Özdemir: Çifte Vatandaşlığı Koalisyon Görüşmelerinde Gündeme Getireceğiz

Özdemir: Çifte Vatandaşlığı Koalisyon Görüşmelerinde Gündeme Getireceğiz

Alman Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir, Angela Merkel'le muhtemel koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlık konusunu gündeme getireceklerini söyledi.

Alman Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir, Angela Merkel'le muhtemel koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlık konusunu gündeme getireceklerini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Özdemir, "Birlik Partilerinin bize ihtiyaçları olduğundan çifte vatandaşlığı yerine getirme şansımız inanılmaz büyük. Biz bunu kesinlikle değerlendirmek istiyoruz." dedi.

Almanya'da seçimden birinci parti çıkan Merkel'in Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), hükümeti tek başına kuracak çoğunluğa ulaşamadığından Sosyal Demokrat Parti (SPD) ya da Yeşiller'i ikna etmek zorunda. Merkel, kampanya süresince Türklere çifte vatandaşlık hakkı taleplerine kapıları kapatmıştı. Soldaki SPD ve Yeşiller ise bu talebi yerine getirecekleri sözünü vermişti.

Angela Merkel, bu hafta önce SPD ile koalisyon ihtimalini ele alacak, daha sonra ise Yeşiller'le temas kuracak. Cihan'a konuşan Cem Özdemir, “Bizim çizgimiz çifte vatandaşlık konusunda net. Sanırım Sosyal Demokratlar için de aynısı geçerli. Dilerim onlar da bunu müzakerelerde unutmaz." dedi.

Birlik partilerinin hükümet kurmak için ortağa ihtiyacı olduğunun altını çizen Özdemir, “Ortak kazanabilmek için birtakım tavizler vermek mecburiyetindeler. Bu konu arka plana itilmemeli. Artık ‘yapamadık’, ‘edemedik’ demek mümkün değil. Birlik partilerinin bize ihtiyaçları olduğundan çifte vatandaşlığı yerine getirme şansımız inanılmaz büyük. Biz bunu kesinlikle değerlendirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeşiller seçim programında çifte vatandaşlık, opsiyon modelinin kaldırılması ve mülteci konularına yer verdi. Ancak diğer partilerde olduğu gibi bu konular ‘uyum’ başlığı altında toplanmamıştı. Daha çok ‘toplumsal kabul’ (Inklusion) terimine yer veren Yeşiller, 4. ve 5. nesil göçmenlerin bu topluma uyum sağlama gibi zorunluluğunun olmadığını vurgulamıştı. Kökenden bağımsız katılıma dikkat çeken parti, vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılmasını, burada doğanların Alman vatandaşı olmasını, opsiyon modelinin kaldırılmasını ve çifte vatandaş olmak isteyenlere hak tanınmasını talep ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.