Özel hastanelerde vicdan kalmadı!

Özel hastanelerde vicdan kalmadı!

Konya'daki özel hastanelerin muayene ücreti pes dedirtti. Geçen yıla oranla muayene ücretleri, en az iki kat arttı.

Türkiye'deki zam furyasından sağlık sektörü de nasibini aldı. Konya'da özel hastane muayene ve tetkik ücreti, geçen yıla oranla iki katına çıktı. Fiyat artışına gerekçe olarak ise döviz kurundaki yükseliş ve pandemi gösterildi. Özel hastaneye muayene için giden bir vatandaşın hastaneye ortalama 600-700 lira para ödediği öğrenildi. Doktor tercihi, yapılan tetkiğin fazlalığı, çekilen film ve röntgenin, hastaneye ödenecek fiyatı artırdığı dile getirildi.

KAMU HASTANELERİNDE RANDEVU KRİZİ!

Özel hastaneye gitme imkânı olmayan vatandaşların ise “Randevu sarmalına” girdiği biliniyor. Konya'daki çoğu kamu hastanesinde randevu krizi yaşanıyor. Vatandaşa günler hatta haftalar sonrasına randevu veriliyor. Maddi durumu iyi olmayan ancak aciliyeti olan vatandaşlar, özel hastanelere mahkum ediliyor.

2020 YILINDA ORTALAMA 300-350 TL'Yİ BULUYORDU

Aynı bölümler için farklı özel hastanelerin hem muayene hem de tetkik ücreti farklı olabiliyor. Merhaba Gazetesi'nin 2020 yılı Ocak ayının ilk haftasında ulaştığı bilgilere göre Konya'daki özel hastanelerin fiyatları farklı gerekçelerle birbiriyle uyuşmuyordu. Alınan bilgiler ışığında kardiyoloji ve dahiliye bölümlerinin muayene ücretlerinin birbirinden farklı olması bu gerçeği doğruluyordu. Fiyat politikasının farklı olmasına gerekçe olarak ise özel hastanelerin sağlık araçlarının kalitesi ve ulaşılabilirliliği gösteriliyordu. Yine doktorların yetkinliği de muayene ücretlerinin farklı olmasına sebebiyet veriyordu. Akademi Konya Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümü muayenesi için 110 TL ücret isteniyordu. Konya Anıt Hastanesi'nde ise her iki bölüm için de 75 TL isteniyordu. Özel Büyükşehir Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 108, dahiliye bölümü için 90, Özel Ticaret Borsası Kızılay Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümü için 85 TL, Konya Hospital Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümünden 45, Özel Medova Hastanesi'nde kardiyoloji bölümünden 130, dahiliye bölümünden 120, Medicana Konya Hastanesi'nden kardiyoloji bölümü için 120, dahiliye bölümü için 135, Farabi Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 150, dahiliye bölümü için 100, Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 200, dahiliye bölümü için de 100 TL isteniyordu. Yapılan tahliller, çekilecek film, röntgen, ultrason için de özel hastanelerden ekstra ücret talep ediliyordu. Yazılacak ilaçlarla birlikte özel hastanede kardiyoloji ve dahiliye bölümünde bir hastanın ortalama gideri 300-350 TL'yi bulabiliyordu.

KONYA'DAKİ TÜM ÖZEL HASTANELER MUAYENE ÜCRETİNİ İKİYE KATLADI

2021 yılının Temmuz ayının güncel verilerine göre Akademi Konya Hastanesi'nde kardiyoloji ve dahiliye bölümü muayenesi fiyatı son 1 yılda 110 TL'den 165 liraya çıktı. Konya Anıt Hastanesi'nde ise kardiyoloji bölümünde 165, dahiliye bölümünde de 95 lira muayene ücreti isteniyor. Geçtiğimiz yıl her iki bölüm içinde 75 TL isteniyordu. Özel Büyükşehir Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için muayene ücreti 108 liradan 125 liraya, dahiliye bölümü muayene ücreti de 90 TL'den 125 liraya yükseltildi. Özel Ticaret Borsası Kızılay Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü muayene ücreti 85 liradan 140 liraya, dahiliye bölümü muayene ücreti de 85 liradan 130 liraya çıkarıldı. Özel Medova Hastanesi'nde kardiyoloji bölümünde muayene ücreti 130 liradan, 200 liraya, dahiliye bölümünden muayene ücreti de 120 liradan 160 liraya yükseltildi. Geçen yıl Farabi Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 150, dahiliye bölümü için de 100 TL muayene ücreti istenirken, bu yıl kardiyoloji bölümü için 215, dahiliye bölümü için de 165 lira para isteniyor. Medicana Konya Hastanesi'nde geçen yıl kardiyoloji bölümü için 120, dahiliye bölümü için 135 lira isteniyordu. Bu yıl her iki bölümün muayene ücreti için 160 lira isteniyor. Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü için 200, dahiliye bölümü için de 100 TL isteniyordu. Bu yıl kardiyoloji için 250, dahaliye için de 200 lira talep ediliyor. Yazılacak ilaçlarla birlikte özel hastanede geçen yıl kardiyoloji ve dahiliye bölümünde bir hastanın ortalama gideri 300-350 TL'yi bulurken, bu fiyat bugün ikiye katlandı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum