Özben: Mahallebaşı'nda 'Kentsel Dışlanmışlık' Problemi Var

Özben: Mahallebaşı'nda 'Kentsel Dışlanmışlık' Problemi Var

Kürt kökenli vatandaşların ağırlıkta yaşadığı Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde kentsel dışlanmışlık probleminin olduğu ve bu sorunu çözmek için akademik çalışmanın başlatıldı. Erzurum Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü...

Kürt kökenli vatandaşların ağırlıkta yaşadığı Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde kentsel dışlanmışlık probleminin olduğu ve bu sorunu çözmek için akademik çalışmanın başlatıldı.

Erzurum Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü koordinasyonunda yaklaşık bir yıl kadar önce, 'Mahallebaşı ve Çevresi Sosyo- Ekonomik Gelişimi Projesi' uygulamaya geçirilmişti. Projeye Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ilçe kaymakamlığı ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu ile STK paydaş olarak katılmıştı.

Mahallebaşı ve Çevresi Sosyo- Ekonomik Gelişimi Projesi toplantılarının 8.si Valilik Toplantı Salonu'nda Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı başkanlığında gerçekleştirildi. Projenin koordinatörü Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyeleri Prof. Dr. Faris Karahan ile proje danışmanı Doç. Dr. Mevlüt Özben, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özben, proje kapsamındaki mahallelerde yaşayanlar ile ilgili olarak anket çalışması başlattıklarını ifade etti. Bölge sakinlerinin devletten, yerel yönetimlerden, STK'lardan beklentilerinin yer aldığı anketin çalışmalarında ışık tutacağını dile getirdi. Mahallebaşı'ndaki vatandaşların 'kentsel dışlanma' yaşadığını ve kendilerini böyle kabul ettiklerine dikkat çeken Özben, "Mahallebaşı'ndaki vatandaşlarımız kendilerini kentsel dışlanmışlık olarak kalu ediyorlar. Dışlanmışlığa, mahrumiyete ve yalnızlığa itildiklerinin nedenlerini anket çalımasıyla belirleyip buna göre kentsel dışlanmışlık boyunu sosyolojik olarak ortaya koyacağız." dedi.

"STRATEJİK ÇÖZÜMLER GELİŞTİRECEĞİZ"

Prof. Dr. Karahan ise haziran ayında başlattıkları üç aşamalı projenin gelecek eylül ayına kadar sonlandırılacağını anlattı. Karahan, 110 sorudan oluşan anket çalışmasının alanda uygulanmaya başlandığını kaydetti. Amaçlarının üç mahallede yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Mahallebaşı'ndaki vatandaşların problemlerini kaynağından tespit edip çözüme kavuşturmak olduğuna değinen Karahan, "Mevcut sorunun çözümüne yönelik stratejiler geliştireceğiz. Valiliğin talebi ve Kuzeydoğu Anodolu Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle 'Mahallebaşı ve Çevresi Sosyo- Ekonomik Gelişimi Projesi' ni tamamlayacağız." diye konuştu.

KATIRCI: HER KURUM İMKANININ MAHALLEBAŞI'NA YÖNLENDİRSİN

Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Mahallebaşı semtinde kamu kurum ve kuruluşlarının hizmette yoğunlaşması için başlatılan projesinin 8'inci toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaymakam Katırcı, 'Mahallebaşı ve Çevresi Sosyo- Ekonomik Gelişimi Projesi' kapsamında bölgenin adeta fotoğrafını çektiklerini belirtti. Mahallebaşı semtinin yeniden sosyo-ekonomik canlılığına kavuşması için her kurumun elindeki imkanları bu bölgeye yönlendirmesini beklediklerine işaret eden Katırcı,"Bu her kurumun elindeki imkanını Mahallebaşı'na yönlendirmesi projesi. Mahallebaşı'nda sosyal projelere ağırlık verilmekte. Bilimsel olarak bu proje yürütülmekte." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.