Özak: Sadece futbol bakanlığı değiliz

Özak: Sadece futbol bakanlığı değiliz

Devlet Bakanı Faruk Özak, Eğer 15 milyon öğrencimizle sporda yer alamazsak, olimpiyatlarda hiçbir şey alamayız dedi.

Özak, olimpiyatlar için seçtikleri bin sporcuya ayda 422 lira verdiklerini söyledi. Bakan Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 2010 yılı bütçeleri üzerinde milletvekillerinin yönelttiği soruları yanıtladı. Üniversite sayısının artmasıyla birlikte yurt talebinin de arttığını belirten Özak, bir yandan yeni yurtlar açtıklarını, diğer yandan da inşaatı devam eden yurtlar olduğunu kaydetti.

Bakan Özak, yurt talebini karşılamak için bina satın alma ve kiralama yoluna da gittiklerini ifade etti. “Çok şükür bütçemiz iyi” diyen Özak, bütçede yatırıma ayrılan pay az olsa da yeni yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Faruk Özak, doğudaki bazı illerde spor ve kayak tesisleri ile ilgili incelemelerde bulunduğunu belirtti. Özak, bölgede görüştüğü yetkililerin, kendisinden yeni yurtlar yapılmasını istediklerini kaydederek, yurtlarda koğuş sisteminden oda sistemine geçilmesini arzuladıklarını bildirdi. “Yurt yapımını devlet olarak yapmaya kalkarsak geç kalabiliriz, genel bütçeden yapmaya kalkarsak da yetişemeyebiliriz” diyen Özak, bu konuda özel sektörün teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.
KIZLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Devlet Bakanı Özak, yükseköğretimde okuyan öğrenciler arasında kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, yurtlarda 130 bin 500 kız öğrenci kalırken, erkekler de bu sayının 92 bin olduğunu bildirdi. İsteyen bütün öğrencilere katkı kredisi verildiğini dile getiren Özak, Kahramanmaraş’taki yurt kapasitesinin 2003’de 2 bin 334 iken, bu sayının bugün 2 bin 514 olduğunu söyledi. Bakan Özak, Tunceli’de de 500 kapasiteli yurt yapılmasının planlandığını kaydetti.
Faruk Özak, öğrencilerin hem devletten hem de özel kuruluşlardan burs aldıklarını ifade ederek, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin gündeme getirdiği, “kredi kullanan üniversite öğrencilerinden 1 katrilyon 330 milyar lira geri alınması” olayına açıklık getirdi. Özak, “O, yanlış anlaşıldı. Biz parayı, öğrencilik döneminde bizden para alıp da daha sonra işe girdiği halde ödemeyenlerden geri aldık. Bu durum yeni öğrencilere haksızlık oluyor. Onlar geri verecek ki biz de yeni öğrencilerimize para verelim” diye konuştu.
Devlet Bakanı Özak, sadece, spor ya da futbol bakanlığı olarak anılmak istemediklerini, öncelikle gençliğin bakanlığı olduklarını bildirdi. Gençliğin; istihdam, ruhsal, mesleki, cinsel, ekonomik, sosyal ve yöresel farklılıklar gibi sorunları olduğunu belirten Özak, “Göreve geldiğimizde şunu gördük, gençlik kurultayı ve şurası yok, bunun için çalışıyoruz” dedi.
Bakan Özak, eğitim yapanın spor, spor yapanın da eğitim yapamaması sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Eğer biz 15 milyon ilköğretim öğrencimizle sporda yer alamazsak, olimpiyatlarda hiçbir şey alamayız. Bunu açıkça söylemek lazım. Bin tane olimpiyat sporcusu seçtik, bunlara ayda 422 lira veriyoruz. Ama başka katkılarımızda olacak. Çünkü 422 lira ile olmaz. Belgrad’da bir çocuğumuz, Universiad’da yüzmede bin 500’de şampiyon oldu. Bu çocuğu ABD’liler hemen ülkelerine götürdü. Ben babası ile konuştum. Dedim ki ‘gitmesin.’ O da dedi ki; ‘Ben çocuğum için dairemi sattım.’ ‘Türk Bayrağı ile yarışsın’ dedim, ‘olsun’ dedi. Ben ona burs bulacağım. ABD’deki şartları Türkiye’ye getirmemiz lazım ki yüzmede dünya ve olimpiyat şampiyonları çıkaralım.
Dünyada spor en iyi nerede yapılıyorsa, oradaki eğiticileri, altyapıyı, zihniyeti Türkiye’ye taşımamız lazım. Bu kalite, girişimcilik ve para bizde var, tesisde yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda biraz geç kaldık doğru, ama doğruları görerek bunları yapmak istiyoruz.”
Bakan Özak, amatör spor ve sporcular için neler yaptıklarını anlattı. “Hedefimiz belli bir dönem içerisinde köylere kadar çim sahayla gitmek” diyen Özak, 3 ay kullanılabilecek olan açık havuzlar yapmak yerine, kapalı havuzlar yapmak istediklerini kaydetti.  Devlet Bakanı Özak, yüzme derslerinin bazı ülkelerde zorunlu olduğunu belirterek, “Bunun için öncelikle tesisleri hazırlamak ve hoca bulmak gerekiyor. Bu, riskli bir konu çünkü. Yüzmeyi öğretirken çok dikkatli olmak lazım” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.