüşler aldıkların belirten Konya İl Müftü Yardımcısı Dr. Aslan Çıtır,  sözlerini şöyle tamamladı: Yaz kurslarına gelen çocuklarımızın ailelerinden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Kurslarda öğrendiklerini evinde tatbik eden öğrencilerimiz bu konu da ailelerini namaza davet ediyor, ezberlediği sureleri ailelerine okuyorlar. Gerek imamlarımız olsun gerek bizler çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Ben 1998’li yıllarda imam olarak görev yaparken bir evladımız bizden Kur'an-ı Kerim eğitimi almış, aradan 20 yıl geçmiş, 20 sene sonra bir şekilde bize ulaşıyor. Yani bize hem dua ediyor, hem de bu imkândan yararlanamayan arkadaşlarının din eğitimi hususundaki eksiklerini görünce kendisinin bu konuda ne kadar şanslı olduğunu hissediyor. Ailelerimiz çocuklarımızın kılmış olduğu namazdan etkileniyorlar. Yani zaman zaman diyorlar ki ya benim evladım namaz kılıyor, ben niye namaz kılmayayım? Veya namazında herhangi bir ihmalkârlık gösteriyorsa bu ihmalkarlığın izale edilmesi aileye sirayet ediyor. O yüzden bizim yaz Kur'an kurslarımızdaki eğitim sadece çocuklar için değil; aynı zamanda o çocuğun ailesi için de gerçekleşiyor. Peygamberimizin bir hadisi şerifinde ‘İçerisinde Kur’an'dan bir miktar bulunmayan, harap olmuş ev gibidir’ buyuruyor.   Yani insanı inşa eden Kur'an-ı Kerim'dir, peygamberimizin ahlakıdır. Zaten Efendimiz de cahiliye toplumunu Allah'ın göndermiş olduğu ilahi vahiyle inşa etti ve asrı saadet topluğunu tesis etti. Dolayısıyla hem evlerimiz harap olmamalı hem de evlatlarımız harap olmamalıdır. Ve onları harap olmadan ruhen ve bedenen iyi inşa edebilmek için önce Kur'an eğitimi vererek ve peygamberimizin ahlakını öğreterek başlamak gerekir. Çünkü biz eğer neslimizi eğitemezsek, neslimizi ihmal edersek, inşa ettiğimiz güzel, yüksek binaları, güzel yolları, caddeleri harap eden nesiller yetişir. Ama neslimizi inşa edersek bizden sonraki nesil hem o caddelere sahip çıkar hem de kendileri de inşa ederler. O yüzden öncelikle çocuklarımızın, neslimizin yetiştirilmesi çok önem taşımaktadır. Yani  geleceğe yön verecek, istikbalimizi inşa edecek nesiller yetiştirmeliyiz. Bu da ancak Kuran ve sünnet-i seniyye ile inşa edilir. Dört yaşından itibaren ki biz daha önce de eğitimin başlaması gerektiğine inanıyoruz. Bizim Kur'an kurslarımızda 4 yaştan itibaren eğitim veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın kurslarına, camilerimize müracaat etmek suretiyle yüce İslam dininin sahih dini bilgileri çocuklara öğretirilirse çocuklarımız da daha sağlıklı, donanımlı ve erdemli yetişir. Vatanını, milletini, memleketini, ezanını, bayrağını, annesini, babasını, dinini seven bir nesil meydana gelir ki bunun mihenk taşı da yaz Kuran kurslarıdır.”

SAİT ÇELİK 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.