'Özgür Suriye Ordusu, Tek Başına Işid İle Baş Edebilir'

'Özgür Suriye Ordusu, Tek Başına Işid İle Baş Edebilir'

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Suriye ve Irak’ta hızla ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü geçici ve suni bir durum olarak gördüklerini söyledi. Halid Hoca, “Gerekli...

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Suriye ve Irak’ta hızla ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü geçici ve suni bir durum olarak gördüklerini söyledi. Halid Hoca, “Gerekli desteğin sağlanması durumunda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), IŞİD ile mücadele edebilir” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan SMDK Türkiye Temsilcisi Hoca, Suriye ve Irak’ta hızla ilerleyen IŞİD konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

“IŞİD’i geçici ve suni bir durum olarak görüyoruz.” diyen Halid Hoca, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çünkü IŞİD hem Esed hem de Maliki’nin eliyle oluşturulmuş bir örgüttür. Bölgedeki hakimiyeti, aldığı destek kadardır. Zaman zaman rejime ait bölgelere el koyarak orada çok ciddi silah sağlamakta. Petrol kuyularını kontrol etmekte. Petrolün varilini 15 dolara rejime satıyor. Rejim bu petrolü IŞİD’den sağlıyor. Rejim ayakta olduğu sürece IŞİD faaliyet gösterecektir. Rejim-IŞİD işbirliği kalıcı bir işbirliği değil. Tabii ki Suriye muhalefetini yok edinceye kadar bir işbirlikleri var. Daha sonra nasıl bir durum sağlanır? Yine IŞİD ve rejim arasında muhtemel bir savaş çıkacaktır.”

IŞİD ile mücadele konusunda ÖSO’ya gerekli yardımların yapılmasını isteyen Hoca, söz konusu desteğin verilmesi halinde ÖSO'nun tek başına IŞİD ile mücadele edebileceğini vurguladı.

TÜRKİYE TEHDİT ALTINDA

IŞİD ve Esed rejiminin koordineli bir şekilde hareket ettiğini ifade eden muhalif temsilci, "Bizim sıkıntımız IŞİD ile savaştığımız zaman ÖSO’nun konvoyları ve tugayları üzerine varil bombalarının atması. Muhalifler aynı zamanda uçaksavarlardan da yoksun. Bu sebeple kısırdöngü devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Halep üzerinden hızla Türkiye sınırlarına doğru ilerleyen IŞİD’in Türkiye sınırlarında mevzilenmesinin Türkiye için de tehlike oluşturduğunu kaydeden Hoca, “Türkiye ile Suriye arasında çok uzun bir sınır var. Bu sınır büyük çapta kontrol altına alınabiliyor. Fakat IŞİD uzun süre kalıcı olursa Türkiye için bir tehdittir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin muhaliflere silah gönderdiği yönündeki eleştirileri cevaplandıran Halid Hoca, "ÖSO’ya gelen silahlar sadece Türkiye tarafından verilmiyor. Türkiye de vermiyor. Sadece Türkiye üzerinden geçiyor. Fakat bu karar Suriye'nin Dostları Grubu’nun kararı. O karar gereğince silah desteği sağlanmaktadır. Gerek güney sınırından Ürdün’den, gerekse Türkiye üzerinden sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu silahların radikal grupların eline geçmesi konusunda ise Hoca, “Bu silahların kime gittiği ve nasıl gittiği konusunda çok ciddi bir kontrol mekanizması var. IŞİD’in bu silahları elde etmesi veya El Kaide bağlantılı grupların bu silahları elde etmesi çok zor. Çünkü bu şu demek; ÖSO’nun bir daha silah desteği görmemesi demektir. ÖSO da bu tehlikeyi göze almaz; çünkü varlığı söz konusudur. Gelen silahların büyük kısmı ÖSO’ya gitti. Diğer kısmı ise ÖSO’ya bağlı tugaylara gitmiştir. Ciddi bir kontrol mekanizması altında gidiyor.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.